לראשונה: מפלגת אמהות חרדיות באלעד
לאחר שמתמודדות חרדיות ברחבי הארץ נאלצו לפרוש בזו אחר זו, החליטה קבוצת נשים חרדיות בעיר אלעד "ללכת עד הסוף". במהלך סודי-כמעט הן הגיעו למעמד הגשת הרשימה - ועכשיו הם מצהירות כי יתמודדו על מקום במועצת העיר אלעד כדי שלאישה החרדית תהיה כתובת
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
אם לא די בכך, לראשונה אי-פעם הגיעה רשימת נשים בעיר חרדית לקו הגמר - "עיר ואם", רשימה המורכבת כולה על טהרת הנשים החרדיות. ראש הסיעה, מיכל צ'רנוביצקי, אומרת בראיון ראשון ל-ynet כי הדבר נעשה מאחר והניסיונות לשלב נשים ברשימות הקיימות, נענו בשלילה עד כה. "השאלה האמיתית", אומרת צ'רנוביצקי, "היא לא למה אתן מתמודדות, אלא למה לא".
לדבריה, "בסופו של דבר, נשות העיר הן אלו שמעבירות יותר שעות באלעד, הן אלו שמשתמשות יותר בתחבורה הציבורית, הן אלו שמעבירות שעות רבות בפארקים ובגינות, הן מתנהלות מול הצוות וההנהלה בגנים, במעונות ובבתי הספר, ושדואגות לפעילות ילדיהן במהלך אחר הצהריים ובחופשים.
"האמהות כאן הן מי שהולכות לטיפת חלב, וברוב המקרים גם לקופות החולים. לכן זה רק טבעי שנשים ואמהות הן אלו שידאגו לכל הנושאים במועצה, ובל נשכח שמדובר התחומים שמהווים את התשתית הבסיסית של שרותי התושב בעיר".
רשימת סוד מוחלט בהחלט
עד לשעת הגשת הרשימה, דבר ריצתה של "עיר ואם" נשמר תחת איפול מלא במשך חודשים רבים של הכנות.
במהלכם נולדו שמועות על המתמודדות החדשות המתכננות להיכנס למרוץ, אין-ספור ספינים, זאת לצד ניסיונות נפל לחשוף ברבים את העומדות מאחורי היוזמה. עם זאת, יום אחרי הגשת רשימת "עיר ואם" לפקיד הבחירות המקומי, דלפו צילום מסמכי הרשימה כמו גם זהותן של המתמודדות במהירות לאמצעי התקשורת החרדיים.
החשש המרכזי שקינן בקרב פעילות הרשימה הצעירה, היה ממסע לחצים ורדיפות שייפתח מול המתמודדות. הן הביטו בדאגה בימים הקשים שחוו מתמודדות חרדיות בערים אחרות, עד שנשרו בזו אחר זו, ונעצבו לגלות כי בסופו של דבר, שיטת ההפחדות והלחצים ניצחה, ומתמודדות חרדיות נוספות שהצהירו על כוונתן לרוץ, נשארו בבית ערב הגשת הרשימות.
רחלי איבנבוים, מנכ"לית "מאיר פנים" ופעילה חברתית חרדית, היא אחת מהן. באותה נשימה אפשר להזכיר גם את רות קוליאן שניסתה להתמודד בפתח תקווה, ואת מרילין וניג מירושלים.
איבנבוים איישה עד לפני שבועות מספר את המקום השלישי ברשימת "הבית היהודי" בירושלים, ונאלצה לפרוש בעקבות לחצים ואיומים מצד גורמים חרדיים עליה ועל משפחתה. "ההתמודדות של 'עיר ואם' מחזקת את ההבנה שנשים חרדיות ופוליטיקה זו לא סיסמה ולא דמגוגיה", איבנבוים אומרת. "זוהי מציאות שכבר לא ניתן לשנות או לבטל בהתקפה נקודתית כזאת או אחרת. רשימה נשית בעיר חרדית מהווה חידוש מרענן, אמיץ ומפיח תקווה. העומדת בראשה היא אישה חיובית, חכמה וממוקדת מטרה. אין כאן ניסיונות לייצר כותרות או מהפכות, אלא רצון לייצר עשייה-נטו".
מה שנראה היה עד לאחרונה כיעד רחוק להשגה - איסוף מספר החתימות הדרושות בזמן, תוך שמירה על "פרופיל נמוך" - התגלה כהצלחה מסחררת. לדברי המתמודדות, תוך מספר ימים נאספו כל החתימות הדרושות.
שלטים וכרזות עם תמונות גדולות של המתמודדות לא יהיו במסגרת הקמפיין, ומועמדות "עיר ואם" בוחרות לעבוד בשיטת "חבר מביא חבר" (או "חברה מביאה חברה"), ולתת למצע ולקשר הישיר לדבר אל לב הבוחרים והבוחרות. הרשימה תרוץ עצמאית, ללא "גב" פוליטי מצד מפלגה כזו או אחרת, אך הצליחה לגייס תומכים ופעילים, גברים ונשים, שהחליטו לרתום את עצמם להצלחת "עיר ואם".
חסידה וגם חד-הורית חרדית
חמש המתמודדות שברשימה, מייצגות לדברי הפעילים, כל אחת, את המגוון הנשי בעיר אלעד. יחד חברו להן
אשכנזיות לצד מזרחיות, חרדיות לצד דתיות-לאומיות ונשות המגזר הליטאי לצד ייצוג חסידי, ואף אם חד-הורית שתייצג את צרכי המשפחות הללו מטעם הרשימה.
תחת הסלוגן "אימהות למען אלעד", מיכל צ'רנוביצקי (33) מובילה את הרשימה. היא בודקת תוכנה בחברת הייטק, ובוגרת "בית יעקב". צ'רנוביצקי, תושבת אלעד מזה שמונה שנים, היא פעילה חברתית ופוליטית, בין היתר בארגונים "כוח לעובדים" במאבק למען התאגדות עובדים ותנאים סוציאליים הולמים, ובעמותה המסייעת לנשים חרדיות ודתיות, נפגעות אלימות במשפחה.
מלכי חבשוש (30), מייצגת את הנשים הדתיות-לאומיות, אלו שלא מיוצגות אף ברשימה הדתית-לאומית שרצה בבחירות, ומורכבת כולה מגברים בלבד. חבשוש, לשעבר יועצת אקדמית לסטודנטים במכללת ירושלים ובעלת תואר שני במנהל עסקים, היא דמות מוכרת בציבור הסרוג בעיר, כפעילה בוועדי הורים במוסדות החינוך.
אליהן חוברות פייגי גרינברג (28), השייכת למגזר החסידי. היא בוגרת מנהל עסקים ופסיכולוגיה, ועובדת כרפרנטית גיוס ומשאבי אנוש - ועדינה רוחמקין. ויש גם אשת חינוך חד-הורית, החמישית ברשימה, שבוחרת להישאר מאחורי הקלעים, ופועלת במרץ להביא את צרכיהן של המשפחות החד הוריות בעיר לידי ביטוי.
נשים וילדים תחילה?
בהתאם לשמה, מצעה של הרשימה החדשה מתמקד בעיקר בצרכי המשפחה בעיר, בדגש על אימהות, ילדים ונוער. "גם המתמודדים האחרים רוצים לפעול לטובת תושבות העיר", מסייגת צ'רנוביצקי, "אך בשורה תחתונה, נשים תמיד יפעלו בצורה הטובה ביותר למען נשים, והכי טוב למען ילדים. הן פשוט מכירות את הצרכים האלה מקרוב ומבינות בהם.
"ישנן סוגיות רבות על הפרק, כמו הקמת מרכזי תעסוקה בתוך העיר לנשים ולגברים, וכן סיוע בשיפור תנאי התעסוקה, טיפול במקרים של הפרת זכויות של עובדים, במוסדות בחינוך ובמקומות עבודה נוספים בעיר. דווקא בעיר דתית וחרדית מתאים שתהיינה חברות מועצה שנשות העיר תוכלנה לפנות אליהן בסוגיות רגישות, כשהן צריכות סיוע מצד העירייה".
צ'רנוביצקי מזכירה את המגזרים הנוספים שקולם נעלם בעיר החרדית, אם זה "הנוער המקומי שחלקו נתקל בקשיים; האמהות החד-הוריות, והורים המבוגרים שבאו לגור ליד הילדים. גם כאן לנשות העיר יש יתרון מובהק של היכרות קרובה יותר, הרבה יותר, עם השטח.
"בשורה התחתונה, עירייה זה היום-יום: הכנסות והוצאות, חינוך, רווחה, תחבורה, פנאי, תרבות, ניקיון, תעסוקה. בכל הנושאים האלה מורגש חוסר מובהק של המבט הנשי והאימהי, ואת זה אנחנו באות לתקן".
הנשים החרדיות מקפידות לשמור על מגוון אנושי, ואומרות כי "אנחנו לא פועלות למען קהילה מסוימת, בית כנסת ספציפי או מוסד חינוכי מסוים. לכן היה חשוב לנו הגיוון הקהילתי בתוך הרשימה".
למרות הרוח האופטימיות שמפזרות המתמודדות והעומדת בראש, עוד נכון להם קרב קשה בדרך אל היעד הנכסף, כאשר ברחוב החרדי לא מורגלים בנשות ציבור. עד אז, הן לא מתכוונות לתת לאף אחד לגרור אותן למסע השמצות והכפשות ולקמפיינים נגטיביים. "אנו בוחרות לשדר אנרגיות טובות ועשייה חיובית", אומרות נשות הרשימה. "התוצאה", הן מבטיחות, "תבוא בסופה של הדרך, בעזרת ה', לידי ביטוי בקלפי".