קנאביס רפואי: ייקבע לו"ז מחייב למענה לחולים
במשרד הבריאות הבטיחו להסדיר את נושא הקנאביס הרפואי? אז הבטיחו. בינתיים החולים נאבקים בביורוקרטיה ומתקשים לקבל אישורים. "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות" חושף: ייקבעו לוחות זמנים מחייבים למתן תשובה לחולה המבקש רישיון. חולה סופני, למשל, יקבל רישיון תוך 48 שעות
מצד אחד חולים רבים שרק באמצעות הצמח המופלא הזה - קנאביס - הצליחו למצוא מזור לכאביהם, ורבים אחרים שבטוחים שהוא הפתרון היחיד עבורם. ומהצד השני משרד ממשלתי שתפקידו לפקח, אבל אינו עושה די ולעיתים אף מערים קשיים על החולים.
בלבו של המאבק עומדת הצעת החוק להסדרת הקנאביס הרפואי, שנפלה בממשלה בגלל התנגדות משרד הבריאות. בין השאר כדי להפיל את הצעת החוק, הבטיחו במשרד הבריאות להסדיר את הנושא ללא צורך בחקיקה. כלומר, להגדיל את מספר הרופאים שרשאים לחלק קנאביס רפואי, ולהגדיל את מספר החולים שיוכלו לקבל את הצמח. בפועל מתברר שקל מאוד להבטיח אבל די קשה לממש.
עוד על קנאביס רפואי:
- קיבלת אישור לקנאביס רפואי? תקבל רק שמן
- עכשיו זה מדעי: מריחואנה רפואית הופכת כאב לנסבל
- חשיפה: מהן המחלות שיעניקו לכם אישור לקנאביס?
"אין התאמה בין ההבטחות של שרת הבריאות לבין המצב בשטח ואין מנוס מחקיקה," אמרו גורמים בוועדת הבריאות של הכנסת. "כבר אין מחלוקת על היתרונות שבשימוש בקנאביס רפואי לחולי סרטן ולמחלות רבות נוספות, אבל עדיין יש מאות חולים שמחכים לסעד. חוסר הפתיחות של משרד הבריאות בעוכרינו וישראל מפספסת הזדמנות לייצא ידע וקנאביס רפואי לעולם. יש צורך דחוף להסדיר את הנושא."
מחפשים פתרון
כבר עשר שנים שחולים ישראלים יכולים להשתמש בקנאביס למען מטרות רפואיות, אבל הוויכוח על הסדרת הנושא עדיין בעיצומו. הדרישה לקבל את הקנאביס הרפואי היא עצומה ועולה כל הזמן, ומנגד משרד הבריאות מנסה לספק איזושהי הקלה לחולים הקשים, תוך ניסיון להסדיר את התחום החדש.
אם בשנת 2003 קיבלו 60 חולים אישורים לשימוש בקנאביס רפואי, הרי שכעבור שלוש שנים הגיע מספרם ,300-200-ל כשבמקביל החלו לפעול מגדלים מקומיים; בשנת 2010 עלה מספרם ;3,000-2,000-ל ובשנה האחרונה מדובר כבר 11-ב אלף איש שמקבלים את האישור המיוחל. אילו חולים זכאים לקבל את הקנאביס הרפואי? מי יכול לרשום אותו לחולים? מי מוסמך להנפיק את רישיון השימוש? כיצד החולה יכול לצרוך את הקנאביס? אלה רק מקצת מהשאלות האמוציונליות שהנושא מעורר, ואמורות להיות מוסדרות בתקופה הקרובה.
בשבוע הבא צפויים יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת ח"כ חיים כץ, סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום ומשרדי הבריאות, ביטחון הפנים והחקלאות לשבת יחד כדי לפתור כל מיני סוגיות, ביניהן שאלת ייצוא הצמח והסוגיה הביטחונית. בנוסף, משרדי הבריאות, ביטחון הפנים והחקלאות מגבשים בימים אלו הצעת מחליטים שאמורה להיות מוגשת לאישור הממשלה בקרוב, בניסיון להסדיר את המצב הסבוך, ובמקביל ח"כ כץ מתכוון להגיש הצעת חוק בנושא.
"אני מכין הצעת חוק מקיפה שכוללת את התיקון לפקודת הסמים, תיקון לחוק מועצת הצמחים," הוא אומר, "וגם הוראות שעה שמסדירה את הכל ותיתן פתרון פעם אחת ולתמיד לכל הסוגיה הזאת."
בחודשים הקרובים אמורה להיכנס לתחום גם חברת "שראל" שמספקת מוצרים רפואיים, בהתאם להחלטת ממשלה, מה שמעורר התנגדות בקרב מגדלי הקנאביס.
אלא שבינתיים החולים מתלוננים על פקק בלתי נסבל של המתנה לרישיון המיוחל ועל טרטורים שונים. למשל, גם אחרי שרופא חושב שחולה מסוים רשאי לקבל קנאביס רפואי, הדבר צריך לעבור אישור של אחד מהרופאים שהוסמכו לכך. לטענת החולים, מספר הרופאים קטן מדי ויש יותר מדי רופאים אונקולוגים שמוסמכים לתת רישיון לחולי סרטן ופחות מדי רופאים שמעניקים רישיון למחלות אחרות.
בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת שנערך לפני חצי שנה, התחייב מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, להוסיף רופאים לרשימה והיום לדברי משרד הבריאות ישנם 21 רופאים שכאלה, אולם 14 מהם מומחים באונקולוגיה, ולשבעה בלבד יש סמכויות בתחומים אחרים.
באופן די מוזר, לטענת המתנגדים, השבעה הללו כוללים גם את מנכ"ל המשרד עצמו, את המשנה שלו ד"ר בועז לב, ועוד שני בכירים במשרד הבריאות: ד"ר מיכאל דור, סגן ראש מינהל רפואה, ויובל לנדשפט, מנהל היחידה לקנאביס רפואי, שכלל איננו רופא.
"כמות הפונים היא אדירה, אבל יש עדיין צוואר בקבוק וסרבול," אומר חגי הילמן, דובר שולחן מגדלי הקנאביס הרפואי. "צריך לפחות מאה רופאים בפריסה ארצית כדי לעמוד בביקוש, שמי שצריך יוכל לקבל. אי אפשר למנוע מזור מאנשים בגלל ביורוקרטיה."
רופא שעוסק בתחום מאשר את הבעיה ומסביר כיצד הדבר פוגע בחולים. "הבעיה העיקרית היא שיש מעט מאוד רופאים שרושמים קנאביס מלכתחילה, וכל החולים מתנקזים למספר קטן מאוד של רופאים. הטפסים מסורבלים, הרופאים המאשרים לא מאמינים למה שאני אומר ומבקשים ממני להוכיח כל מיני דברים. מה שאני כותב בתור רופא צריך להיות מקובל בתור האמת, ולכן הרבה מהקולגות שלי לא ממליצים יותר על קנאביס רפואי והתורים מתארכים. חולה שרוצה לדעת מה קורה עם הבקשה שלו צריך להמתין כמה שעות בטלפון, ואם הם מקבלים תשובה שלילית הם לא זוכים להסבר אלא שולחים אותם אליי."
מחכה שנתיים לאישור
אחד מהמטופלים האלה הוא אייל גולדמן (41), אבא לשלושה מכפר טרומן. הוא חולה כאב כבר יותר משנתיים, לאחר שנפגע בתאונת דרכים, ומאז לא מצליח לקבל רישיון לקנאביס רפואי. "נפגעתי בגב, טיפלו בי במורפיום ובתרופות אחרות וזה לא עזר לי," הוא אומר. "הרופא שלי המליץ שאקבל טיפול בקנאביס רפואי, אבל מאז עדיין לא קיבלתי. כל כמה חודשים אני מקבל תשובה שחסר מסמך אחר, מתקשר למשרד הבריאות ומחכה שעות בטלפון, ולאחרונה אפילו ביקשו ממני להגיש את הבקשה מהתחלה.
"זה הזוי לגמרי ואני מיואש. ניסיתי בזמן הזה קנאביס וזה הדבר היחיד שעוזר לי להתמודד עם הכאב. הייתי עצמאי עד התאונה, ומאז החיים שלי השתבשו".
"אני דורש ממשרד הבריאות להעלות את מספר הרופאים המאשרים ל,25- בדגש על הפריפריה," אומר ח"כ כץ, ששמע על כך. "אני כל הזמן מקבל פניות מחולים במצבים קשים שנתקלים בביורוקרטיה ומנסה לעזור להם."
על פי נתוני המגדלים, מספר הרישיונות שעמד בחודש מאי האחרון על 11 אלף עדיין לא השתנה למרות שישנן בקשות חדשות רבות. גמזו אמר כי ייתכן שעד סוף השנה יהיו אישורים 20-ל אלף חולים. במשרד הבריאות, אגב, טוענים שישנם אישורים 14-ל אלף משתמשים.
"הפער נובע בין היתר מכך שמשרד הבריאות לא מתעדכן בזמן אמת בנוגע לבעלי הרישיונות שנפטרים וסופר גם אותם," מסביר הילמן, ומקבל חיזוק לכך מח"כ כץ. "הנתון שקיבלנו בוועדת הבריאות כולל גם מתים, ביניהם זמר מאוד מפורסם שטופל בקאנביס רפואי ונפטר כמה חודשים קודם לכן."
בדיון בוועדת הבריאות ביקש ח"כ כץ שתוקף הרישיון הניתן לחולים יעמוד על שנה ולא על חצי שנה. משרד הבריאות אומר בתגובתו כי בדרך כלל רישיון שמחודש ניתן לשנה, אך לדברי הילמן הדבר בקושי קורה. "לא יצא לי לראות רישיונות לשנה בתקופה האחרונה," הוא אומר. "רוב הרישיונות הם לחצי שנה או לשלושה חודשים. הנוהל הזה פוגע במטופלים, אנחנו פוגשים חולים שלא הצליחו לראות רופא כדי לקבל המלצה בזמן לחידוש הרישיון."
רופא העוסק בתחום מאשר זאת: "כאשר מגיע אלי חולה בפעם הראשונה אני אומר לו לקבוע מיד תור כדי לחדש את הרישיון. אין ברירה, ההמתנה לתור אצלי היא של כמה חודשים."
הגירוש מאברבנאל
בעיה נוספת שעלולה הייתה להקשות בעתיד על מטופלי הקנאביס הרפואי צצה בימים האחרונים, כשבית החולים אברבנאל הורה לחברות המגדלות שנמצאות בתחומו להתפנות בתוך שלושים יום משטח בית החולים. אלא שההוראה הזו הושהתה אתמול.
הילמן אומר שהדרישה להתפנות נבעה מענייני תשלום: "במהלך השנים האחרונות ביקשנו לצאת מאברבנאל. כל הסיטואציה שבה המטופלים צריכים להתחכך באוכלוסייה של פגועי נפש היא לא נעימה. רצינו להקים מרכז חלוקה מסודר שיהיה משותף לכל החוות, ונענינו בשלילה לאורך כל הדרך. כפו עלינו את השהות באברבנאל ועכשיו באים אלינו רטרואקטיבית ודורשים את הכסף. זה לא הוגן."
מאידך יש גם כמה בשורות טובות לעתיד, והעיקרית שבהן היא קביעת לוח זמנים למענה לחולים. מטופל שהגיש בקשה לקבלת רישיון לקנאביס רפואי יקבל הודעה שהבקשה התקבלה תוך שני ימי עבודה; חולה אונקולוגי שעובר טיפולים כימותרפיים יקבל תשובה תוך שבעה ימי עבודה; חולה סופני יקבל את הרישיון תוך מקסימום 48 שעות; רישיון לשימוש בהתוויות אחרות יהיה תוך 28 יום מקבלת כל המידע הנדרש.
לדברי שרת הבריאות, צעד זה מהווה עוד פעולה למען החולים. "התפקיד של משרד הבריאות הוא להקל על החולים, לספק את הקנאביס הרפואי עם כמה שפחות פרוצדורות, ולוחות הזמנים התקצרו דרמטית," היא אומרת. "מרבית הפניות נענות במהירות. בכוונתנו גם להוסיף רופאים שאינם אונקולוגים."
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה שכל אחד מבעלי התפקידים במשרד שרשאי לרשום קנאביס לחולים עושה זאת במסגרת תפקידו. "משרד הבריאות מרחיב בימים אלה את מספר הרופאים," נכתב בתגובת המשרד. "בנוסף, רישיון קנאביס מתחדש בהתאם לנוהל. רישיונות חדשים מוצאים לפרק זמן קצר מכיוון שהטיפול בקנאביס אינו מתאים לכל מטופל וקיימים מטופלים רבים אשר אינם ממשיכים בטיפול מעבר למספר פעמים בודדות.
"בחודשים האחרונים עלה באופן משמעותי מספר הפונים. המשרד משתדל להנגיש את השירות והמענה הטלפוני לפונים. כעת נשקלת תוספת מוקדנים למענה הטלפוני. בנוגע לאברבנאל, אכן נפתחו הליכים בנושא על ידי בית החולים וזאת לאחר שהסתבר שחרף ניסיונות להסדיר בצורה ראויה פעילות זו בתחומם, הדבר לא צלח. עם זאת, כל עוד לא יימצא פתרון חלופי לחלוקת הקנאביס למטופלים, הונחה בית החולים שלא לממש את כוונת הפינוי".