"איראן משחקת שחמט מבריק, המערב יתקפל"
היום יתחדשו בז'נבה שיחות המו"מ בין הרפובליקה האיסלאמית לשש המעצמות, שמקוות לבלום את שעטת טהרן לעבר נשק גרעיני. מומחה אמריקני לסנקציות מזהיר בראיון ל-ynet מפני התכסיסים האיראניים: "חמינאי לא מאמין שאובמה יתקוף את מתקני הגרעין ולכן לא יוותר על דברים שקריטיים לארצו"
אחרי "מתקפת הקסם" הגיע רגע האמת של טהרן והמערב: איראן תיכנס היום (יום ג') לשיחות המשא ומתן עם המעצמות כדי לבחון את אומץ הלב של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, את החמדנות של אירופה וכדי לראות אם היא יכולה לשפר את מצבה הכלכלי מבלי שתוותר על "זכותה" להעשיר אורניום ברמה הנדרשת להשגת נשק גרעיני. כך מזהיר מרק דובוביץ, מומחה אמריקני לסנקציות על איראן, בראיון ל-ynet.
גרעין קשה לפיצוח. היסטוריה של סנקציות על איראן
ארה"ב ואיראן. סיפור על מלחמה ושלום
עוד חדשות בעולם :
נעדר 19 יום ביער: "אכלתי צפרדעים וסנאים"
מצוד אחר רוצח בשׁוּק: 1,200 נעצרו במוסקבה
'צפון קוריאה מכניסה הורים וילדים לתאי גזים'
מלזיה: השימוש במילה אללה למוסלמים בלבד
דובוביץ הוא מנכ"ל הארגון העצמאי "הקרן להגנת הדמוקרטיות" (FDD) ומנהל שלוחת הארגון שהוקמה כדי לטפל באיראן - "פרויקט הגרעין האיראני". ארגון FDD חיבר בעבר שמונה דו"חות על מצב הסנקציות נגד איראן וכעת, ערב חידוש שיחות הגרעין, הוא מפרסם דו"ח קריטי בנושא.
דובוביץ מתריע שאיראן משחקת שחמט בצורה מבריקה בעוד המערב רואה רק חצי מלוח המשחק. "המצב של איראן קשה, אבל לא נואש. הם יכולים להמשיך בדרך שלהם עם יתרות מטבע זר לפחות עוד שנה", הוא אומר.
"לאיראן 80 מיליארד דולר ששוכבים בבנקים בחו"ל"
"בגלל הסנקציות, יש לאיראנים 80 מיליארד דולר ששוכבים בבנקים בחו"ל. 50 מיליארד מתוכם בסין, בהודו, ביפן, בדרום קוריאה ובטורקיה, מדינות שקונות נפט איראני.
איראן יכולה לבזבז את הכסף רק במדינות אלה בגלל הסנקציות שהוטלו עליה, אבל יש גבול למה שהיא מוכנה לקנות אצלן. בינתיים, הכסף מצטבר מרווחים נוספים ממכירת נפט. 20 מיליארד נוספים נמצאים במדינות כמו רוסיה, אוסטריה ושווייץ ואולי גם במלזיה ובגאורגיה. לאיראן יש גישה מלאה לכסף הזה".
לדברי דובוביץ, המדינות שצוינו "לא מוכנות לאכוף את הסנקציות כמו שצריך, במיוחד הרוסים". הוא מוסיף שישנם עוד 10 מיליארד דולר איראניים שתקועים בבנקים ברחבי העולם, במיוחד באירופה, בגלל החשש לשתף פעולה עם איראן. "לאיראנים יש מספיק כסף כדי לשלם על ייבוא מוצרים מחו"ל. אף שמרבית החנויות באיראן מוכרות כעת סחורות סיניות במקום גרמניות, כמו בעבר, כוח הרצון של המנהיג העליון עלי חמינאי לא יישבר".
"איראן מוכנה לשבת לשיחות בגלל הסנקציות"
בארגונו של דובוביץ מאמינים שהסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן בשנים האחרונות קשות וכואבות, אולם הן לא שינו את המשוואה - המשטר בטהרן אינו חושש מתקיפה צבאית אמריקנית ומפגיעה בתוכנית הגרעין שלו.
"יש לחץ גדול על הכלכלה האיראנית. זו הסיבה היחידה לכך שאיראן מוכנה בכלל לשבת לדבר", אומר דובוביץ. "הסנקציות אינן נהדרות כפי שאומרים. עד כה הן לא עצרו את תוכנית איראן להשיג נשק גרעיני. הסנקציות היו צריכות להיות מקסימליות ולהביא את כלכלת איראן אל סף קריסה. הן גם היו אמורות לגרום לחמינאי להבין שהוא חייב להפסיק את תוכנית הגרעין או לסבול מקריסה כלכלית שתאיים על המשטר. אנחנו אפילו לא קרובים לשם. וכל יום שעובר, האיראנים מוצאים פרצות בסנקציות, סנקציות שלא נאכפות ואין קידום של סנקציות חדשות".
"בכל יום שעובר הצנטריפוגות ממשיכות להסתובב"
דובוביץ מזהיר כי "ממשל אובמה ממשיך להאמין שהסנקציות הקיימות חזקות מספיק לשנות בצורה יסודית את החישובים של חמינאי. אלא שהאיראנים נכנסים למשא ומתן עם יתרון. יתרון זה מבוסס על העובדה שבכל יום שעובר הצנטריפוגות ממשיכות להסתובב וצנטריפוגות חדשות נכנסות לשימוש. האיראנים אוגרים יותר אורניום ומתקדמים בייצור פלוטוניום". מצד שני, טוען דובוביץ, "אף אחד לא מאמין שאובמה הולך לתקוף באיראן. היתרון שלנו הוא רק הסנקציות".
מאיפה מגיעה ההערכה של דובוביץ שנשיא ארה"ב לא יתקוף באיראן? הוא משיב: "העמדה שלי אינה רלוונטית. מה שרלוונטי הוא שיש הערכה, נכונה או מוטעית, שחמינאי לא מאמין שאובמה יתקוף את מתקני הגרעין שלו. לכן הוא ממשיך בתוכנית, ואני מסופק אם הוא יציע במשא ומתן ויתור שיפגע ביכולתה של איראן להגיע לנשק גרעיני כשתגיע להחלטה להשיג אותו. איראן משחקת שח. היא תציע לוותר על דברים שחשובים פחות לתוכנית הגרעין שלה".
המומחה האמריקני חושב שממשלו של אובמה כבר סימן את מה שהוא מוכן לוותר עליו עוד לפני הכניסה למשא ומתן עם האיראנים. "סגנית מזכיר המדינה וונדי שרמן נשאלה בשבוע שעבר בשימוע בוועדת החוץ של הסנאט אם ארה"ב תתנגד לאפשר לאיראן להעשיר אורניום. היא השיבה שזו העמדה המקסימלית של ארה"ב. אם אני יושב בטהרן וצופה בשימוע הזה, אני מגיע למסקנה שזו עמדת הפתיחה האמריקנית ושאפשר להוריד אותה. המסקנה: עמדת איראן היא שהעשרת אורניום היא זכות שאינה נתונה למשא ומתן".
ואכן, אתמול כבר אותתה
איראן שהיא לא מוכנה לוותר על העשרת האורניום. חבר צוות המשא ומתן האיראני לשיחות הגרעין, סגן שר החוץ עבאס אראגצ'י, אמר כי "הקו האדום של איראן בשיחות המשא ומתן הוא העשרת האורניום. אנחנו יכולים לדון בצורה, בכמות וברמת ההעשרה, אבל שליחת האורניום שלנו לחו"ל מהווה קו אדום מבחינתנו".
בשבוע שעבר הודיעו האיראנים שהם מכינים הצעת פשרה לשיחות בז'נבה שתקדם פתרון מהיר למשבר הגרעין והסנקציות, אבל הבהירו שהם מתנגדים לדרישה להפסיק את העשרת האורניום.
לדברי דובוביץ, סימנים רבים נרשמו להתקפלות המערב בפני איראן. "דיפלומטים אירופאים מפריחים בלוני ניסוי. כולם מכינים את שולחן המשא ומתן לוויתור. כולם רוצים עסקה. איראן צריכה לרכך את ההתנגדות של העולם להעשרה לשלושה וחצי אחוזים, ויום אחד, במועד שנוח לטהרן, נתעורר למציאות חדשה".
ובינתיים, הלילה דיווח העיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל" כי ממשל אובמה שוקל פתרונות אפשריים לפריצת המבוי הסתום מול איראן, ואחת האפשרויות היא לאפשר למשטר האיראני להשאיר מתקנים להעשרת אורניום על אדמתו.
Read this article in English