מה מותר להעביר במכס? מדריך לנוסע התמים
כמה כסף מותר להביא לארץ מחו"ל? ואיך מצהירים עליו? מה ההגבלה על מוצרי הלבשה? האם אפשר "להצמיד" חלק מהקניות לילדיכם שנסעו איתכם? מה לגבי צמחים, חיות ופורנוגרפיה? ומה יקרה אם יתפסו אתכם במסלול הירוק? מורה נבוכים בעקבות עיכובו של משה ליאון במכס
כבר שנים שדן ודינה לא מסתדרים ביניהם. הם יודעים שיהיה להם יותר טוב בנפרד, גם לטובת שלוש הבנות שלהם, אבל המצב הכלכלי הדחוק לא מאפשר להם לשכור דירה נוספת ולהגדיל הוצאות, אז הם פשוט חיכו שמשהו יקרה.
בסיומה של עוד שנה לא פשוטה קיבל דן הזמנה מדודתו רחל שבמיאמי לבוא עם בנותיו ולבלות את החופש הגדול אצלה ועל חשבונה. במהלך החופשה ניהלו דן ודודתו שיחות מלב אל לב והוא שיתף אותה במצוקותיו ובחלומותיו. כשנפרדו בשדה התעופה לקראת הטיסה לישראל ביקשה ממנו דודתו שבמהלך הטיסה יציץ בתיק היד שלו. כשהתיישב במטוס הוא פתח את המעטפה ושם גילה מכתב שאליו צורפה המחאה בנקאית על סך של לא פחות מ-35 אלף דולר.
בשעה שבנותיו נרדמו הוא תכנן כיצד ישתמש בכסף למימוש מהלך הפרידה, וכאשר נחתו בישראל הוא מיהר לאסוף את המזוודות ולצאת לאולם קבלת הפנים. לפתע עצרו אותו שני גברים ושאלו אותו אם יש לו על מה להצהיר. הוא ענה בשלילה, שכן לא קנה מכשירים חשמליים במיאמי וגם לא הביא עמו אלכוהול. המוכסים בחרו בכל זאת לערוך חיפוש בחפציו, שם גילו כמובן את ההמחאה הבנקאית. רק מהמבטים שהשניים החליפו ביניהם הבין דן שנקלע לצרות צרורות.
דן הוא אזרח פשוט, שומר חוק, שבאמת ובתמים לא ידע שעליו להצהיר על המתנה שקיבל מדודתו. לו ידע היה עובר במסלול האדום ומבקש הנחיות לגבי הכסף
שהביא עמו, אבל אי הידיעה הביא לחיפוש מביש בחפציו, עוגמת נפש לו ולבנותיו, וכמובן - תשלום קנס גבוה.
למעשה, בכל יום נתון נתפסים בכניסה לישראל אנשים שלא הצהירו על כספים או חפצים שהיו ברשותם, אף שהייתה עליהם חובה חוקית להצהיר ולשלם בגינם מס. הם נאלצים לשלם קנסות גבוהים, הסחורה שהביאו עימם עומדת בסכנת החרמה, והם עלולים אף לעמוד לדין.
איך נמנעים מכך? איך יודעים מתי ללכת למסלול האדום (במטרה להצהיר על כסף או חפצים שנרכשו) ומתי למסלול הירוק? הכללים לפניכם והם חלים על כל תושב ישראל שנסע לחו"ל ושב משם לאחר פחות משנתיים.
כספים
אם אתם נכנסים לארץ וברשותכם 100 אלף שקל או יותר, עליכם לדווח על הסכום. החובה חלה על כסף מזומן, המחאות בנקאיות ואפילו המחאות נוסעים. זו הסיבה שדן, שנשא עימו 120 אלף שקל, היה חייב לדווח עליהם.
את הדיווח מבצעים באמצעות טופס שנקרא "דיווח בדבר כניסה ויציאה של כספים", שאותו ניתן לקבל במעבר הגבול. ניתן גם לבקש אותו מראש מהמוקד הארצי לאיסור הלבנת הון (פרטים בסוף). יש לדווח גם על הוצאת כספים מישראל. כאשר אין מסלול אדום/ירוק, כמו בשדה דב, יש לפנות לפקיד בקורת הגבולות במקום.
חפצים ומוצרים
במסלול הירוק יכול לעבור מי שנושא עימו את אלו:
1. הלבשה, הנעלה וצורכי טואלט אישיים מהסוגים ובכמויות שנהוג להביאם כמטען יד של נוסע (בהתאם למגבלת הק"ג).
2. משקאות משכרים: יין עד 2 ליטר, משקה משכר אחר עד 1 ליטר (רק לנכנס מגיל 18 ומעלה). כך למשל, דן לא יוכל להביא עימו 6 ליטר יין, ולטעון שבנותיו הקטנות הכניסו את הבקבוקים לישראל.
3. תמרוקים כוהליים (בושם) - עד 1/4 ליטר.
4. טבק על כל צורותיו - עד 250 גרם. סיגריות: פאקט אחד לכל נכנס מגיל 18.
5. חפצים אחרים שלא צוינו כאן, שהם לשימוש עצמי או שנרכשו כמתנות, שערכם לא עולה על 200 דולר.
המגבלה הזאת חלה על כל מי שנכנס לארץ, מגיל שנתיים ומעלה. לכן, אם דן היה רוכש בגדים, צעצועים ומזכרות שונות בשווי כולל של 300 דולר, הוא לא היה חייב להצהיר עליהם, כי בנותיו עמו וחלק מהדברים שלהן.
ואולם, אם היה מדובר בחפץ יחיד שערכו מעל 200 דולר, הוא היה בר דיווח בכל מקרה. דהיינו, גם אם שני אנשים רוכשים יחד מכשיר בשווי 230 דולר, הם לא יכולים "לצרף" את הפטור של שניהם. הפטור הוא אישי.
בתוך מגבלת ה-200 דולר ניתן גם להכניס מוצרי מזון בשווי זה המחולקים כך: משקל כולל עד שלושה ק"ג, כאשר מכל סוג מזון מותר להכניס ק"ג אחד בלבד.
שימו לב: אם אתם יוצאים מהבית (לא מהדיוטי פרי) עם טובין שערכם עולה על 200 דולר, הצהירו על כך בפני פקיד המכס באולם היוצאים (הצהרת נוסע על ייצוא זמני של חפצים נלווים), וכך תימנעו מתשלום מס בכניסה חזרה לארץ.
אי הצהרה = עבירה על החוק
נוסע שהולך ישירות למסלול הירוק מצהיר למעשה שאין לו מה להצהיר. מעבר במסלול הירוק בשעה שהיה אמור לעבור במסלול האדום נחשב עבירה. מאחר שרבים אינם יודעים את הכללים, הוציאו רשויות המכס הנחיה מאד ברורה: אם יש לך ספק, עבור במסלול האדום. אנחנו כבר נסביר לך אם אתה מחויב במס או לא.
ומה קורה למי שנתפס במסלול הירוק וברשותו טובין מחויבים בדיווח? יהיה עליו לשלם כפל קנס: גם את המס הרגיל החל על הטובין שהוא הכניס, ובנוסף קנס בגובה המס ששולם. כמובן שיש מקרים שבהם מדובר בהברחה נטו, או בעבירות על חוק איסור הלבנת הון, ואז עומדים על הפרק גם חילוט הטובין (החרמה), קנסות מנהליים והעמדה לדין.
אסור להכניס. נקודה
בנוסף, כדאי להכיר את סוגי המוצרים שאסור להכניס לארץ, ללא קשר לשווים:
1. ירקות ופירות טריים, צמחים, פרחים – חייבים באישור יבוא ממשרד החקלאות, מאחר שהם מהווים מקור להפצת מחלות ומזיקים.
2. מוצרים "מגונים" כגון חומר פורנוגרפי המתעד יחסי מין עם קטין, יחסי מין אלימים, או כאלו שקוימו עם בעלי חיים.
3. כרטיסים ודברי פרסומת להגרלה או להימור שלא בהיתר, משחקים אסורים.
4. כלי ירייה בצורת עט או אקדח הזנקה; מכל גז מדמיע בצורת כלי ירייה; חומרי נפץ וחומרים מתלקחים; כלים להכנת סמים; חומרים שמסיתים לאלימות או טרור; יצורים חיים כגון נחשים; זיופים וחיקויים.
הרשימה עוד ארוכה וכוללת מוצרים לא מאוד שכיחים כגון: "שקים משומשים ששימשו לאריזת חומר צמחי" או "ציוד משומש לגידול דבורים". ישנם גם חפצים ספציפיים שהכנסתם לארץ מותנית בהיתר מהרשות המוסמכת בתחום. למשל טלפון נייד (בהתאם להנחיות משרד התקשורת), קורקינט ממונע (בהתאם להנחיות משרד התחבורה ועוד).
אם אינכם בטוחים בחובת הדיווח, או שהנכם תושבים חוזרים, חפשו מידע נוסף באתר רשות המסים בישראל, בנושא מכס וייבוא. נסיעה טובה!
- עו"ד דריה כנף עוסקת בדיני עבודה וחוזים, ומחברת הספר "המדריך המשפטי שכל אחד צריך בבית"
- לאתר המשפט הישראלי פסקדין