ועדת הכספים סיימה את הכנת חוק הריכוזיות
הפרק שאושר היום מגביל את מסירת הזיכיונות במכרזי הפרטת תשתיות חיוניות, כדי להגביר את התחרות הענפית או הבין-ענפית. הפרק קובע תפקיד רגולטורי חדש: ממונה על הריכוזיות והגברת התחרות, שייעץ למשרדי הממשלה בעת הליכי הפרטות והקצאת משאבי מדינה חיוניים לגורמים פרטיים
ועדת הכספים השלימה היום (ד') למעשה את הכנת החוק הממשלתי לצמצום הריכוזיות וקידם התחרות במשק לקריאה שנייה ושלישית. בישיבות קודמות אושרו הפרק שצמצם את מספר הפירמידות ל-2 והפרק המחייב הפרדה באחזקות של נכסים פיננסיים וריאליים בידי בעל שליטה יחיד. היום אושר הפרק שמגביל את מסירת הזיכיונות במכרזי הפרטת תשתיות חיוניות של המדינה למתמודדים שכבר מחזיקים בכוח ריכוזי באותו ענף משקי או בענף אחר. זאת כדי להגביר את התחרות הענפית או הבין-ענפית.
חוק הריכוזיות - כותרות אחרונות
עיקרו של הפרק קובע תפקיד רגולטורי חדש: ממונה על הריכוזיות והגברת התחרות, שייעץ למשרדי הממשלה בעת הליכי הפרטות והקצאת משאבי מדינה חיוניים לגורמים פרטיים, ויקבע מי מהווה גורם ריכוזי אשר צריך למנוע ממנו מלהשתתף במכרזים מסוימים. עוד הוגדר במסגרת החוק, כי זיכיונות בתשתיות לאומיות לא יוארכו אוטומטית ולמחזיקים בהם גם לא תהיה אפשרות לחזור ולהתמודד במכרזים מבלי שיעברו את מבחני הריכוזיות והגברת התחרות.
לאחר ויכוחים סוערים בוועדה נקבע כי הממונה על הריכוזיות יהיה בעצם ועדה בת 3 חברים בראשות הממונה על ההגבלים העסקיים, וחבריה הם מנכ"ל האוצר וראש המועצה הלאומית לכלכלה שליד משרד ראש הממשלה, או אחד מסגניו במינוי של ראש הממשלה. הרכב זה, שלא הופיע בהצעת החוק המקורית, נתקבל בהתנגדויות במהלך הדיונים בטענה שהתפקיד מיותר נוכח תפקודו של הממונה על ההגבלים. אתמול עדיין התווכחו על פשרה לפיה הממונה על ההגבלים יחזיק בתפקיד בהתייעצות עם נציגי האוצר והמועצה הלאומית.
החוק מאיים על כל חברה או נושא משרה במאסר שנה או בקנס מנהלי בסך 350 אלף שקל על כל יום של אי שיתוף פעולה עם ועדת הריכוזיות.
ההצעה תעלה לאישור הכנסת בימים הקרובים
חברי כנסת חתרו בשבועות האחרונים להחמיר בדרישות החוק, בניגוד לעמדת הממשלה אותה ייצג המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט, לפיה "אין לאדם זכות קנויה לעד אבל המדינה חייבת לשמור על הגמישות שלה". זאת סביב ההגדרה מיהו גורם ריכוזי הפסול להתמודדות במכרז. בסוף הוחלט לקבל את הנוסח המקורי לפיו גורם זה יוכרז כריכוזי רק אם הוא כבר מחזיק בידו לפחות 10 זיכיונות ב-4 ענפים.
בהקשר זה גברה נחישותו של יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), לפיה "יש לאזן ולוודא שאם גורם כלשהו השקיע מיליארדים בפיתוח תשתיות, הדבר יילקח בחשבון בטרם החלטה אם למנוע ממנו את הזכייה במכרז נוסף או להאריך זיכיון עקב היותו ריכוזי בענף מסוים".
הפרק אושר למעשה פה אחד, לאחר דחיית ההסתייגויות, והצעת החוק כולה תעלה בימים הקרובים לאישור סופי במליאת הכנסת.