שתף קטע נבחר

אל על לא חייבת להטיס קופי מעבדה לניסויים

חוות מזור תפצה את אל על ב-50 אלף שקל, לאחר שנכשלה בניסיון לחייב אותה להטיס קופים מישראל למעבדות בחו"ל

באפריל 2012 חברת התעופה אל על עתרה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב למתן פסק דין, המצהיר כי היא רשאית להפסיק להטיס משלוחי קופים למטרות ניסויים או מחקר רפואי. הקופים מיוצאים על-ידי חוות בי.אפ.סי, הידועה בשם חוות מזור. החווה, שממוקמת במושב מזור, שובה קופים מהטבע, מטיסה אותם לארץ, מרביעה ומגדלת אותם ואז מטיסה אותם למעבדות ניסויים ברחבי העולם.

 

 

ההתקשרות בין הצדדים החלה בשנת 1994, אז הודיעה אל על לחווה כי תשמח להטיס עבורה משלוחי קופים. בשנת 1999 החליטה להפסיק את ההתקשרות, בין היתר על רקע התודעה הציבורית הגוברת בעניין זכויות בעלי חיים. בתגובה, החווה ביקשה מבית המשפט להורות לאל על להטיס את הקופים כבעבר. בשנת 2002 במסגרת הסכם פשרה, אל על הודיעה כי תמשיך בהטסת הקופים. הסכם זה קיבל תוקף של פסק דין.

 

השנה פורסמו תקנות להגנת חיות בר, לפיהן לא יינתן עוד היתר לייצוא קופים למטרות שאינן שמירת טבע, שיקום והצלה או חינוך ותצוגה. בתקנות נקבעה תקופת מעבר של שנתיים, במהלכה יינתנו היתרים ליצוא קופים למטרות מחקר. לכן שאלת הטסת הקופים רלוונטית אך ורק לתקופת המעבר (עד ינואר 2015).

 

כוחה של דעת הקהל

אל על טענה בעתירתה הנוכחית כי מאז הפשרה של 2002, חלו תמורות המצדיקות שינוי מדיניות מצידה: ראשית, היא הפכה לחברה ציבורית. ככזו, היא רשאית לסרב להוביל מטענים אשר עלולים לפגוע בעסקיה ובתדמיתה. שנית, שוק התעופה הישראלי השתנה - וכיום עומדות בפני החווה אפשרויות אחרות להובלת הקופים. לבסוף, עקרון ההגנה על זכויות בעלי חיים הולך וצובר לו תומכים, ורבים מתנגדים להטסת בעלי חיים לשם עריכת ניסויים.

 

החווה השיבה לטענות אלו כי אין עילה לביטול פסק הדין משנת 2002. לדבריה, אל על לא ביקשה להגביל את התחייבותה - ולו הייתה עושה כן, החווה הייתה מסרבת.

 

היא הוסיפה כי אין כיום אלטרנטיבה ממשית להטסת הקופים, שכן חברות תעופה רבות אינן מטיסות בעלי חיים למטרות ניסויים. בנוסף רישיון הפעילות אינו מאפשר לאל על לסרב להטיס את הקופים, והדבר אף עלול למוטט את עסקי החווה.

 

אל על השיבה כי חיובה להמשיך ולהטיס את הקופים, מהווה פגיעה קשה בחופש ההתקשרות החוזית ובחופש העיסוק שלה. עוד טענה כי מעולם לא התחייבה להמשיך להוביל את הקופים לנצח, והיא רשאית לסיים את ההתקשרות בכל עת שתחפוץ - בכפוף להודעה מוקדמת ולחובת תום הלב.

 

האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים ועמותת "תנו לחיות לחיות", הצטרפו להליך על מנת לתמוך בבקשת אל על. בתצהירה של יעל ארקין, מנכ"ל עמותת "תנו לחיות לחיות", מתואר הסבל הרב שנגרם לקופים במהלך הטיסה: אלו נכלאים במשך שעות בתיבות עץ קטנות, ללא אספקה סדירה של מזון ומים וללא אוורור הולם.

 

אל על אינה היחידה

השופט ד"ר עמירם בנימיני, קבע כי אין בפסק הדין משנת 2002 כל התחייבויות מצד אל על להמשיך בהטסת הקופים לעולמי עד. כמו כן אין ברישיונה של אל על דבר המלמד על חובה להטיס כל מטען באשר הוא, והיא רשאית לבחור את המטענים אותם היא מובילה, בכפוף לאיסור ההפליה.

 

עוד הוסיף כי "דווקא העובדה שחברות תעופה רבות מסרבות להוביל קופים למטרות מחקר רפואי, מלמדת על סבירות החלטתה של אל על להפסיק להטיס את הקופים". יצוין כי אל על לא ניסתה להצטייר בהליך זה כמגינת החיות, ולא הסתירה כי החלטתה נובעת משיקול כלכלי.

 

לסיכום, השופט קבע כי אין לכפות על אל על להטיס את הקופים, גם אם לחווה אין אלטרנטיבה אחרת. חוות מזור תשלם לאל על הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 50 אלף שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות חוות מזור
קופים בחוות מזור (ארכיון)
באדיבות חוות מזור
מומלצים