יוקר מחייה: 55% מהסטודנטים נעזרים בהורים
סקר שערכה התאחדות הסטודנטים הארצית לקראת פתיחת שנת הלימודים, מעלה נתונים מדאיגים: השכר החודשי הממוצע של סטודנט עומד על 2,873 שקל, למעלה ממחצית מקבלים סיוע כלכלי מההורים ו-40% שוקלים נשירה מהלימודים
למעלה ממחצית מהסטודנטים מקבלים סיוע כלכלי כלשהו מהוריהם וחלקם אף שקלו לנשור מהלימודים עקב יוקר המחייה. כך עולה מהסקר השנתי שפרסמה היום (שבת) התאחדות הסטודנטים הארצית לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית מחר (א').
- סטודנטים, תפסיקו למלצר ותחפשו התמחות
- 29% ממקבלי האבטלה ב-2012 - אקדמאים
- מצאו ג'וב לפני הסמסטר: משרות לסטודנטים
הסקר נערך על ידי מכון מאגר מוחות בהשתתפות 9,268 סטודנטים. הממצאים מעלים נתונים מדאיגים בנוגע ליוקר המחייה של הסטודנטים, שהחריף בשנה האחרונה.
בתוך כך, חלה עלייה בשיעור הסטודנטים המקבלים סיוע כלכלי מהוריהם: 55% מהנשאלים השיבו כי הם מקבלים סיוע כלשהו מההורים, כש-41% מהסטודנטים מקבלים עד 9,000 שקל לשנה, 18% בין 9,000 ל-12 אלף שקל לשנה ו-41% מעל 12 אלף שקל לשנה. גובה הסיוע הכלכלי השנתי אותו מקבלים הסטודנטים מההורים - עומד על 15,280 שקל בממוצע - עלייה משמעותית של 925 שקל לעומת אשתקד.
שלא במפתיע 39% מהסטודנטים ציינו השנה כי הם מתגוררים בבית ההורים או קרובי המשפחה. בכל הקשור לעבודה במהלך הלימודים השיבו הרוב (78%) כי הם עובדים במהלך הלימודים; 64% במהלך כל השנה ורק 14% בחופשות בלבד.
השכר החודשי ירד ב-358 שקל
עוד עולה מהסקר כי ככל שהסיוע השנתי מההורים עולה, כך יורד שיעור הסטודנטים העובדים. עם זאת, הפער בין שיעורי העובדים אינו גדול, ועומד על 4% בלבד. 77% עובדים בקרב המקבלים סיוע נמוך יותר לעומת 73% מקרב המקבלים סיוע גבוה יותר.
יחד עם זאת, לשאלה מהו השכר החודשי הממוצע שלך במהלך הלימודים, השיבו כמחצית מהסטודנטים כי הם מרוויחים במהלך הלימודי שכר ממוצע חודשי שבין 3,000-1,001 שקל, 20% השיבו כי הם מרוויחים עד אלף שקל, 19% בין 3,000 ל- 5,00 שקל לחודש ו-13% מעל 5,000 שקל בממוצע לחודש. במילים אחרות, השכר הממוצע לחודש במהלך הלימודים, הוא 2,872 שקל ונמוך ב- 358 שקל בהשוואה לשנה שעברה.
שוקלים לעזוב את הלימודים בגלל יוקר המחייה
יוקר המחייה אף גורם למספר סטודנטים לשקול נשירה מהלימודים; 40% השיבו כי שקלו לעזוב את הלימודים בשל המימון הנדרש. מדובר על עלייה של 3% לעומת השנה שעברה. הסיבה המרכזית (29% מהנשאלים) היא סך ההוצאות הכולל לרבות לימודים, מחיה דיור ו-6% חלקם הקטן בגלל גובה שכר הלימוד.
בקרב מקבלי המלגות חלה משמעותית של 8% לעומת השנה שעברה, עם כמחצית מהסטודנטים שדיווחו כי קיבלו מלגה במהלך שנת הלימודים הנוכחית.
"הנתונים מעידים כי יוקר המחייה של הסטודנטים בישראל מחריף משנה לשנה, לצערנו ללא מענה הולם מצד המדינה", אומר אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים. "כמדי שנה, בפתיחת שנת הלימודים האקדמית עוסקים כולם בנושא, אך מיד לאחר מכן כולם חוזרים לתרדמת החורף האופיינית שלהם וציבור הסטודנטים ממשיך להתמודד עם יוקר המחייה.
"הסטודנטים מצפים שממשלת ישראל תבין שהשנה הקרובה איננה מכרעת רק מבחינת הטיפול בסוגיה האיראנית, אלא גם בטיפול בסוגיות הישרדותו של מעמד הביניים בישראל, והסטודנטים בפרט, הקורס תחת הנטל".