ייאוש בפיליפינים: איך נתחיל את חיינו מחדש?
סופת הטייפון "הייאן" אמנם נחלשה, אבל ההרס שהותירה אחריה עצום אפילו עבור מדינה כמו הפיליפינים שמורגלת לאסונות טבע. כוחות החילוץ מתקשים להגיע לאזורים שנפגעו ועל פי הערכות מניין ההרוגים יעלה משמעותית אחרי שעד כה דווח על עשרת אלפים נספים. ארה"ב שלחה מזון ותרופות במטוסים
עיר המתים: "אי אפשר לגבור על טייפון כזה"
עוד חדשות בעולם :
חוב של 61 אלף דולר בגלל אלפי שיחות 911
רגועים: הלוויין נשרף עם שובו לכדור הארץ
ביזת האמנות: 4,000 פרנק לפקודת גבלס
חיסול מסתורי באיראן: סגן שר נורה למוות
שלושה ימים חלפו מאז שטייפון "הייאן" פגע באזור ורק עכשיו מתבררים ממדי האסון הגדול - אחד הגדולים ביותר שידעה המדינה. ארגוני סיוע בינלאומיים וצבא ארצות הברית שלחו לפיליפינים כוחות גדולים כדי לסייע במאמצי החילוץ במדינה מוכת האסון.
סופת הטייפון גבתה לפי הערכות את חייהם של לפחות עשרת אלפים בני אדם בעיר אחת לבדה: טקלובן, בירת פרובינציית לייטה. הלילה (יום ב') הגיעה הסופה לחופיה הצפוניים של וייטנאם. רשת החדשות הבריטית BBC דיווחה כי לפחות שישה בני אדם נהרגו. הסופה, שהוגדרה בסוף השבוע ברמה 5 נמצאת כעת ברמה אחת. הרוחות שהגיעו בפיליפינים לכ-350 קילומטרים לשעה נעות כעת במהירות של 157 קילומטרים לשעה.
בלי תקווה: "המצב רע"
מלבד שובל ההרוגים הגדול שהותירה אחריה הסופה בפיליפינים, היא גם הותירה בניינים וכבישים הרוסים, עצים שנעקרו מן השורש, אוניות שנסחפו לחוף ופסולת רבה.
בעוד אומדן ההרוגים עומד על יותר מעשרת אלפים בני אדם, בממשלת הפיליפינים עדיין לא הצליחו למסור מספר רשמי של הנספים בסופה.
בכל מקרה, גורמים רשמיים אמרו כי אין כל ספק שמניין ההרוגים יהיה גבוה, אפילו גבוה מאוד. "המצב רע וההרס משמעותי. בכמה מקרים ההרס מוחלט", אמר שר בממשלה רנה אלמנדראס. האו"ם מסר כי יותר מ-600 אלף בני אדם אולצו לעזוב את בתיהם ולחלק אין גישה לאוכל, מים או תרופות.
עוברים על החוק כדי לשרוד
ניצולים של סופת הטייפון משוטטים בין בתי העץ ההרוסים ומחפשים אחר יקיריהם שאבדו ואחר חפציהם האישיים. מעט מאוד עזרה הגיעה לעיר טקלובן, דבר שהוביל תושבים רבים לקחת את החוק לידיהם, או למעשה לעבור על החוק ולגנוב מזון ומים מחנויות, קניונים ובתים נטושים.
"האזור הזה נהרס לחלוטין", אמר סבסטיאן סוג'וברט, ראש הצלב האדום בטקלובן. "חיי רבים אבדו, מספר גדול של אנשים נעדרים ושירותים בסיסיים כמו מי שתייה וחשמל נותקו", אמר סוג'וברט.
גם מרכזי הפינוי נהרסו בסופה
אף שהרשויות בפיליפינים פינו 800 אלף בני אדם בטרם היכה הטייפון את המדינה, מניין ההרוגים גבוה מאוד משום שמרכזי פינוי רבים - בתי ספר, כנסיות ובנייני ממשלה - לא עמדו בעצמם ברוחות העזות ובמי השיטפונות.
הסופה "הייאן" גרמה לנזקים חמורים בכשישה איים באזור החוף המזרחי של הפיליפינים, בהם לייטב, סמר וסיבו. הרשות הלאומית לאסון מסרה כי בסביבות ארבעה מיליון בני אדם הושפעו מן הסופה העזה.
תמונות וידאו מהעיירה גואיאואן שבמחוז סמר - הראשונה שהוכתה על ידי סופת הטייפון - הראו שובל של הרס שמזכיר את זה שנראה בטקלובן. בתים רבים בעיירה נהרסו כליל וכבישים התמלאו בפסולת ועצים שנעקרו מן השורש. בתמונות ששידרה רשת ABS-CBN נראו כמה גופות שרועות ברחוב ומכוסות בשמיכות.
"אנשים עם לב טוב, עזרו לנו"
"אין לי בית, אין לי בגדים. אני לא יודעת איך אתחיל מחדש את חיי, אני מבולבלת מאוד", סיפרה בבכי תושבת העיירה גואיאואן. "אני לא יודעת מה קרה לנו. אנו משוועים לעזרה. לכל מי שיש לב טוב, אני קוראת לכם - עזרו בבקשה לגואיאון".
האו"ם מסר כי הוא שלח סיוע הומניטרי לפיליפינים, אולם נתקל בקושי רב להגיע למקומות שהוכו באסון הטבע. "קשה מאוד להגיע למקומות שנפגעו הכי קשה בגלל הפגיעה של הטייפון בתשתיות ובתקשורת", אמר נציג קרן החירום הבינלאומית של האו"ם לילדים (יוניצ"ף) בפיליפינים טומו הוזומי.
הנשיא שוקל להכריז מצב חירום ב"עיר המתים"
נשיא הפיליפינים בניגנו אקינו אמר שהוא שוקל להכריז על מצב חירום או על ממשל צבאי בטקלובן. מצב של חירום בדרך כלל נושא בחובו עוצר, פיקוח על מחירים ואספקת מזון, מחסומי צבא ומשטרה ותגבור של סיורים ביטחוניים.
הקושי של הפיליפינים לעמוד בפני אסון טבע בקנה מידה כה גדול הוא שגרם לה לבקש סיוע בינלאומי. שר ההגנה צ'אק הייגל הורה לשלוח למדינה האסייתית ספינות ונושאות מטוסים ועליהן מזון ותרופות. האפיפיור פרנסיסקוס קיים אמש תפילה בהשתתפות אלפי בני אדם למען קורבנות סופת הטייפון בפיליפינים. בפיליפינים חיה האוכלוסייה הגדולה ביותר של קתולים מבין מדינות אסיה והפיליפינים ברומא הם אחת הקהילות הגדולות ביותר בעיר הבירה האיטלקית.
הפיליפינים, מדינת ארכיפלג של יותר מ-7,000 איים, מוכה מדי שנה על ידי סערות טרופיות וטייפונים, שבמקומות אחרים בעולם נקראים הוריקנים וציקלונים. המדינה נמצאת במערב האוקיינוס השקט במסלול של מחולל הסופות מספר אחת בעולם, כך על פי מטאורולוגים, וחופה המזרחי נחשב לאזור שמועד לסופות.
אפילו בסטנדרטים של הפיליפינים נחשבת סופת הטייפון "הייאן" לקטסטרופה עצומה שטלטלה את המדינה הענייה שמאוכלסת ב-96 מיליון בני אדם. הרוחות שהביאה עמה הסופה הן בין החזקות ביותר שתועדו וככל הנראה גרמו למותם של יותר בני אדם מהסופה הטרופית "תלמה" בשנת 1991, שבה נהרגו 5,100 בני אדם.
אסון הטבע הגדול ביותר שתועד בפיליפינים היה רעידת אדמה בעוצמה 7.9 דרגות בסולם ריכטר בשנת 1976 שגבתה את חייהם של 5,791 בני אדם.