שתף קטע נבחר
 

למי יש אינטרס לפגוע ברופאים?

מנהלי קופות החולים ומנהלי בתי החולים מדברים בקול אחד נגד הרופאים ומקריבים אותם על מזבח האינטרסים. אל תאמינו למסע ההכפשה

מנהל קופת חולים, מנהל בית חולים וכלכלן בריאות הגיעו לוועדה. זאת לא תחילת אנקדוטה. זה קורה בימים אלה בוועדה לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית. הוועדה שהקימה שרת הבריאות יעל גרמן נחוצה והופעת כל הנוגעים בדבר בפניה הכרחית. הפרוטוקולים של הוועדה טרם פורסמו, אך מה שידוע מהתקשורת הוא שאנשים רבים מייצגים בהופעתם חלקים שונים של פסיפס מורכב ומסובך של אינטרסים במערכת הבריאות של מדינת ישראל.

 

איך קורה שמנהלי הקופות ומנהלי בתי החולים, שבדרך כלל מתחרים בינם לבין עצמם בקרב מאסף במערכת הסובלת ממחסור קשה בתקציבים, מצאו לנכון לדבר בקול אחד ולהאשים את הרופאים? רבים מהמופיעים בפני הוועדה משמיעים את דבריהם גם בתקשורת, בין אם לפני הדיון בוועדה, כהכנת השטח להופעתם, ובין אם לאחריו. כך הולך ומתפתח דיון ציבורי נדיר במקומותינו, בנושא מערכת הבריאות, שעליו ראוי לברך בפה מלא. אחד מיתרונות קיום הוועדה הוא הדיון הזה. גם לאנשים שאינם אמורים להופיע בפני הוועדה ניתנת הזדמנות לפרסם את דעותיהם. גם זה ראוי ומבורך.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

ככה לא נלחמים בפשע / קובי סודרי

לבי במצפה רמון / ליבי טישלר

 

מתוך ההתבטאויות סביב עבודת הוועדה, מצטיירת מפת האינטרסים בתחום הבריאות, הצבועה לעתים בגוון אמוציונלי בולט שהרי קידום מערכת הבריאות עוסקת בחיים ובמוות - פשוטו כמשמעו. למרבה הצער, החליטו יותר מדי אישים מקרב ראשי המערכת שהדרך לשירות האינטרסים שלהם עוברת בהקרבת תדמית הרופא, על-ידי הצגת הרופאים כרודפי בצע העוזבים את בתי החולים בשעות מוקדמות, המבצעים ניתוחים מיותרים וממליצים על טיפולים בלתי נחוצים. זו אינה האמת ואל לציבור לטעות ולהאמין לכך. כל זה נאמר מתוך אינטרסים צרים של גופים שונים.

 

רופא תמיד יהיה במקום שבו הוא יכול לטפל בחולה. לשם כך הוכשר, זו עבודתו וזו שליחותו. כל זמן שהתורים המתארכים והביטוחים המשלימים ימשיכו להפנות חולים לסקטור הפרטי - רופאים יימצאו שם כדי לתת טיפול מקצועי, אמין ואיכותי.

 

רפואה אינה מדע מדויק. קיימות בה גישות שונות ודיונים מקצועיים, לרבות דרכי ניתוח ושיטות ביצוע. אין לרפואה בישראל במה להתבייש בהשוואה לרפואה במדינות מפותחות אחרות מבחינת רמתם המקצועית והמוסרית של רופאיה. לרופא ולחולה יש אינטרסים משותפים והמרכזי שבהם הוא הצלחת הטיפול. מדוע להקריב את הרופאים על מזבח האינטרסים, גם אם הם לגיטימיים?

 

סקר עדכני שנערך בהזמנת ההסתדרות הרפואית שנועד לבחון כיצד הציבור במדינה רואה את רופאי ישראל מעלה שלמרות הניסיונות להטיל דופי ברופאים, הרופא נתפש כאמין ביותר בהשוואה לאנשי מקצועות אחרים (86% מהמשיבים) וכבעל המקצוע היוקרתי ביותר (כ-31%). בהשוואה לסקר שנערך ב-2007, ניכרת ירידה בשיעור המייחסים לרופאים חוסר יחס ואכפתיות (מ-45% ל-28%). כמו כן, ניכרת ירידה בשיעור המקשרים רופאים לרשלנות (מ-13% ל-2%). במקביל, חלה עליה מצערת (עד 15%) בשיעור הישראלים המקשרים רופאים לחוסר מקצועיות ולבצע כסף - אולי גם בהשראת אותה התקפה ממוקדת של בעלי האינטרסים.

 

הציבור, בסיכומו של דבר, לא הולך שבי אחר מסע ההכפשה נגד הרופאים. יותר ויותר אנשים מבינים כי השינוי הנדרש במערכת מתחיל מלמעלה: ממקבלי ההחלטות ברמת סדרי העדיפויות הלאומיים, מאלה האחראים על התקציבים. הרופא עצמו, הניצב כחוד החנית בנקודת המפגש של מערכת הבריאות עם המטופל ובני משפחתו, ימשיך לעשות כמיטב יכולתו וכוחו, במסגרת הכלים הניתנים לו. אני סמוך ובטוח כי עם ישראל יידע להבחין בין האינטרסים ולא ייתן להקריב את רופאיו.

 

ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ליאוניד אידלמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים