שינויי אקלים: שיא בריכוז גזי החממה
יותר פחמן דו חמצני, יותר מתאן, יותר תחמוצת החנקן: דו"ח האו"ם מראה כי ריכוזי כל גזי החממה באטמוספירה הגיעו לשיא חדש. "אלו לא חדשות טובות"
"אלו לא חדשות טובות". כך סיכם היום (יום ד') מזכ"ל הארגון המטאורולוגי העולמי את הדו"ח השנתי שהוציא ארגונו, לפיו בשנת 2012 נרשם שיא בריכוז גזי החממה באטמוספירה. במסיבת עיתונאים בז'נבה ציטט המזכ"ל מישל ז'ארו מתוך הדו"ח, שבו נכתב כי ריכוזים של פחמן דו חמצני, מתאן ותחמוצת החנקן "הגיעו כולם לשיא חדש בשנה שעברה".
בתי 5 מיליון ישראלים יוצפו עד סוף המאה
עוד חדשות בעולם :
סיפור הפרברים: רובין הוד של ניו יורק
פיגוע שני בשבוע: גל של טרור מכה בסין?
ארה"ב: אסד לא הצהיר על כל מאגרי הכימי
גר 13 שנה בקבר ליד שלד חברו המת
התצפיות מדגישות שוב כיצד גזים שנפלטים מפעולות אנושיות פוגעים באיזון הטבעי של האטמוספרה והם אחד הגורמים העיקריים לשינויי אקלים", אמר מזכ"ל הארגון המטאורולוגי העולמי ז'ארו.
גזי חממה הם גזים הנפלטים לאטמוספירה בתהליכי ייצור תעשייתיים וחקלאיים ובמהלך פעולות יום-יומיות רבות כגון נסיעה, הפעלת מכשירי חשמל וזריקת פסולת. הנתון העגום החדש ממשיך את העלייה המדאיגה בריכוז גזי החממה באטמוספירה, שמובילה לשינויי האקלים.
הריכוז העולמי של פחמן דו חמצני, האחראי העיקרי להתחממות הגלובלית, עלה אשתקד ל-393.1 חלקיקים למיליון - או 141% ביחס לעידן הקדם-תעשייתי, לפני שנת 1750. מדובר בעלייה של 0.56% ביחס לשנת 2011. ריכוז המתאן עלה ב-0.33% (1,819 חלקיקים למיליארד) וריכוז תחמוצת החנקן טיפס ב-0.28% (325.1 חלקיקים למיליארד) ביחס לשנה שלפני כן.
מחקרים שבוצעו לאחרונה הצביעו על כך ששיעור העלייה בפליטת גזי חממה נמצא במגמת האטה, אולם הגזים ממשיכים להתרכז באטמוספירה ולהשפיע על האקלים למאה אם לא לאלפי שנים.
השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ, אמר בתגובה כי "דו"ח רודף דו"ח בסכנות והנזקים שגורם האדם לסביבה, אך בדיוני התקציב האחרונים קוצצו התקציבים להתמודדות מול סכנות אלה עד כמעט למחיקה מוחלטת. לצערי, הנושא נדחק לשוליים עד לביטול מוחלט של התוכנית להפחתת פליטות גזי החממה בישראל. נאבקתי ואמשיך במאבקי נגד הקיצוץ ובמקביל אנו מקדמים פרויקטים להתייעלות אנרגטית ומניעת זיהום אוויר. ועדה בראשות מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה תוביל היערכות לשינויי אקלים. הנושא הזה בוער ומסוכן ומהווה איום על כולנו ולכן חייבים לפעול בטרם יתרחש אסון סביבתי וחברתי".
הדו"ח שחיבר הארגון המטאורולוגי העולמי הוגש יממה אחרי שתוכנית הסביבה של האו"ם הזהירה שפוחתים הסיכויים להגביל את עליית הטמפרטורה הגלובלית בשתי מעלות, ולפני פתיחת השיחות בנושא בוורשה בשבוע הבא.
רק שלשום פורסם גם בארץ דו"ח, שנחשף לראשונה ב-ynet, המזהיר מהשלכות שינויי האקלים והתחממות כדור הארץ. לפי אותו דו"ח של המשרד להגנת הסביבה, מפלס הים התיכון יעלה בעתיד בשני מטרים ועלול עד סוף המאה להציף את בתיהם של חמישה מיליון תושבים בישראל.
לפי בדיקת המשרד, בשני העשורים האחרונים מפלס פני הים עלה ב-10 סנטימטר. הצפי הוא כי קצב עליית מפלס יגבר כך שבסוף המאה הנוכחית גובה פני הים יהיה גבוה בשני מטרים נוספים מהמצב כיום. לפי התרשימים המופיעים בדו"ח, ערים שלמות כמו תל-אביב, חיפה, הקריות, נתניה, עכו ובת ים ייפגעו בצורה דרמטית.