שתף קטע נבחר

 

מרקל דורשת מאובמה: הסכם איסור ריגול

קנצלרית גרמניה אמרה כי היא מצפה שארה"ב תגיע להסכם עם מדינתה ועם צרפת, שגם סבלה מהאזנות סתר, עד סוף השנה. במקביל, ה"וושינגטון פוסט" מדווח כי המדליף סנואודן מחזיק במידע אמריקני נגד איראן ורוסיה

אחרי ה"ציתות", קנצלרית גרמניה דורשת מאובמה מעשים במקום מילים: במסיבת עיתונאים שהתקיימה בבריסל הלילה (יום ו') אמרה אנגלה מרקל כי היא דורשת מארה"ב להגיע להסכם על "איסור ריגול" עם גרמניה וצרפת בעקבות הדיווחים על פעילות ההאזנות של הסוכנות לביטחון לאומי (NSA).

 

עוד חדשות מהעולם:

דו"ח: איראן יכולה לייצר פצצה תוך כחודש

תיעוד דרמטי: חילוץ אווירי של מהגרים שטבעו

התאמה מלאה: התורמת התחתנה עם המושתל

 

מרקל אמרה כי היא מצפה מהנשיא האמריקני, ברק אובמה, שיגיע עמה ועם עמיתה הצרפתי פרנסואה הולנד להסכם עד סוף השנה האזרחית.

 

מרקל: לא יכול להיות ריגול בין חברים    (צילום: רויטרס)

מרקל: לא יכול להיות ריגול בין חברים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דרישת מרקל באה בעקבות הודעת ממשלת גרמניה לאחר שקיבלה מידע כי ייתכן שארה"ב צותתה לטלפון האישי של הקנצלרית. צרפת גם חוותה פרשה דומה לאחר שהעיתון הצרפתי "לה מונד" חשף השבוע כי ה-NSA יירטה כ-70 מיליון שיחות טלפון ומסרונים של אזרחים צרפתים בתקופה של חודש ימים.

 

"זה יצריך שיתוף פעולה בין סוכנויות המודיעין שלנו ושל ארה"ב וצרפת. הממשלות בברלין ופריז החליטו להוביל את היוזמה ומדינות נוספות באיחוד האירופי יצטרפו אלינו", אמרה מרקל שגם קיבלה תמיכה מכל 28 מנהיגי המדינות האירופיות שנמצאים בוועידה בבריסל.

 

 

קנצלרית גרמניה דורשת מעשים. מרקל ואובמה (צילום: Amanda Lucidon, EPA) (צילום: Amanda Lucidon, EPA)
קנצלרית גרמניה דורשת מעשים. מרקל ואובמה(צילום: Amanda Lucidon, EPA)

"החברות בין מדינות אירופה לארה"ב היא לא חד-צדדית. אנחנו סומכים על החברות הזאת אבל גם ארה"ב צריכה חברים בעולם", הזהירה קנצלרית גרמניה. מרקל העלתה כבר את האפשרות של הסכם איסור ריגול עם אובמה במהלך ביקורו בברלין בחודש יוני, אך השיחות לא הבשילו. לארה"ב יש הסכם איסור ריגול עם בריטניה, אוסטרליה, ניו זילנד וקנדה שנחתם בין המדינות אחרי מלחמת העולם השנייה.

 

נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר: "הדלפותיו של סנואודן יכולות להיות שימושיות" ולהוביל ל"הגנה מוגברת על הפרטיות של האזרחים". הוא הוסיף: "אנו מעוניינים בשימור היחסים עם ארה"ב. כעת יש לשקם את האמון. אין ריגול בין בעלות ברית". הוא הוסיף כי אינו יודע אם צותתו גם לו, אולם אמר שננקטו צעדים שנועדו למנוע זאת.

 

תמימות הדעים בקרב מדינות אירופה רק התחזקה בעקבות חשיפת העיתון הבריטי "גרדיאן" שפרסם כי הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (NSA) יירטה שיחות של 35 מנהיגים ברחבי העולם, אחרי שקיבלה יותר מ-200 מספרי טלפון מגורם בממשל האמריקני.

 

דוברת בבית הלבן התייחסה לפרסום ואמרה: "אנחנו לא מגיבים בפומבי על כל פעילות מודיעינית. ארה"ב אוספת מידע מודיעיני כפי שאוספות כל מדינות העולם". אתמול האשימו בגרמניה כי וושינגטון צותתה לסלולרי האישי של הקנצלרית מרקל ואתמול היא זימנה את שגריר ארה"ב בברלין לשיחת נזיפה. מאוחר יותר היא כבר התייחסה לכך  בקולה. "לא יכול להיות ריגול בין חברים", אמרה בבריסל, והבהירה כי עתה יש לבנות מחדש את האמון בין שתי המדינות.

 

גורמים אמריקנים: סנואודן מחזיק במידע אמריקני נגד איראן ורוסיה

במקביל, גורמים אמריקנים אמרו הלילה לעיתון "וושינגטון פוסט" כי ארה"ב הזהירה כמה שירותי ביון זרים לאחר שמסמכים המפרטים את מערכת היחסים שלהם עם ארה"ב הגיעו לידי המדליף אדוארד סנואודן.

 

על פי הגורמים, סנואודן לקח עמו עשרות אלפי מסמכים לאחר שעזב את הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) שמכילים חומרים רגישים על תוכניות לאיסוף מידע נגד מדינות כמו איראן, רוסיה וסין.

 

בעיתון מדווחים כי במקרים מסוימים נחשפה מעורבות של מדינות שאינן בנות ברית גלויות של ארה"ב. באחד המקרים, מדווח העיתון, נחשף מידע על תוכנית מבצעית של פעילות נאט"ו נגד רוסיה שנועדה לספק מידע מודיעיני רב ערך לחיל האוויר וחיל הים של ארה"ב.

 

לקח עשרות אלפי מסמכים אחרי שעזב את ה-NSA. אדוארד סנואודן (צילום: AP) (צילום: AP)
לקח עשרות אלפי מסמכים אחרי שעזב את ה-NSA. אדוארד סנואודן(צילום: AP)

עוד עולה כי סנואודן שלף מסמכים מרשת סודית ביותר שהעמידה סוכנות המודיעין הלאומית (DIA) לרשות זרועות המודיעין של החילות השונים. בסך הכול, לקח המדליף 30 אלף מסמכים הקשורים לעבודת המודיעין האמריקני, אליהם הגיע לאחר שחדר למערכת התקשורת העולמית המשותפת למידע סודי ביותר של זרועות המודיעין.

 

גורמים אמריקנים, כך דווח בעיתון, נאלצו לעבור ממדינה למדינה ולהתריע על הסיכונים של גילויים רגישים. במקרים מסוימים התקיים שיתוף פעולה עם חלק אחד של ממשלה זרה מבלי שהקשר הזה היה ידוע לחלקים אחרים בממשלה. ארה"ב חששה שהגילוי יפגע במבצעים ובמערכות יחסים עדינות.

 

תומס דרייק, איש NSA לשעבר שביקר לאחרונה את סנואודן במוסקבה אמר לעיתון האמריקני כי המדליף לא שיתף זרים במידע הזה משום שהוא אינו מעוניין לפגוע במודיעין לגיטימי של ארה"ב ובמבצעים הקשורים לביטחון הלאומי האמריקני.

 

סנואודן אמר לדרייק ולכתב של ה"ניו יורק טיימס" כי הוא לא לקח איתו את המסמכים הללו לרוסיה ולכן אין סיכוי שמסמכים מבצעיים יפלו לידי רוסיה או סין. עם זאת, יש חשש כבד בקרב סוכנויות הביון האמריקניות לאחר שה-NSA העבירה להן ספירת מלאי של המסמכים שסנואודן שם עליהם יד.

 

"הגילויים של סנואודן פוגעים ביחסי ארה"ב עם בנות ברית מעבר לנזקים של חשיפת מבצעים חשאיים של ארה"ב", אמר גורם בקונגרס ל"וושינגטון פוסט". המידע הרלוונטי שהובא ב"וושינגטון פוסט" אינו קשור לפעילות הציתות של ה-NSA אלא למידע מודיעיני על מדינות אחרות, יכולות צבאיות ומערכות נשק כמו טילים, ספינות ומטוסים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים