מתקן השהייה למסתננים בדרום: גברים בלבד
בעוד שבועיים יתחיל לפעול המתקן, שבו ישהו יותר מ-3,000 בני אדם - ללא נשים וילדים. 6 מיליון שקל יושקעו בהפעלת אוטובוסים מהמתקן לבאר שבע ובחזרה. חוות דעת של היועץ המשפטי במשרד לביטחון פנים הזהירה כי מרכיבים מסוימים בחוק החדש עלולים לא לעבור את מבחן בג"ץ
מתקן השהייה למבקשי המקלט והמסתננים יקלוט בשלב ראשון גברים בלבד - כך התברר הבוקר (ב') במהלך דיון שהתקיים בוועדת הפנים של הכנסת. שר הפנים גדעון סער אמר בדיון שהמתקן החדש לא מיועד למשפחות, ובשלב זה אין כוונה לאפשר בו שהיית נשים וילדים. המתקן החדש יהיה פתוח ביום וסגור בלילה, ומבקשי המקלט השוהים ייאלצו להתייצב לבדיקת נוכחות בו שלוש פעמים ביממה.
כתבות נוספות בנושא בערוץ החדשות של ynet:
- היועמ"ש: לערוך בו תיקונים בחוק המסתננים החדש
- מחיר החוק למניעת הסתננות: 440 מיליון שקל
- "מתקן שהייה פתוח לזרים? זה כמו כלא"
- אושר: המענק למסתננים שיעזבו - 3,500 דולר
המתקן שנמצא סמוך לסהרונים יוכל לקלוט כ-3,300 בני אדם (עם אפשרות להרחבתו בכמה אלפי מקומות נוספים בעתיד) והוא צפוי להתחיל לפעול בעוד כשבועיים. הפעלת המתקן מעוגנת בחוק למניעת הסתננות. בספטמבר קבע בג"ץ שהנוסח המקורי של החוק אינו חוקתי, ובימים האחרונים דנה ועדת הפנים בסעיפי החוק החדש והחלופי שגיבשה הממשלה על מנת להעביר אותו לקריאה שנייה ושלישית כבר בימים הקרובים.
במהלך הדיון הבוקר הודה היועץ המשפטי של המשרד לביטחון הפנים, יואל הדר, שהכין חוות דעת המזהירה כי מרכיבים מסוימים בחוק החדש עלולים לא לעבור את מבחן בג"ץ. חרף בקשות חברי הכנסת, הוא סירב לחשוף את
חוות הדעת, וחזר והדגיש שהצעת החוק אושרה לבסוף על ידי היועץ המשפטי לממשלה.
לדברי עו"ד הדר, תכלית הצעת החוק היא ראויה, אבל יש דברים שהיה ממליץ לעשות אחרת: "לא הייתי רוצה לשתף במה שאמרתי בדיונים הפנימיים כי המטרה בהם היא שכל אחד יביע את דעתו באופן חופשי. הייתה לי השגה לפני שהתקבלה החלטת היועץ המשפטי לממשלה. אבל ברגע שהוא קיבל את החלטתו, דבריי נסוגים לאחור".
נציגת לשכת היועץ המשפטי לממשלה בדיון חיזקה את דבריו: "אנחנו בשירות המשפטי הממשלתי בוודאי לא עשויים מעור אחד. יש מחלוקות. עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה היא שהמתווה הזה עובר בג"ץ".
ח"כ דב חנין הביע צער על כך שלא הוצגו לוועדה חוות הדעת שהוכנו על ידי המשרד לביטחון פנים: "דבריו של עו"ד הדר מעידים שהיו אצלו ספקות כבדים לגבי חוקיותו של החוק המוצע. אחת הבעיות העיקריות היא שהחוק יוצר מתקן כליאה בלתי מוגבל בזמן תחת הכותרת 'פתוח' - אך בתוכן הוא בית סוהר לכל דבר.
במקביל, החוק לא נותן כל תשובה להערת בג"ץ שלפיה כליאת מבקשי המקלט לא תשנה במאומה את מצבם של תושבי שכונות דרום תל אביב ואזורים מוחלשים אחרים".
כזכור, גם היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אייל ינון, טען בשבוע שעבר שיש לערוך תיקונים בהצעת החוק. שר הפנים סער השיב הבוקר לטענות: "ההסדר אושר על ידי היועץ המשפטי לממשלה. יש הרבה דעות בעולם, ויש הרבה משפטנים בעולם, וזכותם לחשוב מחשבות שונות. בסוגיות הללו המילה הראשונה והאחרונה היא של היועץ המשפטי לממשלה".
נציג משרד התחבורה אמר בדיון כי שישה מיליון שקל הוקצו לטובת הפעלת 16 אוטובוסים מדי יום ממתקן השהייה לבאר שבע ובחזרה. מנכ"ל משרד הבריאות, רוני גמזו, אמר כי במתקן תוקם מרפאה בעלות של 30 מיליון שקל. מקרים חמורים יותר יועברו לבית החולים סורוקה. נציג משרד הרווחה אמר כי במתקן יהיו 10 עובדים סוציאליים קבועים, בעלות שנתית של 5 מיליון שקל.
Read this article in English