שתף קטע נבחר

 

"ארה"ב מעדיפה הסכם רע על תקיפה באיראן"

העימות בין קרי לנתניהו חשף את עוצמת המתיחות בין ישראל לארה"ב. בכיר מדיני: "האמריקנים לחוצים לחתום על הסכם רע מחשש שהאלטרנטיבה היחידה שתישאר היא תקיפת הגרעין". מלבד ישראל, מי עוד מתנגד לעסקה?

הסכם הגרעין אמנם עדיין לא נחתם, אבל המתיחות בין ארצות הברית לישראל נותרה בעינה וניתן היה לראות אותה בבירור בפינג-פונג המילולי בין מזכיר המדינה האמריקני לראש הממשלה בנימין נתניהו. למרות המתיחות עם הידידה הקרובה ביותר, בממשלה נשמע קול אחיד ואין איש שחולק על גישת נתניהו, שנותר כמעט לבד בעולם בהתנגדותו לעסקה המתגבשת עם איראן - ביחד עם סעודיה, מדינות נוספות במפרץ, האופוזיציה הסורית ובינתיים גם צרפת.

 

נתניהו: איראן על הקרשים    (צילום: גיל יוחנן)

נתניהו: איראן על הקרשים    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אמש טען מזכיר המדינה ג'ון קרי כי נתניהו אולי לא בקי בפרטי ההסכם, וראש הממשלה לא נותר חייב ושעה קלה לאחר מכן ענה מעל בימת בנייני האומה לקרי: "אני מעודכן, זו עסקה רעה ומסוכנת".

 

גורם מדיני בכיר הסכים עם נתניהו והרחיב: "האמריקנים לחוצים לחתום על הסכם רע משום שהם חוששים שהאלטרנטיבה היחידה שתישאר ללא הסכם היא תקיפה באיראן". על פי הגורם, החבר בפורומים המדיניים-ביטחוניים המצומצמים, "ההסכם באמת רע. אין ספק שאם יחתמו עכשיו, איראן תהפוך למדינת סף ולא יהיה שום הסכם כולל שימנע מטהרן לפתח את התוכנית הגרעינית שלה".

 

לצד חילופי העקיצות בין נתניהו לקרי, השקיעו האמריקנים אמש מאמץ גדול כדי להרגיע את ישראל ואת הציבור הישראלי. ראש צוות המשא ומתן האמריקני, ונדי שרמן, הגיעה לארץ כדי לעדכן את הצמרת המדינית בירושלים, אבל גם הקדישה זמן רב להשפעה על דעת הקהל. פקיד אמריקני בכיר, המעורה מאוד בשיחות עם האיראנים, אמר לכתבים ישראלים כי ארצות הברית אינה סומכת על האיראנים, אך היא מחויבת לנסות להגיע להסכם ביניים כדי לבלום את תוכנית הגרעין האיראנית. כחלק מאותה הרגעה, טען הבכיר: "ההקלות לאיראנים צנועות מאוד".

 

המעצמות ייפגשו שוב עם הדיפלומטים האיראנים ב-20 בנובמבר, כדי לחדש את השיחות. "הבנו שהאיראנים עדיין לא מוכנים", אמר גורם אמריקני בכיר, "הבנו שהם צריכים עוד זמן. אנחנו מבינים את ראש הממשלה נתניהו, הדואג לאינטרסים הביטחוניים של ישראל, שחיה בשכונה קשה".

 

רוחאני: הראינו למערב שאיומים לא יעבדו    (צילום: רויטרס)

רוחאני: הראינו למערב שאיומים לא יעבדו    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במקביל, דיפלומטים אמרו לעיתון "ניו יורק טיימס" כי האיראנים הם אלה שהיססו והחליטו לחזור לטהרן כדי לקיים התייעצויות. על פי הדיפלומטים, המעצמות הציגו מסמך שהיה נוקשה מדי לטעמם של האיראנים, ולא היה להם מנדט להסכים לו, על כן הם החליטו בשלב הזה לחזור הביתה. בנוסף, מציינים בעיתון, האמריקנים סירבו להכיר בדרישה האיראנית שיש לה זכות להעשיר אורניום והם שבו ואמרו זאת במהלך המו"מ בז'נבה.

 

ישראל, כאמור, נותרה כמעט לבד. שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמנם מנע כנראה חתימה על הסכם בז'נבה, אבל הוא עשה זאת בעיקר בגלל הלחץ הסעודי - אולי המדינה המשמעותית היחידה שרואה עין בעין עם ירושלים. סוכנות הידיעות AP הציגה את רשימת מתנגדי ההסכם.

 

סעודיה ומדינות המפרץ

במשך שנים, עבדאללה מלך סעודיה דרש פעם אחר פעם מארצות הברית "לכרות את ראש הנחש" - כפי שנחשף בוויקיליקס - ולתקוף את מתקני הגרעין של איראן. כעת, בכירים בסעודיה נחרדים מהניסיון של וושינגטון לסיים את 34 שנות הנתק הדיפלומטי עם טהרן.

 

קרי עם שר החוץ הסעודי. הממלכה - מתנגדת חריפה לאיראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי עם שר החוץ הסעודי. הממלכה - מתנגדת חריפה לאיראן(צילום: AFP)

סעודיה ומדינות אחרות במפרץ מגדירות את איראן כאויבת המרכזית שלהן באזור, ובאופן נדיר חולקות עם ישראל את החשש מהעשרת האורניום. בסוף השבוע נטען בעיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי" כי סגן שר ההגנה הסעודי, הנסיך סלמאן בן סולטאן, מבקר תכופות את מטה השגרירות האמריקנית בעמאן ונפגש שם בדלתיים סגורות עם גורמים ישראליים.

 

עוד אין הסכם: תמו השיחות בין איראן למערב    (צילום: רויטרס)

עוד אין הסכם: תמו השיחות בין איראן למערב    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדינות המפרץ הן קונות מרכזיות של נשק אמריקני, אבל סעודיה רמזה כי בעתיד היא עשויה לחזק את קשריה עם פקיסטן - המדינה המוסלמית היחידה שנכללת במועדון הגרעין - כדי להבטיח לה דה פקטו סטטוס של מדינה גרעינית אל מול איראן. וושינגטון, שפעמים רבות אמרה כי היא חוששת ממרוץ חימוש גרעיני במפרץ, תתנגד בוודאות לברית כזו.

 

אבל היחסים הסעודיים עם ארצות הברית הגיעו לצומת דרכים. בכירים סעודים מתחו ביקורת פומבית על הושטת היד של נשיא ארצות הברית ברק אובמה לנשיא האיראני החדש, חסן רוחאני. בחודש שעבר, בהחלטה תקדימית, ויתרה סעודיה על מקום במועצת הביטחון במחאה על הקשר האמריקני-איראני ועל נסיגתו של אובמה מתקיפה אווירית בסוריה כדי להסכים לפשרה הרוסית ולפירוק הנשק הכימי של בשאר אסד. סעודיה ומדינות אחרות במפרץ הן מהתומכות העיקריות במורדים באסד.

 

עבדאללה בן בג'אד אל-עתיבי, פובליציסט מאיחוד האמירויות, הביע אתמול בעיתון "א-שרק אל-אווסט" את החשש במפרץ מפשרת גרעין: "אובמה מנסה ליצור לעצמו תהילה היסטורית בעזרת מדיניות חוץ, אולם כהרגלו הוא בוחר בדרך השגויה. במקום להפעיל לחץ על איראן, שהותשה בזכות הסנקציות הכלכליות, הוא רוצה לרשום פריצת דרך היסטורית במשא ומתן עמה. אולם האם יש לו אסטרטגיה שמבטיחה את ניצחונו בפריצת הדרך הזו? ואיזו מטרה הוא רוצה להשיג באמצעותה?"

 

בטור הדעה שפורסם, כתב העיתונאי כי "איראן יודעת היטב, כפי שידעה לפני כן בת-בריתה הגדולה רוסיה, כי נשיא ארצות הברית נמצא במצוקה גם בזירה הפנימית וגם בזירה העולמית, והיא לא תיתן לו את מה שהוא רוצה על מגש של כסף, אלא להפך. היא תתעקש ותפעיל עליו לחץ כדי להשיג עוד רווחים מבלי להעניק ויתורים בעלי ערך". 

  

השמרנים באיראן

מתנגדים נוספים להסכם, אבל מהסיבות ההפוכות, הם השמרנים ברפובליקה האיסלאמית. בסוף החודש שעבר החלו להופיע באזור טהרן כרזות שמציגות את ארצות הברית כנושאת ונותנת "מניפולטיבית ומאיימת", שמעוניינת להחליש את איראן בכל דרך אפשרית. אף ארגון לא לקח אחריות למסרים שהופצו, אבל אין לכך צורך במדינה שבה ברור מי הכוחות שמתנגדים לעסקה.

השיחות בז'נבה. יתחדשו ב-20 בנובמבר (צילום: AP) (צילום: AP)
השיחות בז'נבה. יתחדשו ב-20 בנובמבר(צילום: AP)

מתנגדים להושטת היד, אך רוצים בהסרת הסנקציות. משמרות המהפכה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתנגדים להושטת היד, אך רוצים בהסרת הסנקציות. משמרות המהפכה(צילום: EPA)

השמרנים, בראשות משמרות המהפכה, מתנגדים להושטת היד של רוחאני אל המערב. בשבוע שעבר הם ארגנו את ההפגנה הגדולה ביותר נגד ארצות הברית זה שנים, לציון יום השנה להשתלטות על השגרירות האמריקנית ב-1979. עם זאת, מתנגדיו של רוחאני לא צפויים למנוע עסקת גרעין עם המערב, משום שהנושאים ונותנים האיראנים קיבלו את תמיכת המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי. בנוסף, הציבור האיראני תומך אף הוא בניסיון להסרת הסנקציות.  

 

האופוזיציה הסורית

המורדים בבשאר אסד חלוקים בשאלה אם עסקת גרעין תתרום להם או תפגע במטרתם. רבים מהם סבורים כי הקלה בלחץ של המערב על איראן משמעה שטהרן - התומכת העיקרית במשטר אסד - תהיה חופשית יותר לפעול באזור.

 

ניזאר אל-הראקאיי, בכיר באופוזיציה, השווה זאת לדיל הרוסי-סורי לפירוק הנשק הכימי, עסקה שמנעה תקיפה אווירית שהייתה עשויה להביא להפלת אסד. לעומתו אמר קמאל לבוואני, בכיר אחר באופוזיציה, כי ויתורים איראניים למערב הם למעשה "כניעה מוחלטת", והוסיף כי הוא מקווה שהדבר יוביל לכך שטהרן תבודד.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
קרי ושרמן. הוא מבקר, היא מנסה להרגיע
צילום: EPA
מומלצים