הצרות עם השכנים מורידות את ערך הדירה
לא משנה אם מדובר בבניין רעוע או מגדל מפואר - סכסוכי שכנים מתגלעים כמעט בכל בית משותף. למה כדאי לספור עד עשר לפני שסוגרים חשבון עם השכן שתפס לכם את החניה, וכמה שווה לכם שלום בין שכנים וטיפוח הגינה?
עברתם לדירה חדשה, השקעתם בעיצוב ושעבדתם את כספכם. האם הגעתם לנחלה? לא בטוח: מגורים בבית משותף הופכים לא פעם שדה קרב של ממש. מטרדי רעש או ריחות מהדירה הסמוכה, ערבי קריוקי סוערים בקומה מתחת, אורחי שכנים שתופסים חניה - כל אלה עלולים ליצור סכסוכים קשים בין דיירי הבניין. ואם אתם חושבים שבמגדל יוקרה זה לא יקרה, טעות בידיכם - דווקא שם סכסוכי השכנים כואבים יותר.
- ואהבת לשכנך כמוך: השתלמות לוועדי בתים
- סכסוך שכנים: תמ"א 38 או פרויקט פינוי-בינוי
- לחיות בתוך סכסוך - כשהשכנים לא מסתדרים
אחד מסכסוכי השכנים המפורסמים התרחש במגדלי אקירוב בתל-אביב. בעלי הפנטהאוז, הקבלן אלפרד אקירוב, נתבע על ידי השכנים מהקומה מתחת, שלא הסכימו לאפשר לו לבנות מעלית פנימית בדירה משום שטענו כי היא תנמיך את גובה הממ"ד בדירתם. הסכסוך המתוקשר כלל לא מעט הכפשות ועבר כמה ערכאות שיפוטיות, ואחרי כספים רבים שנשפכו - הותרה בסופו של דבר בניית המעלית.
גם בקומות הנמוכות יותר לא פשוט. אמיר רוזנבלום, מנכ"ל ובעלי חברת עידן (ש.נ.י.) ניהול ואחזקת מבנים, מספר על מקרים רבים של מריבות בין דיירים במגדלי יוקרה. כך למשל, במתחם דירות יוקרתי בהרצליה פיתוח, השכנים נקלעו לקטטה בעקבות ויכוח על שעות הפתיחה של בריכת השחייה במתחם.
בשכונת אזורי חן בצפון תל-אביב, טפטוף עציצים מהקומה העליונה גרם לשכן מלמטה לצאת ב"מבצע לילי" להסרת כל העציצים. במגדל מגורים בבת ים, ועד בית שלא נבחר לכהונה נוספת לקח את "אי האמון" בצורה קשה למדי - והחדיר דבק לכמה מנעולים בדלתות הבניין.
במתחם מגורים בשכונת המושבה הגרמנית בירושלים, דייר שעובד בתחום ההיי-טק והבעלים הגאה של מכונית מסוג יגואר, הבחין שתפסו לו את החניה הפרטית שלו במתחם. או אז, כתב פתק מאיים על רכבו של השכן "הפולש", ורק המשטרה שהגיעה למקום הצליחה לצנן את הרוחות.
במבנה יוקרתי במרכז תל-אביב, מוזיקאית שעבדה בלילות לא הצליחה להירדם בשעות היום, מכיוון שהכלב בדירה הסמוכה נבח ללא הרף. לילה אחד, כשיצאה לעבודה, כיוונה הפעלת מערכת סטריאו בעוצמה מלאה - כשהרמקולים מכוונים לחלונות הדירה עם הכלב. מיותר לציין שמערכת היחסים בינה לבין השכנים הידרדרה מאז.
בניין לא מתוחזק: הדירות זולות בעד 12%
וכשמתנהלת מלחמה אין מנצחים - יש בעיקר מפסידים. המפסיד הראשון הוא הרכוש המשותף בבניין - שבעקבות הסכסוכים והריבים מוזנח. "הלובי הראשי תמיד נקי, מסודר ומבושם. אך מאחורי הקלעים, או ברגעי האמת, מתגלה תמונה אחרת", אומר רוזנבלום. "סכסוכי שכנים מובילים, בסופו של דבר, לתחזוקה רעועה של מבני מגורים, מערכות טכניות שלא נבדקות כחוק ולא מקבלות תחזוקה מונעת, דוגמת חדרי מכונות שלא תוחזקו. התוצאה: ירידה תלולה בערך הנכס".
"אין אמנם מדד מדויק לירידת ערך נכסים שאינם מתוחזקים, לעומת כאלה המתוחזקים היטב, אולם עובדה אחת ברורה: בנכסים המתוחזקים קל הרבה יותר למכור דירת יד שנייה", מחזק את הדברים שמאי המקרקעין ארז כהן. כהן מעריך כי הפגיעהמספר מתבטאת בשיעור של בין 5%-12% ממחיר הנכס.
לדבריו, "לבניין יוצא שם לא טוב, וברוב המקרים הדירות עומדות זמן רב על המדף. בסופו של דבר, נאלצים המוכרים הלחוצים להוריד מאות אלפי שקלים מהמחיר המקורי". מבדיקה שערך כהן עולה תמונה עגומה, לפיה קיימים פערים של מאות אלפי שקלים בדירות היוקרה, ופערים של יותר ממיליון שקל בדירות הפנטהאוז ובדירות המיוחדות - שנמצאות בבניינים שתחזוקתם הוזנחה.
לשיטתו של רוזנבלום, ישנם מספר כללים חשובים שצריך להפנים כדי לא להיקלע לסכסוכי שכנים. "שקיפות ושיתוף כלל דיירי הבית, יעצימו את מעורבותם של הדיירים ויפחיתו מחלוקות ואי הבנות", הוא אומר. בישיבות הוועד הוא ממליץ על ישיבה בכיסאות נוחים, הכנה מדוקדקת של הנושאים שמעלים וטמפרטורה נעימה, שתייה קלה וכיבוד. באופן כללי, הוא אומר, כדאי לחבור לחברת ניהול מקצועית, ועם ההתקשרות איתה רצוי להיוועץ עם יועץ שינחה מהן אבני הדרך לאחזקת המבנה.
אבי זעפרני מחברת אביב ניהול ואחזקה מסביר כי כשיש לבניין חברת ניהול, היא זו שעושה את העבודה המלוכלכת של הדיירים. הוא מספק דוגמא קיצונית: "בבניין בצפון תל-אביב, שבו קיים חשד כי אחד הדיירים עושה את צרכיו בחדר המדרגות, החלה החברה לפעול נגד השכן", הוא מספר. דוגמא נוספת היא בנייה לא חוקית. לדבריו, אם שכן מבצע בנייה לא חוקית, חברת הניהול היא זו שפונה לגורמי האכיפה, מבלי לחשוף את שמות השכנים המתלוננים.