קשקשים, גרד וכאב: איך לטפל בסבוריאה?
מחלת העור הכרונית פוגעת בכ-50% מהאנשים בעוצמות משתנות. היא מחריפה במיוחד בעונות המעבר ובחורף. מהם הגורמים להתפרצות שלה, איך לזהות את התסמינים ומהם הטיפולים המומלצים?
כ-50% מהאוכלוסיה סובלים מדרגה כזו או את של מחלת הסבוריאה. מדובר במחלת עור כרונית שכיחה, הנובעת מהפרעה בפעילות של בלוטות החלב ובאה לידי ביטוי על פני העור, בצורת אדמומיות, קשקשים, גרד וצריבה.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
היא אינה מסוכנת או מדבקת, אולם מאוד לא אסתטית ופוגעת באיכות החיים של הסובלים ממנה. כך למשל, 15% מהאוכלוסייה סובלים ממנה באופן אקטיבי, 3%-5% מהם בדרגה קשה.
תופעת הקשקשים, הנפוצה מאוד, נחשבת לסבוריאה קלה. היא נפוצה יותר אצל אנשים עם עור שמן, ומחריפה בעונת החורף ובעונות מעבר, במצבי מתח נפשי, שינה לוקה בחסר ועוד. טיפולים בתרופות למחלות כרוניות גם עלולות לגרום לסבוריאה אצל ילדים ומבוגרים, וכן מחלות עוריות כרוניות כמו פסוריאזיס.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
מה יעיל: טיפול טבעי או הורמונלי לגיל המעבר
בדרך לחדר הכושר? התוספים שייתנו יותר אנרגיה
לקראת החורף: 9 מכות בריאותיות של גיל המעבר
ד"ר נטליה פלוסק, מומחית לרפואת עור ומין, מסבירה כי הסבוריאה עלולה להיות דלקתית במקרים מסוימים. "סבוריאה קלה תבוא לידי ביטוי בצורת קשקשים בלבד ללא דלקת. סבוריאה מופיעה ונפוצה באזורים אסטרטגיים כגון אזור ה- T בפנים, הכולל את המצח, הגבות וצדי האף. אולם היא יכולה להופיע גם באזורים נוספים כגון אזור החזה ובעור הקרקפת שהוא אזור נפוץ לסבוריאה", היא מסבירה.
הסיבות והסימנים
מקשרים את ההתפרצות בעיקר לשינויים הורמונאליים ולזיהום הנגרם על ידי פטרייה (pityrosporum ovale). סיבות נוספות להתפרצות הסבוריאה הן בעיקר גורמים סביבתיים כגון, שינויים במזג האוויר או תזונה לקויה.
מאחר והסבוריאה היא מחלה כרונית, אין פתרון תרופתי מלא, אך במקרים קלים, ניתן למנוע את התפרצות המחלה על ידי שימוש בתכשירים ללא סטרואידים שיעילותם מוכחת.
מה הטיפול המומלץ?
סבוריאה בקרב תינוקות. מופיעה מגיל אפס ומלווה את הילד לעתים עד גיל שנתיים והלאה. סוג מסוים של סבוריאה עלולה להופיע רק אצל תינוקות בני שלושה חודשים, כקרום שומני צהבהב ובקו השיער. אצל חלק מהתינוקות התופעה חולפת מעצמה בתוך תקופה קצרה ללא טיפול, וחלק מצריך טיפול ומעקב רפואיים.
היגיינה. היגיינת הקרקפת והאזורים הרגישים חשובה מאוד לשיפור המצב. רופאי עור ממליצים על טיפולים כגון שמפו, חומרי ניקוי או קרמים / משחות המכילות רכיבים אנטי פטרייתיים, ורכיבים אנטי דלקתיים, המדכאים את התופעות האלה. הגישה לטיפול בסבוריאה בקרקפת, הנה טיפול עם שמפו לקשקשים המכיל חומרים נוגדי פטריות ולעיתים טיפול סטרואידי.
בין התרופות המומלצות להרגעה: טיפול מרגיע: סבו מדיס תרחיץ פנים - תרחיץ עדין לעור שמנוני ומעורב המסיר ביעילות עודפי שומן הנובעים מפעילות יתר של בלוטות החלב, סבו מדיס קרם פנים - קרם לחות לעור פנים מעורב עד שמן המרגיע עור אדמומי, מגורה וקשקשי.
בנוסף קיימים מוצרים לקרקפת: סבו-מדיס שמפו לטיפול בקשקשים, סבו מדיס קרם לחות לקרקפת. גם שמפו קשקשים של מורז צמחי מרפא, מסיר את שכבת החלב המיותרת מבלי לפגוע בעור עצמו, מכיל מרכיבים אנטי פטרייתיים, אנטי בקטריאליים מוכחים (Zinc Pyrithione) וכמו כן, משלב בתוכו רכיבים בעלי פעילות אנטי בקטריאלית ומטפל בזרימת דם לקרקפת, גם משחת Skin Saver מבוססת על חומר פעיל 100% טבעי, לטיפול בעור פגוע על בסיס לענה, הדס, מרווה וצמח הפוליגונום, אשר ניחנו בסגולות ריפוי רבות ומכילים מרכיבים אורגניים, ויטמינים וחומצות טבעיות.
טיפול יעיל לטווח קצר. השימוש בסטרואידים לטיפול מקומי חזק יותר כאשר הוא בשילוב עם שמפו נגד קשקשים ומשחה נגד פטריות. שילוב זה עשוי לעזור למקרים הקשים ומאפשר מצב של הפוגה כמעט מיידית. אולם חשוב להבין כי לטיפול בסטרואידים יש תופעות לוואי.
שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מוסיפה כי יש מוצרים נוספים שעשויים לעזור: סבוקלם - קרם לחות למצבים של אדמומיות וגרד, ד"ר עור - מבחר מוצרים הכוללים בין השאר סבון לניקוי, אל סבון, קרם לחות ושמפו לקרקפת, לקטופיל - קרם לחות לעור רגיש, גם השמפו והמרכך הטיפוליים "לקטופיל" נגד קשקשים מכילים שני רכיבים פעילים לטיפול בפטריות, בעלי יעילות מוכחת מחקרית להגנה מפני קשקשים.
המוצרים מבוססים על נוסחה ייחודית בעלת pH מאוזן, מכילים חומרי לחות איכותיים כגון חומצה לקטית, לקטוז ולקטווקס המטפלים בבעיית היובש וכן קומפלקס של סיליקון וויטמיניםB3 ו-B5
וגם ictyane- קרם ידיים וקרם רחצה המכילים שמנים חזקים מאוד ומיועדים לעור יבש.
אקסרה שמפו - מרכיבי הנוסחה הייחודית של אקסרה מתאימים במיוחד לטיפול ביובש וקשקשים בעור הקרקפת הנגרמים כתוצאה מגורמים אקלימיים כמו חורף ועונות המעבר ובשל הזדקנות העור. בנוסף, התכשירים מותאמים גם לבעיות עור המאפיינות מחלות כגון: פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס ("אסטמה של העור") וסבוריאה של הקרקפת.
שמפו אלפוסיל - מיועד לטיפול בקשקשים, סבוריאה (סבוראיק דרמטיטיס) ופסוריאזיס של הקרקפת. יתרונו הגדול, מעבר ליעילות שמספק החומר הפעיל coal tar הוא שמכיל גם מרכך, ובכך משאיר את השיער רך ונעים.
גם הרב אטופיק- קרם גוף טבעי מרוכז על בסיס צמח הפוליגונום המופלא, לטיפול ולהקלה משמעותית בעור אדמומי ומגורה - מבוסס על חומרים פעילים טבעיים, אינו מכיל סטרואידים ובטוח לשימוש יומיומי בלי כל הגבלה, גם לבעלי עור עדין ורגיש במיוחד.
כללי מניעה וטיפול
ד"ר שרון רוזנבלט, מנהלת מחקר ופיתוח במעבדות "קמדיס", מסבירה מה עושים כדי לנסות למנוע את ההידרדרות.
היגיינה וטיפוח. כשהעור מגורה, הניקיון חשוב שבעתיים. מאוד חשוב להקפיד על שגרת ניקיון מסודרת ומותאמת לסוג העור למניעת בעיות. ניקוי וסילוק קשקוש בעור, יקטין את המראה המחוספס. לצורך כך יש לרחוץ את האזור בסבון המיועד לסבוריאה.
תזונה בריאה. חכמים אמרו כבר לפנינו שלמזון שנכניס לגופנו תהיה השפעה ישירה על מראה העור שלנו, בעיקר במצבים קיצוניים. ההמלצות מבוססות על תזונה מאוזנת ונכונה, כדי להעניק לגוף ולעור מזון מתאים, ובמיוחד שלא מזיק. למשל, העדפת שמן מן הצומח: טחינה, אבוקדו זיתים. מאוד מומלצות הקטניות, ועדיף לוותר לחלוטין על מזון עתיר שומן לא בריא, מזון מטוגן ומעובד.
לחות. חשוב להזין את האזור באופן קבוע עם קרם לחות מתאים. ללחות יש מס' תפקידים, ראשית, הוא מרגיע מידית את הגרד ותחושת הצריבה ומונע פיצוצים מדממים. "סבו מדיס" קרם פנים- הינו קרם לחות טבעי, לעור פנים מעורב עד שמן המרגיע עור אדמומי מגורה וקשקשי. הקרם מכיל תמציות צמחים בעלות פעילות אנטי דלקתית, העוזרים לטיפול והרגעת העור.
אולם בניקוי פנים מומלץ להיזהר מסבון אגרסיבי מדי, דרגת החומציות של הסבון צריכה להיות 5.5 עד 6 כדי לא לייבש את העור יתר על המידה. הסבון הנכון הוא זה שאחרי השימוש בו העור מרגיש נקי: לא שמנוני מדי, לא מתוח מדי ולא שורף.
לגוף ולנשמה. מתח נפשי גורם לחסימות אנרגטיות בגוף, היוצרות חום פנימי, אשר ניכר גם על גבי העור ומחריף את תסמיני הסבוריאה. לכן, כדאי לשלב פעילויות המעניקות שלווה ואיזון גופני ונפשי, כגון יוגה ומדיטציה.