סיכמו על מכירת דירה. כמה עלה להתחרט?
תושב הצפון חתם על מסמך הבנות עם רוכשי דירה פוטנציאלים, אבל אחרי כיממה הודיע שהוא ואשתו חוזרים בהם. השופטת פסקה שהרוכשים יפוצו "רק" ב-15 אלף שקל, כי לא נגרם להם נזק פרט לאכזבה
בקיץ 2011 הציעו בני זוג מהצפון את דירתם למכירה באינטרנט והחלו לנהל משא ומתן עם רוכשים פוטנציאלים. יום שישי אחד הזמינו הרוכשים את המוכרים להגיע לביתם כדי לחתום על זיכרון דברים. בעל הדירה הגיע ללא אשתו ובסוף הפגישה חתם על מסמך הבנות שכלל פרטים מהותיים, בהם סכום התמורה ולוח התשלומים.
כיממה לאחר מכן, מיד עם צאת השבת, טלפן המוכר אל הרוכשים והודיע כי אשתו והוא חוזרים בהם ממכירת הדירה, ולפיכך יש לראות את המסמך כמבוטל. הרוכשים המאוכזבים החליטו לתבוע בגין הפרת ההסכם, וטענו בבית משפט השלום בנצרת שיש לראות במסמך ההבנות הסכם מחייב לכל דבר. התובעים הוסיפו כי בהתאם למסמך, הם זכאים לפיצוי מוסכם בסך של 10 אחוז משווי התמורה עבור הדירה.
מנגד טענו הנתבעים שאין לראות את המסמך כמחייב, מפני שהאישה, שהינה בעלת מחצית מהזכויות בדירה, לא חתמה עליו.
אין נזק פרט לאכזבה
בהסכמת הצדדים פסקה השופטת רננה גלפז מוקדי על דרך הפשרה. היא הסבה את תשומת הלב לכך שמסמך ההבנות לא כלל התניה כלשהי שלפיה ייכנס לתוקף רק עם חתימת המוכרת. "בין הצדדים נקשר הסכם", כתבה וקבעה שאין בעובדה
שמדובר "רק" במעין זיכרון דברים כדי לפגוע בתוקפו ובחוזקו של ההסכם המחייב.
השופטת גלפז מוקדי פסקה שהמוכרים ביטלו את ההסכם ללא סיבה מוצדקת ולכן אין לפטור אותם מתשלום פיצוי לרוכשים. יחד עם זאת נקבע שנסיבות המקרה - שבמסגרתן נחתם ההסכם לפני כניסת השבת, הפרתו נעשתה מיד עם צאתה ולא הוכח כי נגרם לרוכשים כל נזק פרט לאכזבה - מצדיקות את הפחתת הפיצוי המוסכם.
לפיכך נפסק שהפיצוי הראוי עומד על 15 אלף שקל. המוכרים חויבו בהוצאות משפט ושכר טרחה של עו"ד של הרוכשים בסך 5,000 שקל.
חשוב לזכור שזיכרון דברים הינו הסכם מחייב ודינו כדין חוזה שקושר את הצדדים ולפיכך יש להחיל עליו את חוק החוזים. לעיתים קרובות נחתם זיכרון דברים ללא מעורבותו של עו"ד, ובמקרים מסוימים הדבר עלול להוות מכשול בעסקה.
- לעיון בפסק הדין – לחצו כאן
-
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
-
עו"ד מירב אהרון עוסקת בדיני מקרקעין
מומלצים