שתף קטע נבחר
 

נעלי בריל: רק 6% מהייצור הוא למש' הביטחון

לקראת דיון ח"כים במצב מפעל הנעליים בריל עקב עצירת ההזמנות מצה"ל, הכין מרכז המחקר של הכנסת דו"ח עם ממצאים מפתיעים: רק 6.1% ממחזור החברה מבוסס על ייצור הנעליים, ורק 5.7% מעובדיה הם ממחלקה זו. בריל: "לא מבקשים כסף, רק רוצים שצה"ל ימשיך להזמין כפי שהתחייב"

ועדת הכספים תדון מחר (ב') בסכנת הסגירה המאיימת שוב על מפעל "נעלי בריל" עקב הפסקת הייצור של נעליים צבאיות לצה"ל. אבל יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) אמר הערב ל-ynet כי מנתוני דו"ח שקיבל ממרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה תמונה שונה לחלוטין מהמשבר אותו מתאר המפעל. "למשל, הכנסות החברה מייצור הנעליים שהן רק חלק קטן מפעילות החברה", דברי סלומינסקי.

 

פס הייצור של הנעליים הצבאיות במפעל בריל (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
פס הייצור של הנעליים הצבאיות במפעל בריל(צילום: אבי מועלם)

 

יו"ר הוועדה הזמין דו"ח על מצבה הפיננסי של חברת בריל תעשיות נעליים בע"מ, על סמך ניתוח הדו"חות הכספיים שלה בשנים 2011/12. לפי המסמך מדובר בחברה פרטית שקמה ב-1988 ונרשמה למסחר בבורסה לפני 20 שנה, אשר פועלת במגוון תחומי פעילות. מלבד שיווק נעליים מייצור עצמי (שעיקרו - 88% - הוא של נעלי צבא המסופקות למשרד הביטחון), היא עוסקת בשיווק מייבוא ורכש של נעליים, ביגוד ואביזרי אופנה באמצעות חמש חברות-בת שרובן באחזקתה המלאה.

 

אולם מהדו"ח עולה כי רק 6.1% ממחזור פעילות החברה (המסתכם בכ-530 מיליון שקל בשנה) מבוסס על הייצור של הנעליים. ב-2012 ההכנסה מפעילות זאת עמדה על כ-32.3 מיליון שקל לעומת 238.3 מיליון שקל (45%) הכנסות משיווק נעליים מיובאות וכ-99 מיליון שקל משיווק ביגוד באמצעות החברה הבת בריל פאשן (כ-20%).

 

עם זאת, שיעור הרווח התפעולי מהייצור העצמי של הנעליים, שרובו כאמור נעליים צבאיות לצה"ל (כ-18%) היה הגבוה ביותר משיעור הרווחים של יתר המגזרים בנפרד. פס ייצור הנעליים מעסיק רק 72 עובדים (5.7% מ-1,260 עובדי החברה) מתוכם רק 63 עובדי ייצור ישירים ו-9 עובדי מנהלה. רוב עובדי החברה (83%) עוסקים במכירות. זאת לעומת טענת החברה שהפסקת ייצור הנעליים הצבאיות תגרום לפיטורי 120 עובדים.

  

ח"כ סלומינסקי טרם החליט מה ייעשה בעקבות מסקנות מהדו"ח, למרות שלדבריו הוא מתאר תמונה שונה מהרושם שנוצר בציבור על מצב המפעל. 

 

תגובת המפעל: "משהב"ט הפר את הבטחתו" 

מחברת בריל נמסר בתגובה: "סך הפעילות של מפעל הנעליים הצבאיות אכן עומד על 6% מפעילות קבוצת בריל אשר פועלת במגוון רחב מאוד של תחומים ומפעילה בין היתר רשתות ביגוד רבות בהן גלי, סלוג, לי קופר ועוד. יצוין כי הרווח התפעולי מלווה בהוצאות כבדות, שבהן חלקו של מפעל הנעליים גדול יותר.

 

"בריל לא טענה, לאורך כל הדרך, כי מצבה הכלכלי הוא הבעיה במאבק הזה. עם זאת יוסכם על כולם כי אין הצדקה כלכלית לקיומו של מפעל זה ללא 'לקוח' משלם, במקרה זה צה"ל. יוזכר בזאת כי צבאות העולם רוכשים ציוד מתוצרת מקומית ולכן אין בריל יכולה לחפש 'לקוח' דומה בשום מקום בעולם.

 

"למרות שבריל הינה קבוצה גדולה בעלת חוסן פיננסי, עדיין עם כל הרצון הטוב אין זה תפקידה להעסיק עובדים שאין להם מה ועבור מי לייצר, ובמחיר של הפסד כספי גדול. יצויין עוד כי מצבת העובדים שעומדת בדו"ח על 72, איננה כוללת עובדי לוגיסטיקה, מנהלה, וכן ספקי משנה וקבלנים מרובים התלויים באופן אבסולוטי בפעילות המפעל.

 

"סגירתו תביא גם להפסקת פעילותם ומכך יוצא כי לפחות 120 איש במעגל הראשון ייפגעו מסגירת המפעל. פס הייצור היה אמור להסתיים כבר בחודש אוקטובר, אך הרצון לשמר את העובדים ולהביא לפתרון הוא זה שממשיך את פעילות המפעל כרגע".

 

שמעון הורוביץ, הממונה על תחום הייצור הצבאי, הוסיף כי "למרות הבטחות חוזרות ונשנות של משרד הביטחון כי בריל תהיה הספק הראשי לצבא, התהפכו היוצרות וכל רכש הנעליים מגיע מארצות הברית. חשוב לנו להדגיש כי אנחנו לא מבקשים כסף ולא תמיכה. אנחנו פשוט רוצים להמשיך לעבוד ולייצור על סמך התחייבויות קודמות".

 

מהחברה נמסר עוד כי בכוונתה להמשיך לקיים מגעים עם משרד הביטחון כדי להביא לשינוי ההחלטה. זאת, אחרי "הסכם פשרה כואב" מול המשרד שנעשה בנסיבות דומות לפני כשנה וחצי בכנסת הקודמת בהתערבות ועדת הכספים, שהביא לייצור 63 אלף זוגות נעליים. ייצורן הסתיים בחודש שעבר ונאמר לחברה שלא יהיו הזמנות נוספות בעתיד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
מפעל בריל
צילום: אבי מועלם
מומלצים