שתף קטע נבחר

סופית: פראמדיקים יוכלו לקבוע מוות בלי רופא

המכשול האחרון הוסר: ההסתדרות הרפואית משכה עתירה לבג"ץ שביקשה לאסור על פראמדיקים המגישים עזרה ראשונה לקבוע מוות של מטופל בשטח. בהתאם לכך, יימשך הנוהל המאפשר להם לעשות זאת מאז החלטת משרד הבריאות בשנה שעברה. ההסתדרות: "נשקול את צעדינו"

החלטה סופית: פרמדיקים יוכלו להמשיך ולקבוע מוות של מטופל בשטח, בהתאם לנוהל הקיים כיום. תהליך זה יתאפשר לאחר שבימים האחרונים משכה ההסתדרות הרפואית את העתירה שהגישה לבג"ץ נגד החלטת משרד הבריאות מהשנה שעברה, שלפיה הותר לפרמדיקים לקבוע מוות בשטח.

 

בכך הוסר המכשול האחרון מהעניין, והמשמעות היא שפראמדיקים יוכלו להמשיך לקבוע מוות במקרה שבו ייתקלו בשטח בפצוע שלא ניתן להצילו.

 

גלגולי ההחלטה:

 

לפני כשנה וחצי התירו כאמור במשרד הבריאות לפראמדיקים לקבוע מוות בשטח. ההסתדרות הרפואית עתרה נגד משרד הבריאות ונגד מד"א חודשים ספורים לאחר מכן, בטענה שרק רופא מסוגל לקבוע מוות. לטענת ההסתדרות הרפואית, פראמדיקים אינם עוברים את ההכשרה הדרושה לקבוע מוות או את סיבת המוות, והדבר מנוגד לחוק.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות, פראמדיק יכול לקבוע מוות במקרה שבו קיים קו שטוח במוניטור המוכיח כי הלב הפסיק לפעום, היעדר דופק במישוש, היעדר נשימה, היעדר רפלקסים והימצאותם של אישונים מורחבים המעידים על פגיעה מוחית בלתי הפיכה. במקרה שבו הפראמדיק קובע מוות, הוא יוכל להחליט להפסיק את ההחייאה - בתיאום עם רופא במוקד מד"א המאשר זאת.

 

גורם במד"א אמר בעבר שמדובר בסמכות מוצדקת לחלוטין. "הפראמדיקים הוכיחו את היכולות המיוחדות שלהם במשך כל כך הרבה שנים, וישנם אפילו רופאים שאומרים שהם מעדיפים שפראמדיק יבצע בהם החייאה במקרה הצורך".

 

במקביל, מקדם משרד הבריאות חוק שיגדיר אחת ולתמיד את תפקידם של פראמדיקים, והוא צפוי לעגן בו את סמכותם לקבוע מוות, אף שלדבריו גם כיום יש להם הסמכות החוקית לעשות זאת.

 

העתירה של ההסתדרות הרפואית נמשכה לאחר שנרמז להם מבית המשפט שסיכויי הצלחה נמוכים במיוחד. עם זאת, בהסתדרות הרפואית אומרים כי למרות משיכת העתירה הם עדיין מתנגדים לקביעת מוות על ידי פרמדיקים. "אנו מתנגדים נחרצות למצב שבו הנושא החשוב ביותר, קביעה אם אדם חי או מת, נקבע ברמה ובאופן שאינם מיטביים".

 

בנוסף, בהסתדרות הרפואית טוענים כי עדיין לא אמרו נואש. "לצערנו, הבנו מההליך בבית המשפט שלא נקבל סעד כעת. אנו נשקול את המשך צעדינו", נמסר.

 

ממשרד הבריאות נמסר עוד כי "החלטנו לאפשר לפרמדיקים לקבוע מוות כי זה הדבר הנכון לעשות. כבר לפני יותר מעשר שנים אישרנו לפרמדיקים להפסיק החייאה, ומה שקרה היה שרופא היה אמור להגיע לשטח ולקבוע את המוות. נוצר מצב שאנשים נפטרו והיה צורך להזמין רופא שיחתום על הטפסים כדי לשחרר את הגופה, וזה גרם לפגיעה בכבוד הנפטר.

 

"זה גרם למצב בו משפחות חיכו שעות בשביל שיחתמו על הטפסים, ולא בשביל לבצע איזשהו אקט רפואי. בנוסף, ניידת טיפול נמרץ הייתה צריכה להגיע למקום עם הרופא וכך היא לא הייתה זמינה. הנוהל הזה עובד בהצלחה מרובה כבר שנה וחצי וכבר בוצעו כ-7,000 קביעות מוות על ידי פרמדיקים.

 

"אנחנו מברכים על כך שבית המשפט העליון קיבל את עמדתנו שהנוהל הזה הוא חוקי ונכון", אמרה מירי כהן, מנהלת שירותי ההצלה ועזרה ראשונה במשרד הבריאות".

"אני שמח על הבשורה אך עם האחריות צריכים להגיע הכרה ותגמול. משנת 1994 פאראמדיקים מטפלים בחולים בניידות טיפול נמרץ בלי רופאים עם אחריות אדירה, כולל קביעת מוות. אנחנו מצפים שהמקצוע יהיה מוכר על ידי משרד הבריאות ויזכה לתנאים שמקצועות מקבילים כמו סיעוד זוכים לו", אמר אורן וכט, פרמדיק ודוקטורנט בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
הסתדרות הרופאים התנגדה - אבל הפראמדיקים יקבעו המוות
צילום: עופר עמרם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים