ככה לא גובים אגרה: נזיפה לרשות השידור
ברשות השידור החליטו שאדם חייב באגרה כי רכש טלוויזיה. הודעה על פתיחת תיק בהוצאה לפועל הודבקה לדלת הבית, אף שהאיש כבר לא התגורר שם. רשם ההוצאה לפועל: התנהלות הרשות הייתה פגומה ולא תאמה את החוק
רשות השידור פתחה תיק הוצאה לפועל נגד אדם שלטענתה לא עדכן שרכש מקלט טלוויזיה ולא שילם אגרה. בתגובה הגיש החייב בקשה לביטול ההליכים נגדו. לדבריו, מעולם לא קיבל אזהרה כדין באשר לפתיחת התיק נגדו.
בתשובתה טענה הרשות שנציג מטעמה הגיע לבית החייב והשאיר בידי אשתו דרישת תשלום. פחות מחודש לאחר מכן היא שלחה דרישת תשלום נוספת. לטענתה, החייב התעלם משתי הדרישות, ומשכך נשלח אליו מכתב התראה לפני פתיחת תיק בהוצאה לפועל. משלא הגיב למכתב הדביק שליח מטעמה אזהרה בדבר פתיחת התיק על דלת הבית בהתאם לכתובת הרשומה במשרד הפנים.
חשוב להסביר שמשמעות האזהרה היא ש-30 יום אחרי קבלתה בידי החייב יכולה הרשות להתחיל לנקוט פעולות שונות במסגרת תיק ההוצאה לפועל. כלומר: ללא אזהרה אין הרשאה לבצע כל פעולה בתיק.
החייב השיב שהוא כבר לא מתגורר בכתובת הרשומה במשרד הפנים. כמו כן הוא טען שבפעם הראשונה שהגיע לביתו נציג של רשות השידור, היה זה הוא ששוחח עמו ולא עם אשתו. בנוסף הוא התעקש שמעולם לא ראה או דיבר עם שליח בכל הנוגע לאזהרה, וזו ככל הנראה הודבקה בכתובת הלא נכונה.
מסירה פגומה של רשות השידור
רשם ההוצאה לפועל עמית גולן ציטט את הוראת החוק המחייבת לפעול בשקידה ראויה כדי לאתר את החייב ולמסור לידיו את האזהרה. מסירה בהדבקה אפשרית גם כאשר לא ניתן למצוא את הנמען או מי מטעמו, ובתנאי שהמוסר פעל בשקידה ראויה וסבירה. לדברי הרשם, אף שהחייב ידע על האפשרות שייפתח נגדו תיק הוצאה לפועל, ואף שלא עדכן את כתובתו, עובדות אלה לא מכשירות מסירת אזהרה פגומה.
לדבריו, מן הראוי היה שהרשות תצרף תצהיר מפורט של השליח בדבר הדרך שבה פעל ביום שבו לכאורה הגיע לבית החייב. הרשם ביקש שייערך בירור מול מזכירות לשכת ההוצאה לפועל כדי להבין מדוע עודכנה מסירת האזהרה כמסירה מלאה ולא כמסירה בהדבקה ללא סירוב.
עם זאת, הרשם לא נענה לבקשת החייב לסגור את התיק כולו, מאחר שכאמור, היה צריך לצפות את פתיחת התיק. אבל הוא הוסיף שכל פעולה שעשתה רשות השידור ב-30 הימים שהחוק העניק לחייב לשם הגשת התנגדות - לא תיחשב.
המצאה מלאה מתבצעת במסירה אישית על ידי שליח בית דין או כאשר החייב מגיש בקשה בתיק ההוצאה לפועל (כלומר, מודע להליכים נגדו). יש לשים לב: המצאה תיחשב מלאה גם אם סירבתם לקבל את האזהרה. הדגש של הוראת החוק המאפשרת זאת הוא על הסירוב של החייב.
המצאה לא תיחשב מלאה אם נשלחה באמצעות פקס, מייל או נמסרה למנהל או מורשה של החייב. הדין הנוקשה באשר להמצאה נועד לוודא שבטרם יינקטו במסגרת תיק ההוצאה לפועל פעולות שעלולות לפגוע בחירויות החייב, רמת הוודאות כי קיבל את האזהרה תהיה גבוהה.
- לקריאת ההחלטה – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד עמי נחמני
, שותף במשרד עורכי דין נחמני-רז, עוסק בתחום ההוצאה לפועל
מומלצים