שתף קטע נבחר

עובדת מטבח ב"טוטו" תפוצה ב-15 אלף שקל

הסיבה: במהלך היריון נאסר עליה לשבת ולנוח בשעות העבודה. ביהמ"ש: למסעדה מטבח קטן מדי שלא מאפשר להציע מקום מנוחה

עובדת מטבח במסעדת טוטו בת"א, אולצה לעבוד בעמידה - על אף היותה בהריון מתקדם. העובדת תבעה את מעסיקיה וזכתה לפיצוי של 15 אלף שקל.

 

האישה, שהועסקה במקום במשך למעלה משנתיים כעוזרת טבח, התפטרה מרצונה כדי לטפל בילדה. לאחר שהתפטרה, תבעה בדרישה לקבל פיצוי בגין הפרה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, והפרה של חוק הזכות לעבודה בישיבה.

 

 

בתביעה, שהוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, טענה כי במשך כל תקופת עבודתה מילאה את תפקידה לשביעות רצונם של הממונים עליה, ואף זכתה לשבחים רבים. אולם מיד לאחר שהודיעה למעסיקיה כי היא בהיריון, אלו החלו במסע רדיפות שכלל השפלה והרעת תנאים, ככל הנראה במטרה שתתפטר.

 

התובעת תיארה כיצד כאשר הייתה בחודש השישי להריונה, קיבלה ממעסיקיה מכתב בו נאסרה עליה ישיבה בעבודה. בנוסף קיבלה תלונות רבות ממנהליה על כך שאינה יכולה לסחוב סירים כבדים ולבצע משימות נוספות, שאינן אפשריות לאישה בהיריון.

 

נציגי המסעדה טענו כי חוסר שביעות רצונם מעבודתה, החל עוד בטרם שהודיעה על ההיריון. הם הוסיפו כי לאחר שהודיעה על כך, התובעת החלה לזלזל בעבודתה באופן מובהק. בעקבות זאת הם אף פנו לממונה על עבודת נשים, בבקשה לקבל היתר לפטרה. היתר זה לא ניתן.

 

המעסיקים הפנו את תשומת הלב לכך כי במסעדה עבדו נשים נוספות, אשר נכנסו להיריון במהלך עבודתן. אלו מעולם לא התלוננו על יחס לא הוגן.

 

לעניין איסור הישיבה, טענו כי זה חל על כל עובדי המטבח ולא רק על התובעת, אך יחד עם זאת העובדים קיבלו מנוחה בכל זמן שביקשו.

 

עיצוב סביבת עבודה הולמת

השופט ד"ר יצחק לובוצקי דחה את טענותיה של התובעת בקשר לאפליה בשל הריונה. הוא ציין כי לא הוכח בפניו שהתובעת הופלתה לעומת עובדות הרות אחרות. השופט הוסיף כי שוכנע שמעסיקי התובעת לא היו מרוצים מתפקודה עוד בטרם ההיריון.

 

לעניין הישיבה, נפסק כי עבודתו של טבח היא עבודה שאת רובה יש לבצע בעמידה. עם זאת, לא הוכח כי לא ניתן כלל לבצעה בישיבה.

 

על המעביד חלה החובה לעצב סביבת עבודה שתאפשר ביצוע לפחות חלק מהעבודה בישיבה. לכן פסק כי הנתבעים כשלו בכך שהקימו מטבח קטן, כזה שלא ניתן להציב בו פינת ישיבה. בכך הפרו את חוקי העבודה.

 

לסיום, השופט פסק כי הנתבעים יפצו את העובדת ב-15 אלף שקל. כמו כן, יישאו בשכר טרחת עוד בסך 3,500 שקל.

 

הפרת "חוק הקופאיות"

עו"ד מיכל אדלר העוסקת בדיני עבודה, מספרת כי בשנים האחרונות מגיעות לפתחו של בית הדין תביעות רבות בנושא. זאת לאחר שנחקק חוק הזכות לעבודה בישיבה, הידוע בכינויו "חוק הקופאיות".

 

אדלר מדגישה כי על פי החוק, מעסיק חייב להעמיד לרשות העובדים "מושב לעבודה". מעביד שלא עושה זאת חייב להוכיח בפני בית הדין שהעבודה אינה ניתנת לביצוע בישיבה בשום אופן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר-טל
אילוסטרציה
צילום: שלום בר-טל
מומלצים