שביתת סטודנטים לפיזיותרפיה: איפה נוכשר?
סטודנטים לפיזיותרפיה משביתים את הלימודים במוסדות השונים כמחאה על פתיחת חוג לימודים בקריה האקדמית אונו ומחסור במקומות הכשרה. סטודנט: "מאשרים פתיחת תוכניות לימודים נוספות כשאין איפה להכשירנו". משרד הבריאות: "מצרים על צעד הסטודנטים"
שנת הלימודים עוד לא נפתחה, וחלק מהסטודנטים כבר הכריזו על שביתה. סטודנטים לפיזיותרפיה פתחו היום (א') בשביתת הלימודים בחוגי הפיזיותרפיה באוניברסיטאות חיפה, תל-אביב, אריאל, בן גוריון וכן במכללת צפת, במחאה על אישור המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) לפתוח חוג נוסף לפיזיותרפיה בקרייה האקדמית אונו. הסטודנטים מוחים על כך שהמל"ג מאשר להרחיב את החוגים הקיימים, על אף המחסור החמור במקומות התנסות בבתי החולים ובמרפאות קופות החולים.
מאבק המכללות הטכנולוגיות: "המדינה במינוס"
סטודנטים בת"א: עדיין לא נכנסנו למעונות
היריון, מילואים ואוטובוסים: זכויות סטודנטים
במסגרת הלימודים שנמשכים ארבע שנים, נדרשים הסטודנטים לשנת הכשרה שכוללת כ-1,000 שעות של הכשרה מעשית בתחומים שונים של מקצוע הפיזיותרפיה. עקב המחסור במקומות הכשרה במוסדות השייכים לרפואה הציבורית, מתקיימות בשנים האחרונות הכשרות חלקיות בלבד, והסטודנטים המשתלבים במערכת הבריאות בישראל נאלצים לעשות זאת - על אף שאין בידיהם את כל הידע הדרוש לכך.
סוגיית המחסור במקומות הכשרה אינה חדשה. כבר בשנת 2007 פורסם דו"ח של הוועדה להערכת לימודי הפיזיותרפיה בישראל, שקבע כי "אין לפתוח תוכניות נוספות עד לשנת 2015, וגם אין לאפשר גידול במספר הסטודנטים באף אחת מהתוכניות הקיימות". למרות זאת, כאמור, אישרה המועצה להשכלה גבוהה ב-2012 את פתיחתה של תוכנית לימודים נוספת במכללה האקדמית קריית אונו.
"הרפואה הציבורית תיראה כמו הסנגוריה הציבורית"
"בשנים האחרונות נוצר מחסור גדול במקומות התנסות", אומר שאול זוארץ, סטודנט לפיזיותרפיה באוניברסיטת בן גוריון ומראשי המאבק בפתיחת תוכניות לימוד נוספות בתחום. "אני גר בבאר שבע, והמקומות להכשרה שקיבלתי הם חודש בירושלים, חודשיים בתל-אביב, חודש בעומר וכך הלאה. אנחנו נוסעים ממקום למקום בכל הארץ - כי אין מספיק מקומות להכשרה מעשית".
זוארץ מספר כי בשיחה שערכו ראשי המאבק עם נציגי המל"ג, נמסר להם שבקרייה האקדמית אונו מבטיחים מקומות להכשרה מעשית לכל הסטודנטים שלה - מבלי לפגוע בסטודנטים לפיזיותרפיה במוסדות אקדמיים אחרים. אלא שלטענתו, "אנחנו עשינו בירור וגילינו שעבור מכללת קריית אונו, בית החולים שיבא תל השומר מוכן לספק התנסויות. הם רק שכחו לציין שמנהל בית החולים, שלמה נוי, הוא גם ראש הפקולטה למדעי הבריאות בקריית אונו".
"היכולת להכשיר סטודנטים לפיזיותרפיה תלויה אך ורק ביכולת לתת להם הכשרה מעשית ראויה", ממשיך זוארץ, "אבל המל"ג מאשר עוד תוכניות - בניגוד להמלצות. האישור של המל"ג יפגע במטופלים במעמד הביניים ובאוכלוסייה החלשה, והצעדים שלה יגרמו לכך שהרפואה הציבורית תיראה כמו הסנגוריה הציבורית. מן הסתם הפיזיותרפיסטים הלא טובים יגיעו לשירות הציבורי", הוא מסכם.
ההחלטה על השביתה התקבלה לאחר שבחודשים האחרונים קיים ועד הסטודנטים הארצי לפיזיותרפיה דיונים ושיחות עם נציגי המל"ג, במטרה להגיע לפתרון, אולם לדברי ראשי המאבק - עד כה לא הושגה כל התקדמות. הסטודנטים טוענים כי תפקידם של חברי המועצה להשכלה גבוהה להבטיח הכשרה מעשית לכלל ציבור הסטודנטים לפיזיותרפיה, אולם הם "נרדמו בשמירה" וכעת מתנערים מאחריות.
לימודי פיזותרפיה: זוכה לעדנה באקדמיה
לימודי הפיזיותרפיה הם מהמקצועות הפרה-רפואיים שזוכים לעדנה בשנים האחרונות. מדובר בתוכנית לימודים לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.P.T) שנחשב לאחד ממסלולי הלימוד המבוקשים, במיוחד לאור הביקוש ההולך וגובר לאנשי מקצוע מהתחום בבתי החולים ובסקטור הפרטי לטיפול בפגיעות גופניות שונות, פציעות ספורט ועוד.
הסיבה המרכזית לכך נעוצה, בין היתר, בגידול בתוחלת החיים, בעלייה במודעות לאורך חיים פעיל ובריא ובכלל ובעובדה שעם תום הלימודים, בוגרים לתואר ראשון בפיזיותרפיה משתלבים די בקלות בשוק העבודה.
בשנה הרביעית ללימודיהם, נדרשים הסטודנטים לעבור התמחות קלינית. מאחר שמדובר בתחום לימודים שקשור לאנטומיה ובעיות גופניות שונות, מרבית הסטודנטים מגיעים אל התחום מרקע ספורטיבי.
כיום התוכנית ללימודי תואר ראשון בפיזיותרפיה מתקיימת בחמישה מוסדות אקדמיים ברחבי הארץ ולאחרונה המועצה להשכלה גבוהה אישרה את פתיחת החוג השישי לפיזיותרפיה בקריה האקדמית אונו למורת רוחם של הסטודנטים.
במכתב ששלחו הסטודנטים ליו"ר המל"ג-ות"ת, פרופ' מנואל טרכטנברג, הם ציינו כי "מערך ההכשרה המעשית הינו נדבך עיקרי בתהליך הכשרתנו כדור מטפלים עתידי האמון על בריאות מטופליו. זו זכותנו ואף חובתנו לקבל הכשרה מעשית ראויה. לפיכך אין בכוונתנו לקבל כל התנערות מאחריות ומצפים כי ייעשה מעשה לסיום המשבר בתחום ההכשרה המעשית בפיזיותרפיה".
על השאלה מדוע חיכו הסטודנטים דווקא לתחילת שנת הלימודים האקדמית כדי לפתוח בשביתה, וכך לפגוע במהלך הסדיר של הלימודים, השיב נציג הסטודנטים כי "בתקופה האחרונה לא הייתה שתיקה. את האיום בשביתה הגשנו כבר לפני חודש. היו שיחות קדחתניות בינינו לבין המל"ג, אך המל"ג לא רוצים שתיבת הפנדורה הזאת תיפתח. אני מקבל פעם או פעמיים ביום טלפון ממנכ"לית או סמנכ"לית המל"ג.
"לפני שבועיים קיבלנו רוח גבית מראשי החוגים לפיזיותרפיה בכל הארץ, ובשבוע שעבר קיבלנו תמיכה מור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות). יש פה קואליציה מאוד רחבה. הסיבה העיקרית שחיכינו היא מאחר שבמל"ג אמרו שאנחנו צודקים וביקשו להקים ועדה לבדיקת מספר מקומות ההתנסות. אבל כבר חמישה חודשים מושכים אותנו".
מה אתם דורשים בסופו של דבר?
"שתהיה הלימה בין כמות הסטודנטים לבין מקומות התנסות. כל עוד אין הלימה, שלא יפתחו את החוג בקריית אונו - יש לסגור את החוג באופן מיידי. ושהחוגים הקיימים בכל האוניברסיטאות לא יגדילו את החוגים הקיימים שלהם".
משרד הבריאות: מצר על הצעדים של הסטודנטים
אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים, מסר בתגובה: "ההחלטה להשבית את הלימודים התקבלה לאחר שלא נותרה לנו ברירה. הבנו כי עלינו מוטלת האחריות לדאוג לשמירה על מערכת הבריאות הציבורית בישראל ולאיכות הטיפול הניתן בה".
מהקרייה האקדמית אונו נמסר בתגובה: "באחריות הנהלת הקרייה האקדמית אונו לספק ולדאוג לאיכות הטובה ביותר בהתנסויות הקליניות של תלמידה. ההתנסויות הקליניות יכללו, בין היתר, את מיטב בתי החולים בישראל בפריסה ארצית. 50 הסטודנטים הראשונים בפיזיותרפיה צפויים להיכנס לשוק העבודה ב-2017, ולהעניק לציבור הצרכנים את הטיפול הטוב ביותר ולכן אין בטענות העולות קשר למציאות בשטח".
בקריה האקדמית אונו ביקשו להוסיף כי "הטענה על הטייה (של פרופ' שלמה נוי, א.ב) הינה שקרית וחסרת כל בסיס ונתונים".
ממשרד הבריאות נמסר: "נציגי המשרד השתתפו, לצד נציגי ות"ת ומל"ג, במספר מפגשים עם נציגי הסטודנטים במהלכם הובהר לסטודנטים על ידי נציגי ות"ת כי קיימת חשיבות רבה בביצוע תהליך המיפוי וקביעת סטנדרטים להכשרה קלינית בפיזיותרפיה ובאופן דומה גם במקצועות פרה רפואיים אחרים, זאת על מנת להבטיח שסטודנטים בתחומים אלה יקבלו את ההכשרה הראויה במסגרת התואר. הובהרה להם הפעילות המתבצעת בימים אלה לרבות פעילות מיפוי השטח. משרד הבריאות מסייע באיסוף נתונים ממוסדות רפואיים בהם מתבצעת התנסות קלינית.
"הנתונים שנאספו יוגשו לצוות מומחים מייעץ למל"ג/ות"ת אשר מוקם בימים אלה. צוות המומחים יתייחס לנושאים העיקריים הבאים: סטנדרט של מקום הכשרה ראוי לרבות הקריטריונים לקבלת הסמכה להדרכה קלינית; תמהיל ההתמחויות הנדרש להכשרה קלינית; מודל ההדרכה; תמריצים להעסקת מדריכים; אופי ההסדר עם מקומות הכשרה; כל נושא אחר הנוגע להכשרה המעשית הדורש לדעת הצוות התייחסות. משרד הבריאות מיצר על הצעד בו נקטו הסטודנטים. והוא בטוח שהצעדים הננקטים כיום יביאו לשיפור משמעותי וארוך טווח באיכות ההוראה בתחום הפיזיותרפיה.
מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר בתגובה: "בהמשך לפניית נציגי הסטודנטים לפיזיותרפיה והארגון המקצועי לשרי החינוך והבריאות לפני מספר חודשים, הוחלט על ביצוע בדיקה מקיפה של הנושא. מאז הוקפאה הרחבה מתוכננת של מספר חוגים קיימים לפיזיותרפיה, והחל תהליך עבודה מקצועי של מיפוי מקומות ההתנסות המעשית לסטודנטים.
בנוסף, בקרוב יחל בעבודתו צוות מומחים מיוחד, אשר יקבל את הנתונים וינתח את היקף הבעיה (ככל שקיימת) תוך המלצה על סטנדרטים בנושא. כשיסיים, יובאו המלצותיו לדיון ולהחלטות מל"ג ומשרד הבריאות. האישור לקריית אונו ניתן בזמנו על סמך התחייבויות מפורשות לגבי קיומם של מקומות התנסות לסטודנטים".