מהו המשקה הפופולרי שימנע מכם הנגאובר?
שתיתם בלילה ואתם מחכים לכאבי הראש והבחילות המוכרות? מחקר חדש שנערך בסין מצא כי משקה ספרייט מצליח לפרק את החומר הרעיל המשתחרר מהאלכוהול והגורם לתסמינים המטרידים. ומה לא כדאי לשתות?
האם נמצאה התרופה שתמנע חמרמורת? חוקרים מצאו כי המשקה ספרייט מצליח למנוע את פירוק האלכוהול לחומר אצטאלדהיד, שאחראי לתסמיני ההנגאובר. המחקר פורסם בכתב העת Food & Function.
"הנגאובר" הוא ביטוי מהמאה התשע-עשרה שמשמעו "עסק לא גמור". ואכן, כיום הוא בא לציין את העובדה שהאלכוהול אולי עזר לכם לבלות בנעימים בלילה, אבל בכך לא הסתיים תפקידו והוא מותיר אתכם עם כאב ראש, בחילות, ישנוניות, צימאון ורגישות לאור ולרעש. הנגאובר נמשך לרוב 12 עד 36 שעות, אולם קיימים גם דיווחים על הנגאובר שנמשך 72 שעות לאחר כוס המשקה האחרונה.
עוד על שתיית אלכוהול:
- מדריך: אילו תרופות מסוכנות עם אלכוהול?
- למה אלכוהול גורם להאנגאובר - ואיך נימנע ממנו?
- אלכוהול ובריאות: מזיק או תורם וכמה מומלץ לשתות?
תה צמחים - רע להנגאובר
אף ששתיית אלכוהול גורמת כאמור להנגאובר, מפתיע לגלות שהמשקה עצמו אינו הבעיה - אלא תוצר הפירוק שלו. כאשר האלכוהול מגיע ל"מעבדה הכימית" של הגוף, הכבד, הוא מתפרק למספר תוצרי ביניים, שאחד מהם הוא אצטאלדהיד הגורם לתחושת ההנגאובר.
אצטאלדהיד הופך לאחר מכן לחומר אצטאט שאינו גורם לתסמיני הנגאובר, ואפילו מעניק לגוף תחושת אנרגיה וערנות.
במחקר החדש בדקו מדענים סינים מאוניברסיטת יאט-סן כיצד משפיעים 57 משקאות שונים על צריכת אלכוהול. בין היתר כללו המשקאות סוגים שונים של תה צמחים, מים ומשקאות תוססים.
במחקר התגלה שחלק מסוגי תה הצמחים דווקא האריכו את תהליך ייצור האטצאלדהיד, כך שההנגאובר נמשך פרק זמן ארוך יותר.
מנגד נמצא כי ספרייט ומי סודה האטו את פעילות האצטאלדהיד והאיצו את קצב פירוקו. התוצאה: הנבדקים חשו פחות בתסמיני הנגאובר כמו כאבי ראש, בחילה ותחושת חרטה על ההשתכרות.
משתכרים ועולים על ההגה
מבדיקות שערכו חברות מידע עסקי, המשקה האלכוהולי הפופולרי בישראל הוא וודקה, עם מכירות של כ-16 מיליון בקבוקים בשנה. אחריו מדורגים ערק עם 10% מנתח המכירות, וויסקי עם 8%.
על פי נתוני ועדת המחקר של הכנסת, כ-68% מבני הנוער בישראל צורכים אלכוהול, ו-20% מהנוער עושים זאת בתדירות שבועית. כרבע מבני הנוער דיווחו כי שתו לפחות פעם אחת באופן מופרז - חמש מנות אלכוהול או יותר - תוך מספר שעות. 37% מבני הנוער הודו שהשתכרו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה.
מחקר שערכה הרשות לבטיחות בדרכים מגלה כי אצל 15% מהנהגים שנפגעו בתאונות דרכים ואושפזו ביחידות הטראומה נמצאה רמת אלכוהול גבוהה מהמותר בחוק. בדיקות באמצעות "ינשוף" גילו כי אחוז השיכורים במרכז הוא הגבוה ביותר – 4%, בצפון הוא עומד על 2.3% ובדרום על 1.9% בלבד.
שליש מהנהגים שהשיבו על סקר בשנת 2011 דיווחו כי נהגו לאחר שתיית משקה אלכוהולי אחד לפחות, ובנסיעה זו הסיעו שני נוסעים, אשר גם הם במרבית המקרים שתו אלכוהול.