צפו: ניתוח לשינוי צבע העיניים ברבע שעה
רופא עיניים אמריקני טוען כי פיתח שיטה לשינוי צבע העיניים באמצעות השתלת סיליקון צבעוני בקשתית העין, אותו חלק באישון המעניק לו את צבעה. איך זה עובד ומהן השלכות הניתוח?
תשכחו מעדשות מגע צבעוניות: רופא עיניים אמריקני טוען כי הצליח לפתח שיטה לשינוי צבע העיניים, באמצעות השתלת סיליקון צבעוני בקשתית, אותו חלק סביב האישון המעניק לעין את צבעה. הטיפול זמין בשלב זה בארצות הברית בלבד.
ד"ר קנת רוזנטל, כירורג עיניים מלונג איילנד שבניו יורק, פיתח שיטה של השתלת קשתית מלאכותי, שמטרתה המרכזית היא שינוי צבע עיניים קוסמטי. עם זאת, השיטה עשויה לשמש גם לתיקון מצבים רפואיים כמו צבע עיניים שונה (הטרוכרומיה), בדומה לעיניו של הזמר דייוויד בואי.
עוד על בריאות העיניים:
- רופא ביצע בהצלחה ניתוח לשינוי צבע עיניים
- עיוורון צבעים: איך מאבחנים וממה זה נובע
- גזר משפר ראייה? 10 מיתוסים על עיניים
בשנת 2011 שימשה השיטה לטיפול בנתניאל שול, בן 17, שסבל מעיוורון חלקי מלידה כאשר נולד עם אנאירידיה – היעדר קשתיות. בעקבות הניתוח, הושבה לו הראייה באופן כמעט מוחלט.
השתל מתמקם סביב האישון
וכך זה מתבצע: הרופא מבצע חתך עדין בעומק 2.8 מילימטרים בקרנית ומחדיר דרכה את שתל הקשתית המקופל. השתל נפתח מעצמו ומתמקם סביב האישון. הניתוח אורך 15 דקות לכל עין, והוא מתבצע בהרדמה מקומית. זמן ההחלמה אורך חודש עד חודשיים, אולם כבר לאחר הניתוח משוחררים המטופלים לביתם. הם אינם רשאים לנהוג למשך כשבוע, או לשחות למשך שלושה חודשים.
יצרנית השתל, חברת ברייט-אוקולר, טוענת כי השתל אינו משפיע על ליקוי ראייה מקרוב או מרחוק, וכי אלה שנזקקו למשקפיים או לעדשות מגע אופטיים עדיין יזדקקו להם לאחר הניתוח.
תופעות הלוואי האפשריות דומות לתופעות לוואי מכל ניתוח עיניים וכוללות זיהומים ורגישות לעור. לדברי החברה, ניתן להסיר את השתל במקרה של תופעות לוואי קשות.
לפני כשנתיים דיווח רופא אמריקני כי פיתח ניתוח לייזר המשנה את צבע העיניים מחום לכחול בתוך 20 שניות. הפיתוח ארך שנים ארוכות שבמהלכן ביצע ניסויים רבים בבעלי חיים ובגופות של בני אדם. עד כה טופלו בניתוח 17 אנשים בעלי עיניים חומות בהצלחה מלאה - ויצאו מהמרפאה עם עיניים כחולות.
צבע העיניים הנפוץ ביותר
גון העיניים עובר בתורשה, הקובעת כמה פיגמנטים יהיו בקשתית. הצבע הקובע את גוון הקשתית בבני אדם קרוי יומלאנין המיוצר על ידי תאי המלאנוציטים – אותם תאים היוצרים את צבע העור. מנגד, אצל בעלי חיים נקבע צבע הקשתית על ידי פיגמנטים אחרים.
שלושה מרכיבים קובעים מה יהיה צבע העיניים, לפי הרכב הפיגמנט יומלאנין בשכבות השונות בקשתית. בתוך כך, צפיפות התאים בקשתית קובעת כיצד ייקלט האור בשכבות השונות של הקשתית ובעיקר בשכבה החיצונית הקרויה אפיתל.
קיימים בסך הכל שבעה גוני עיניים. הנפוץ מכולם הוא כמובן הצבע החום השכיח בעיקר בקרב בעלי עור שחום, ובעיקר בקרב יוצאי אפריקה, אסיה ואמריקה הדרומית. הגוון החום נחשב לגוון דומיננטי בתורשה, כלומר די שיהיה חבוי אצל אחד ההורים כדי ש"ישתלט" על הצאצאים. מסיבה זו הוא כאמור הגוון השכיח בעולם.
עיניים תכולות מכילות כמות נמוכה של הפיגמנט יומלאנין. גלי אור ארוכים נספגים בשכבות החיצוניות של הקשתית, והפיזור שלהם נראה כחול. הצבע הכחול המהפנט נדיר יחסית, משום שהוא עובר בתורשה רצסיבית. כלומר, כדי שצאצא יזכה להיות תכול עיניים עליו לקבל את התורשה במלואה מהוריו. בהשוואה, כדי לזכות בעיניים חומות – די כאמור בהעברה חלקית של הגן לעיניים חומות מאחד ההורים בלבד.
בזכות הפיגמנטים בשרירי הקשתית מופחתת חדירת הקרינה העל-סגולה של השמש בעין. הקרינה הזו עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרשתית. כך שבנוסף לייחודיות שבצבע העיניים, יש לו תפקיד חשוב בהגנה על הראייה. מסיבה זו ברור שכמות הפיגמנטים הגבוהה ביותר שתיצור את הגוון החום תופיע דווקא בקרב יוצאי מדינות שטופות שמש .