נתניהו לא התייחס לשחרור האסירים
"החלטות ממשלה יש לקיים", אמר ראש הממשלה בישיבת שרי הליכוד, אך בהצהרות רשמיות כלל לא דיבר על הנושא שהוביל להתנצחות בין בנט ללבני. היום צפויים השרים לאשרר שחרור 26 מחבלים
הוא הוביל את המהלך, השיג רוב בממשלה ושלח את השרה ציפי לבני לנהל משא ומתן מטעם ממשלתו, אך הבוקר (יום א') ראש הממשלה בנימין נתניהו לא מגבה בפומבי את שרת המשפטים שלו, הזוכה ביומיים האחרונים לקיתונות של ביקורת מהאגף הימני בממשלה. זאת נוכח שחרורם הצפוי של 26 אסירים פלסטינים.
עוד דיווחי חדשות ב-ynet:
ראש העיר הנבחר לחיאני על ספסל הנאשמים
סידני: "צעקו יהודים ארורים, היכו ובעטו בנו"
לבני נפגשה עם היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, ודנה עמו בחוק סטרוק. ההצעה, שיזמה ח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי) תעלה לדיון בוועדת השרים לחקיקה, ועל פיה ייאסר שחרור אסירים פלסטינים במהלך מו"מ מדיני.
לפני ישיבת הממשלה התייחס נתניהו למו"מ המדיני, ואמר: "אנחנו רוצים להגיע להסכם שלום עם הפלסטינים, בראשו הבטחת הביטחון". נתניהו הסביר עוד כי הדרישה מהפלסטינים שיכירו בישראל כמדינת העם היהודי אינה נעשית כדי לקבל אשרור מהפלסטינים, אלא "משום שקבלת דרישה זו משמעותה כי הם מכירים בכך שהסתיימו תביעותיהם".
הוא העדיף להאריך בדבריו על הגרעין האיראני, והסביר לשרים: "איראן הפרה את כל החלטות מועצת הביטחון שנועדו למנוע ממנה העשרה ברמה כלשהי. אין לה שום זכות להעשרה. העשרה זו מיועדת רק לדבר אחד - לא מטרות אנרגיה גרעינית ולצורכי שלום, אלא רק לצורכי ייצור נשק גרעיני".
נתניהו שב והתריע: "התחמשותה של איראן בנשק גרעיני תשנה את המזרח התיכון והעולם לרעה. וזה דבר שכל המדינות שוחרות השלום והיציבות צריכות להתנגד לו". הוא סיפר כי נציגי מדינות רבות שאלו אותו אם הוא חושש לעמוד בעמדה מבודדת מול העולם, "אז קודם כל התשובה היא לא. אבל הלכה למעשה איננו עומדים לבד, כי רוב המנהיגים אם לא כולם מסכימים איתנו".
איך בולמים החלטה שהתקבלה?
אחר הצהריים צפויה ועדת השחרורים בראשות ראש הממשלה להתכנס כדי לאשר את רשימת האסירים שתובא בפני השרים על ידי השב"כ. בימין זיהו פוטנציאל תקשורתי בסוגיה, ואף שכאמור הממשלה עצמה אישרה את המהלך ובשלב זה לא ניתן למנוע אותו, בבית היהודי הוחלט לקדם חוק שלכאורה יבלום את שחרור האסירים.
יו"ר סיעת הבית היהודי, איילת שקד, הודתה הבוקר כי ברור לה שגם אם החוק יאושר הוא לא יוכל למנוע שחרור מחבלים. בסביבתה של לבני האשימו את הבית היהודי בכך שהתנגדותם להקפאת הבנייה בהתנחלויות היא זו שהביאה לכך שישראל נאלצת לשחרר אסירים פלסטינים.
שר התחבורה ישראל כץ (הליכוד ביתנו) אמר בפתח ישיבת הממשלה: "מקומם של מחבלים הוא בכלא ונעשה מאמץ רב להכניסם לשם. אני התנגדתי להחלטה ואני מצפה שהממשלה תשקול אותה מחדש". הוא הבהיר: "לאור הנסיבות ובלי קשר לתהליך המדיני אסור לשחרר מחבלים. זה מעודד את ארגוני הטרור".
כץ נשאל אם הוא תומך בחוק סטרוק, והשיב: "בחוק יש היגיון. מטרתו לקבוע שלא משחררים מחבלים תמורת כלום. הוא מאפשר פדיון שבויים אבל הוא מקבע עמדה שלא משחררים מחבלים רק כדי לפתוח במו"מ", אמר השר. סגנית שר התחבורה, ח"כ ציפי חוטובלי (הליכוד ביתנו) מתחה ביקורת על הצעת סטרוק: "החוק שמציעה הבית היהודי הוא הצהרתי ואינו נותן מענה לתהליך שחרור המחבלים הנוכחי. התגברות הפיגועים בחודשים האחרונים מוכיחה כי פני הרשות הפלסטינית לטרור ואין סיבה לתגמל אותם על כך. לפיכך יש להורות על ביטול החלטת הממשלה בנוגע לשחרור המחבלים".
יו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ', אמרה כי "נתניהו יודע היטב שעמדו לפניו שתי אופציות: שחרור אסירים או הקפאת התנחלויות מבודדות, ומסיבות פוליטיות בחר בדעה צלולה בשחרור אסירים. החלטה זו היא אמנם הפחות טובה מבין השתיים ואף קשה ומקוממת, אולם מרגע שסוכם עליה עם ארה"ב, כל הפרה שלה היא בגדר נסיגה מוחלטת מהמעט שהושג עד כה בשיחות עם הפלסטינים".
על פי החלטת הממשלה, שחרור האסירים הקרב יכלול את קבוצת האסירים השנייה הכלולה בהסכמה הישראלית לשחרר 104 אסירים ביטחוניים, פלסטינים וערביי ישראל שנכלאו לפני החתימה על הסכמי אוסלו. ערבים ישראלים לא צפויים להשתחר הפעם, שכן בפעם הקודמת הבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו שצעד כזה ידרוש הצבעה מחודשת של מליאת הממשלה. על פי משרד האסירים הפלסטיני הקבוצה השלישית תשוחרר ב-28 בדצמבר והשלישית ב-28 במרס.
שר האסירים הפלסטיני, עיסא קראקע, אמר כי הרשות הפלסטינית קיבלה הודעה רשמית על כך שהאסירים יועברו אליהם ביום שלישי. הוא הבהיר כי אין לקשור בין שחרורם לבין המשך המשא ומתן והבטיח כי גם אם המו"מ ייעצר - ישראל תשחרר את כל 104 האסירים.
בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי.
Read this article in English