שתף קטע נבחר

"10 שנים בכלא על 5 גרם קוקאין. זה לא שפוי"

בארה"ב יש 2.2 מיליון אסירים - באחוזים, יותר מאשר בכל מדינה מערבית. ברני קריק, מפקד משטרת ניו יורק לשעבר, היה אחד מהברגים שהניעו את מכונת החוק. הסתבכות פלילית שלחה גם אותו לכלא - ושם הבין עד כמה השיטה האמריקנית מעוותת. ואיך ג'ונתן פולארד קשור לכל זה?

המערכת רקובה. במקום להעניש עברייני סמים, הורסים אותם. זוהי טענה ששומעים בדרך כלל מפושעים ועורכי דינם. אלא שהפעם ההאשמה הזו באה מפי ברני קריק, אדם שניהל את מערכת בתי הסוהר של ניו יורק והפך למפקד משטרת ניו יורק, אחד מגיבורי 11 בספטמבר ששלח אנשים לכלא והשליך את המפתחות מאחוריהם בלי להניד עפעף.

 

עוד חדשות בעולם :

החטופה מ"בית הזוועות": "תלה אותי כמו דג"

הודעה נדירה של צ' קוריאה: טבעה לנו צוללת

קונגו הכריזה: ניצחון מוחלט על מורדי ה-M23

המרוץ לחלל: הודו תשגר רכב למאדים

 

בשיא הקריירה שלו שוגר ברני קריק על ידי הנשיא בוש לבנות את המשטרה בבגדד בעיצומה של המלחמה בעיראק. אחר כך, בשנת 2004, הציג אותו בוש כמועמד לתפקיד השר להגנת המולדת, אבל אז החלו הליכים פליליים נגדו, המינוי בוטל וקריק נשלח לארבע שנות מאסר בגין עבירות של הונאה והעלמת מס, מהן הוא ריצה שלוש שנים.

 

קריק שוחרר מכלאו לפני חצי שנה, ובראיון ראשון מאז שהשתחרר הוא ישב בסוף השבוע האחרון מול המגיש של תוכנית הבוקר "טודיי שואו" ברשת NBC, הניח בידו מטבע של סנט אחד, והצהיר: "ישבתי בכלא עם אנשים שנתפסו בפעם הראשונה בחייהם על החזקת חמישה גרם סם במשקל של מטבע, והם נשלחו אוטומטית לעשר שנות מאסר".

אסירים באריזונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אסירים באריזונה(צילום: רויטרס)
 

בארה"ב יושבים בכלא 2.2 מיליון אסירים, כמו עיר בסדר גודל של יוסטון. במעצמה החזקה בעולם 730 אסירים לכל 100 אלף איש - יותר מאשר בכל מדינה אחרת בעולם החופשי.

 

הטענה שבתי הכלא האמריקנים מלאים בצעירים, בעיקר שחורים, בלי עבר פלילי, שנשלחו לרצות תקופות מאסר ארוכות בגלל חקיקה מחמירה של החזקת סמים, אינה חדשה. הנשיא ברק אובמה, האדם השחור הראשון בהיסטוריה שהגיע לבית הלבן, נדהם לגלות את ממדי התופעה.

 

בשיחות עם עוזריו שדנו בנושא ג'ונתן פולארד, הבהיר הנשיא כי הוא לא יכול לשחרר אדם שהורשע בריגול, בשעה שבבתי הכלא האמריקנים נרקב דור שלם של צעירים שחורים, שנשלחו למאסר ממושך בגלל חוק הקובע עונש מינימלי מבלי להתחשב אם מדובר בעבירה ראשונה, לא אלימה, של החזקת סם לצרכים אישיים.

 

הם קרובים ללבו יותר מאשר פולארד. ועכשיו הגיע הרפובליקני ברני קריק וחיזק עמדה זו. הוא אמר שהייתה לו זווית מאוד מיוחדת של איש חוק בכיר בחוץ ואחר כך אסיר. הוא אומר שהוא היה צריך להגיע לשם כדי להבין שהשיטה שבורה.

פולארד, לאובמה יש צרות דחופות יותר (צילום: AP) (צילום: AP)
פולארד, לאובמה יש צרות דחופות יותר(צילום: AP)
 

החוק במדינת ניו יורק, למשל, שנקבע ב-1973, קובע כליאה ל-15 שנים עד מאסר עולם על החזקת 112 גרם של סם קשה. קריק ישב בכלא במרילנד ויצא ממנו עם תובנות על מה שקורה לצעירים מוושינגטון והסביבה שנכלאו לצדו.

 

"צריך לפקוח את עיני הציבור"

"ישבתי עם אסירים שהם כמו מתים עם עיניים פקוחות", סיפר. "צעירים עם עבירה ראשונה שלהם שאין בה אלימות, עבירת סמים קלה, השיטה אמורה לסייע להם, לא להרוס אותם. כשנכנסתי למערכת החוק לא ידעתי שבגלל חמישה גרם של קוקאין, משקל של ניקל (מטבע קטן), אתה נשלח לעשר שנים לכלא.

 

"הייתי עם אדם שנשלח לעשר שנות מאסר בגלל חמישה גרם קוקאין. זה חוסר שפיות. המציאות היא שאתה רוצה להעניש אנשים, זה בסדר, תעניש אותם, אבל אל תהרוס אותם. אם אתה חושב שאתה יכול לקחת את הצעיר השחור הזה, מבולטימור או וושינגטון, ולכלוא אותו לעשר שנים על חמישה גרם של קוקאין, ולהאמין שהוא יחזור לחברה כבן אדם בעוד עשר שנים, כשאתה לא נותן לו הכשרה לחיים, לא מעניק שיקום ממשי, זה לא מועיל לחברה".

 

על זווית הראייה המיוחדת שלו אמר קריק: "אף אחד בהיסטוריה של המדינה הזו לא היה במערכת עם הרקע שלי. אתה חייב להיות בצד השני של הסורגים. אתה צריך לראות מה זה להיות קורבן של השיטה. אי אפשר לראות את זה מבחוץ".

 

ולאנשים שיצביעו עליו כעבריין שהורשע וישב בכלא, הוא משיב: "לא מדובר בי. אני ריציתי את עונשי. מדובר בשיטה שבורה שצריכה להשתנות. צריך לפקוח את עיני הציבור האמריקני והקונגרס. אילו הם היו רואים את מה שאני ראיתי, הם היו זועמים והיו דורשים שינוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ברני קריק ב-2010 לפני שנכנס לכלא
צילום: AP
מומלצים