מחקר: דיכאון גורם להזדקנות מואצת של העור
חוקרים הולנדים מצאו כי אצל הסובלים מדיכאון קיימת התקצרות של מקטע בחומר התורשתי בתאים, העלולה להביא להזדקנות מהירה שלהם. ככל שעלתה חומרת הדיכאון - כך השינוי היה משמעותי יותר
האם דיכאוניים מזדקנים מהר יותר? חוקרים בהולנד מצאו כי אצל הסובלים מהפרעת דיכאון קיים שינוי בחומר התורשתי DNA, שעשוי להיות קשור להזדקנות מואצת של העור. הממצאים פורסמו בכתב העת Molecular Psychiatry.
החוקרים מאוניברסיטת הולנד, יחד עם עמיתים נוספים מארצות הברית, גייסו 2,407 איש שייקחו חלק במחקר. מעל שליש מהמתנדבים אובחנו כסובלים מדיכאון, שליש סבלו בעבר מהפרעה דיכאונית חמורה - והיתר מעולם לא אובחנו כסובלים מדיכאון.
עוד על דיכאון:
- בדקו עצמכם: האם אתם סובלים מ"כמעט דיכאון"?
- עצב הוא רק ההתחלה: לאילו מחלות מוביל דיכאון
- המגיפה השקטה: איזה טיפול הכי יעיל לדיכאון
החוקרים נטלו מהנבדקים דגימת דם שנשלחה לבדיקה במעבדה לשם איתור סימנים של הזדקנות התאים. החוקרים בדקו את השינויים במעמקי התא, שם מצוי החומר התורשתי: באמצעות טכנולוגיה חדשה נבדק אזור בקצה הכרומוזום הקרוי טלומר, העובר התקצרות עם חלוקת התאים. מדידת אורך הטלומר היא אחת הדרכים לקבוע הזדקנות של תאים.
איך מטפלים בדיכאון?
המגיפה השקטה: איזה טיפול הכי יעיל לדיכאון
רינה זיסמנוביץ
מספר האנשים המאובחנים ומקבלים טיפול נגד דיכאון, שנקרא גם "המגיפה השקטה", הולך וגדל מדי שנה. מה ההבדלים בין התרופות השונות, האם הטיפולים המשלימים באמת עוזרים ומה הקשר של תזונה נכונה לכל העניין? מדריך מיוחד
החוקרים מצאו כי אלה שסבלו מדיכאון היו בעלי טלומרים קצרים יותר מאשר אלה שמעולם לא חוו הפרעה דיכאונית. ההבדלים היו בולטים גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמים נוספים המשפיעים על החומר התורשתי, כמו צריכה מוגברת של אלכוהול ועישון. ככל שעלתה דרגת הדיכאון - כך נמצא שהטלומר קצר הרבה יותר.
החוקרים משערים שקיצור הטלומרים אצל הסובלים מדיכאון הוא תגובת דחק של הגוף. "המחקר מספק הוכחה מדעית לכך שדיכאון קשור להזדקנות תאים, ובמיוחד אצל הסובלים מתסמינים חמורים של דיכאון", אמרו. עם זאת, לחוקרים לא ברור אם קיצור הטלומרים הוא תהליך הרסני לגוף מלבד העור.
דיכאון על צורותיו השונות נחשב להפרעה הנפשית הנפוצה ביותר כיום, ומהווה על פי ארגון הבריאות העולמי את סיבת התמותה השנייה בעולם.
על פי הנתונים, רוב האוכלוסייה בעולם נחשפה לפחות פעם אחת לדיכאון הפוגע באיכות החיים. על פי סקרים עדכניים, כ-25% מהאנשים בישראל חווים דיכאון ברמות שונות, לפחות כרבע נוספים חשים חוסר תקווה או חוסר אונים.
ככל שעלתה דרגת חומרת הדיכאון, כך נמצא שהטלומר קצר הרבה יותר
צילום :shutterstock
מומלצים