שתף קטע נבחר

 

אקסודוס האימה: רעבו, ערקו - והושבו במרמה

9 צעירים צפון קוריאנים שסבלו מתת-תזונה ברחו לסין "כי אפילו קבצנים בסין לא סובלים מרעב". הם חיו שנתיים אצל זוג מיסיונרים דרום קוריאנים עד שהוברחו ללאוס. כשקיבלו הודעה לארוז חפצים ולהתכונן לנסיעה לדרום קוריאה, הם לא ידעו את נפשם מרוב אושר עד שגילו שרימו אותם. צפו בסיפורם

"תארזו את החפצים שלכם, אתם הולכים לדרום קוריאה ". אלה המילים שציפו לשמוע תשעה צעירים צפון קוריאנים שנים רבות אחרי שגמאו מרחק של אלפי קילומטרים מבתיהם. אלא שלמרבה הצער היה מדובר בשקר.

 

ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN

 

עוד חדשות בעולם :

הודו: 60 עולי רגל נרמסו למוות במקדש הינדי

איראן: אורניום מועשר לחו"ל - קו אדום   

נפרדים מהגנרל שניצח את ארה"ב: "אהוב"

פוענח רצח ילדה שנמצאה בצידנית ב-1991

 

הסיפור הטרגי של הצעירים, שהיו בני 15 עד 23, התחיל לפני כמה שנים כשהם הצליחו, זה אחרי זה, לחצות את הגבול המאובטח בין צפון קוריאה לבין דרום קוריאה ולהגיע לסין ולחפש בה אוכל. רובם היו יתומים, לחלקם היו הורים שלא היו מסוגלים או שלא רצו לטפל בהם.

 

 

מיסיונר דרום קוריאני שמתגורר בסין ומוכר רק בראשי התיבות אם ג'יי כדי להגן על זהותו ניסה לעזור לצעירים. בראיון לרשת CNN הוא שבר שתיקה: "אחד הילדים התגורר עם אביו. יום אחד אביו הלך לבסיס צבא צפון קוריאני וניסה להשיג אוכל, אולם הוא נתפס והוכה למוות במקום. בנו חזה באירוע. אמו אמרה לו לא להגיע הביתה והשליכה עליו אבנים כדי להרחיק אותו מהבית", סיפר המיסיונר.

 

חיפשו אוכל בזבל, ישנו בקור של 30 מעלות מתחת לאפס

הצעירים הצפון קוריאנים שערקו חיפשו בפחי אשפה שיירי מזון. הם ערבבו עצמות דגים עם האורז כדי להכין דייסה, ומכרסמים שמצאו נחשבו למותרות. 

כשאם ג'יי פגש לראשונה ב-2009 כמה מהצעירים, הם סבלו מכוויות קור בידיים וברגליים בשל מגורים בבניין ישן שבו הגיעו הטמפרטורות ל-30 מעלות צלזיוס מתחת לאפס. לכמה מהם היו פציעות ממכות שקיבלו מאנשי ביטחון וסוחרים שתפסו אותם גונבים אוכל.

 

אחד מתשעת הצעירים, בן 20, סיפר לאם ג'יי שהוא רצה לגור בסין "כי אפילו קבצנים בסין לא סובלים מרעב".

 

הוצאו להורג? (צילום: CNN) (צילום: CNN)
הוצאו להורג?(צילום: CNN)

"הילדים האלה סבלו מתת-תזונה וממחלות", נזכר המיסיונר הדרום קוריאני. "הם גרו בשכונות עם תנאי תברואה נוראים, ונראה שכולם סבלו מצורה זו או אחרת של מחלת השחפת. ההתפתחות שלהם נעצרה".

 

במשך שנתיים לא יצאו ממקום מסתורם

אם ג'יי ורעייתו הציעו לצעירים הצפון קוריאנים עזרה לעזוב את סין ללאוס וממנה למדינה שלישית, או דרום קוריאה או ארצות הברית, כדי לקבל מקלט מדיני. נתיב זה היה נפוץ בקרב עריקים מצפון קוריאה, והזוג המיסיונרי כבר עזר בעבר לצפון קוריאנים אחרים לברוח לחיים טובים יותר בדרך זו.

 

תשעת הצעירים חיו עם בני הזוג ועריקים צפון קוריאנים נוספים בסין במשך קרוב לשנתיים בחשש מתמיד שיתגלו על ידי הרשויות. בכל אותה עת הם מעולם לא יכלו לצאת מן הבית. סין לא מתייחסת לצפון קוריאנים שבשטחה כפליטים, ובדרך כלל שולחת אותם בחזרה לארצם. "הילדים היו פליטים במשך זמן רב, אז הם התרגלו למצב הזה", אמר אם ג'יי.


 (צילום: CNN) (צילום: CNN)
(צילום: CNN)

הזוג ניסה לארגן לצעירים הורים מאמצים בארה"ב, אך ללא הצלחה. ואז החל המסע הארוך ללאוס, שם חוו הצעירים התחלות ראשונות. עריק אחד חגג את יום הולדתו בפעם הראשונה; כל התשעה ביקרו בפארק שעשועים בפעם הראשונה; הם גם שיחקו יחפים בחוף הים לראשונה בחייהם. ובכלל, הם היו מסוגלים לחוות את ההנאות הפשוטות שילדים רבים ברחבי העולם לוקחים כמובן מאליו. "בזמן שחיינו עם הילדים האלה ראיתי אותם משתנים", סיפרה אשתו של אם ג'יי, שביקשה גם היא להתראיין בעילום שם. "הם התחילו לפתח תקוות, הם התחילו לחלום, ואני יודעת שהם היו יותר מאושרים. שמחתי שהם עשו משהו בעל ערך".

 

חציית הגבול הייתה דווקא החלק הקל

אחרי שהצליחו להוציא מסין שישה עריקים צפון קוריאנים למקום בטוח, הזוג המיסיונרי שילם למתווך כדי שיעביר את תשעת הצעירים דרך גבול סין-לאוס משום שלא היו להם שום מסמכים או דרכונים. בסביבות 10 במאי השנה, הם יצאו למסע שלקח אותם בלילה חשוך דרך הג'ונגל כדי להימנע מגילוים. מסע מסוג זה נמשך בדרך כלל 40 דקות, סיפרו המיסיונרים הדרום קוריאנים, אולם הפעם הוא ארך ארבע שעות בגלל האבטחה הגדולה יותר מן הרגיל באזור הגבול.

 

אלא שחציית הגבול התבררה כחלק הקל. באוטובוס בדרך לבירה, ביקורת פתע של המשטרה המקומית שינתה את מהלך האירועים. הצעירים נעצרו ואז נחקרו במשך יותר משבועיים על ידי רשויות ההגירה של לאוס משום שלא היו ברשותם מסמכים. אם ג'יי הודה שהביקורת המשטרתית הפתיעה אותו משום שדבר כזה מעולם לא קרה בעבר עם פליטים קודמים שהוא סייע להבריח ללאוס.


 (צילום: CNN) (צילום: CNN)
(צילום: CNN)

אשתו של אם ג'יי סיפרה שהם צלצלו שוב ושוב לשגרירות דרום קוריאה בלאוס כדי לבקש עזרה. "סיפרנו על המקרה לשגרירות משום שלא היה מדובר רק בחיים של אדם אחד אלא של תשעה אנשים צעירים. עבור השגרירות היה מדובר בעבודה נוספת ובנטל ולמה הם צריכים לדאוג לילדים האלה מצפון קוריאה?"

 

התקווה והייאוש

אם ג'יי אמר שגורמים בשגרירות דרום קוריאה בלאוס אמרו לו ולרעייתו להמתין ולא לעשות דבר שיסכן את הצעירים בשעה שהרשויות המקומיות מטפלות בהם. הוא הוסיף שאיש משגרירות דרום קוריאה לא ביקר את הצעירים ב-18 ימים.

 

ב-27 במאי הרשויות בלאוס הורו לצעירים הצפון קוריאנים לארוז את חפציהם כי עומדים לשלוח אותם לדרום קוריאה. אם ג'יי אמר שהתשעה היו כה מאושרים שהם החלו לצעוק. נראה היה ששנים של חיים במסתור עומדות סוף סוף להסתיים. אך האמת המרה התבררה מהר מאוד. הזוג המיסיונרי שליווה את הצעירים לא קיבל עדכונים על מצבם ובמקום זאת ננעל בחדר של רשויות ההגירה בלאוס במשך שעתיים. סוכנות האו"ם לפליטים (UNHCR) מסרה שתשעת הצעירים נלקחו בחזרה לצפון קוריאה דרך סין.


הופיעו בטלוויזיה הצפון קוריאנית וטענו ששיטו בהם. תשעת הצעירים (צילום: CNN) (צילום: CNN)
הופיעו בטלוויזיה הצפון קוריאנית וטענו ששיטו בהם. תשעת הצעירים(צילום: CNN)
  

בארגוני זכויות אדם בעולם נדהמו ממה שעוללו לצעירים הצפון קוריאנים ושני המיסיונרים היו שבורים. "בראש של הילדים האלה, הם הלכו לדרום קוריאה", אמרה רעייתו של אם ג'יי. "הם מעולם לא דמיינו לעצמם אחרי שחצו את הגבול ללאוס שהם יישלחו בחזרה לצפון קוריאה".

 

הפכו לכלי משחק תעמולתיים

מאז שתשעת הצעירים הושבו לצפון קוריאה, המשטר הקומוניסטי השתמש בהם לצורכי תעמולה. הצעירים הופיעו בטלוויזיה הממלכתית וטענו ששיטו בהם לעזוב את צפון קוריאה ושהם מודים למנהיג קים ג'ונג און שהציל אותם והשיב אותם בחזרה.

 

"אני מודאג בעיקר ממה שהולך לקרות אחרי שתיגמר התעמולה ותיגמר הרטוריקה", אמר אם ג'יי. "אם לא נשים לב, אם לא נמשיך לשאול היכן נמצאים הילדים האלה, אז הילדים האלה יאבדו לנצח ולעולם לא נדע מה קרה להם".

 

ארגון האו"ם וארגוני זכויות אדם מתחו ביקורת קשה ביותר על לאוס בשל הסגרת הצעירים העריקים, והמדינה האסייתית טענה מנגד כי הם נכנסו לשטחה באופן לא חוקי ושהמיסיונרים הדרום קוריאנים עסקו למעשה בהברחת בני אדם.

 

משרד החוץ של דרום קוריאה מסר לרשת CNN שהוא שם בעדיפות גבוהה את הצלת חייהם של עריקים צפון קוריאנים ושהוא "חוקר את הבעיות שצצו בעקבות תקרית זו ושיפר וחיזק את מערכת התמיכה הכללית". אולם, אם ג'יי ורעייתו לא חשים נחמה וחוששים לגורל תשעת הצעירים שחלמו על חיים ללא רעב ופחד. בכמה מקומות דווח שכל התשעה הוצאו להורג זמן קצר לאחר שובם למדינה הקומוניסטית המבודדת.

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
חלמו על חיים טובים יותר. הצעירים שערקו ונתפסו
צילום: CNN
מומלצים