שתף קטע נבחר

רופאים: "לא למדנו בביה"ס לרפואה איך לתת קנאביס"

הסדרת השימוש בקנאביס רפואי נתקלת בקשיים - והפעם מצד הרופאים. בדיון שיזמה שרת הבריאות יעל גרמן העלו רופאים טענות באשר לחלוקה חופשית של רישיונות שימוש, חוסר במחקרים על היעילות ולחץ כבד שמפעילים החולים. "כל עוד קנאביס הוא סם, רופאים לא רוצים להתעסק איתו", אמרו

בעוד הוויכוח על הסדרת השימוש בקנאביס רפואי נמצא עדיין בעיצומו, דיון שהתקיים אתמול (ב') מראה כי התומכים בשימוש בחומר צריכים להתחיל להיות מודאגים. 

 

בדיון, שהתקיים ביוזמת שרת הבריאות יעל גרמן, השתתפו רופאים בכירים מתחומי הפסיכיאטריה, ההתמכרויות, הכאב, פרמקולוגיה קלינית, איידס וגסטרו-אנטרולוגיה. מטרתו הייתה לאפשר לשרת הבריאות לשמוע את הקולות המומחים בעד ונגד השימוש בקנאביס הרפואי, וכיצד יש להסדיר את הנושא.

 

 

עוד על קנאביס רפואי:

 

חלק מהרופאים ביקרו את משרד הבריאות על כך שרישיונות לקנאביס רפואי ניתנים ביד חופשית מדי, לטעמם, ואמרו כי ישנן תופעות לוואי הדורשות התייחסות וכן חוסר ידע באשר להשפעת החומר לאורך השנים. הרופאים טענו כי אין סטנדרטים ברורים לגבי מינון הטיפול, ושהם לא למדו בבית הספר לרפואה כיצד להשתמש בקנאביס רפואי.

 

  • ממחר ב-ynet: הסדרה החדשה "שאיפות גדולות" בהנחיית אברי גלעד, על קנאביס רפואי והדרך הלא קלה להכניסו לשגרת הטיפולים בישראל 

 

 

בדיון הושמעו טענות על כך שלא בוצעו די מחקרים בנושא, וכי הקלה במתן הקנאביס הרפואי עלולה להידרדר ל"מדרון חלקלק" ומספר המשתמשים עלול לגדול ללא שליטה. בנוסף, עלו טענות מצד הרופאים על לחץ שמפעילים עליהם חולים - שמגיע עד כדי אלימות.

 

"אני לא רואה קמפיין למתן אנטיביוטיקה לכל מי שלא מרגיש טוב, אלא מנסים לעשות ליגליזציה על גב הרופאים", אמרה בדיון ד"ר מיכל חוברס, יו"ר החברה לרפואת איידס ומנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים מאיר. "יש שימוש יתר בקנאביס רפואי, ואין כמעט אינדיקציות על כך שנשאי HIV צריכים קנאביס רפואי. זה לא מה שהיה פעם, אנשים חוזרים לאורח החיים הרגיל שלהם ואין להם צורך בקנאביס רפואי. אני צריכה לתת תרופות, ואין מספיק מידע על כך שזה תרופה.

 

"הרופאים לא רוצים להיות ספקי סמים. מרבית הנשאים שמבקשים קנאביס רפואי נמצאים בערים הגדולות ובעיקר בתל אביב, והם לוחצים על הרופאים".

 

"יש מקרים שבהם הקנאביס הרפואי עוזר למטופלים, אבל יש גם מקרים שבהם הוא לא עוזר ואפילו פוגע", אמר ד"ר איליה רזניק, מומחה לפסיכיאטריה. "לתת לרופאי משפחה - כמו שהציע ח"כ משה פייגלין - לרשום לכל מטופל קנאביס רפואי יחשוף אותם לבעיות. ישנם קשיים נוספים בהסדרים הנוכחיים, לכן היו רופאים בדיון שדרשו להפסיק לתת רישיונות חדשים או לעשות ליגליזציה או דה קרמינליזציה. כל עוד קנאביס הוא סם מיוחד, רופאים לא רוצים להתעסק איתו".

 

"אנחנו מנסים לתת תרופות שמבוססות על מידע", הוסיף ד"ר סילביו בריל, מנהל מרפאת הכאב בבית החולים איכילוב. "לא מספיק שיש שני חולים שמרגישים טוב אלא צריך לראות שהדברים נבדקו ונחקרו, ושיש ניתוח של הממצאים והסקת מסקנות. בתחום הקנאביס אין כזה דבר. אין מידע ואין מעקב בנושא.

 

"חולה אחד אמר לי שהמגדל הסביר לו שהוא צריך לקחת חצי עוגייה בבוקר ועוד חצי עוגייה אחר כך ושאל אם זה נכון, אבל איך אני יכול לדעת? אנחנו דורשים לדעת מה החולים מקבלים".

 

בדיון הוסכם כי על משרד הבריאות להפריד בין המגדלים למטופלים, ואת זאת הוא צפוי לעשות על ידי הכנסת חברת "שראל" שצפויה לנהל את העברת הקנאביס הרפואי מהמגדלים אל בתי מרקחת ייעודיים. בשבועות הקרובים צפויה שרת הבריאות גרמן להביא לממשלה הצעת מחליטים עם המשרד לביטחון פנים ומשרד החקלאות, והנושא אמור להיות מוסדר במסגרת ההצעה.

 

"אנו נמצאים בתקופת ביניים", אמרה שרת הבריאות יעל גרמן בסיום הדיון, "עד שייערכו מחקרים מספקים בנושא יש להסדירו תוך הפחתת הלחץ מהרופאים".

 

משולחן מגדלי הקנאביס נמסר: "החשש מלגליזציה או מהידרדרות המצב הוא באחריות משרדים אחרים והממשלה כולה ואינו נוגע להטבה לחולים. מצער שמשרד הבריאות נוקט טיעונים שאינם לעצם העניין ושלא מתפקידו כאחראי על בריאות הציבור. לא היה צורך בהתייעצות עם מומחים על מנת לקבוע שקנאביס רפואי אינו עונה להגדרות היבשות של תרופה, אולם אין ספק כי בהגדרות המוסריות כלפי החולים מדובר בתרופה המביאה מזור לעשרות אלפי חולים בישראל.

 

"גם אנחנו מסכימים כי קנאביס רפואי נועד אך ורק לטיפול בחולים ולא לשום שימוש אחר, אך אין הדבר מוריד מתפקידו של משרד הבריאות לדאוג לכך שכל מי שזקוק לו יקבל אותו. אנו קוראים לשרת הבריאות לאפשר מתן אישור לשימוש בקנאביס רפואי תוך פרק זמן הולם לכל חולה הזקוק לכך. עוד אנו קוראים למשרד הבריאות להציג תוכנית מחקרים לשנים 2020-2014 ולהגדיל את מספר הרופאים ללפחות מאה בפריסה ארצית כדי להפחית את הלחץ עליהם ועל החולים. הלחץ הזה, כדברי השרה, נובע רק מהגבלות שהיא ובכירי משרדה יוצרים על המערכת ועל החולים האומללים.

 

"ניתן לראות את מאות המחקרים והמגמה בעולם והיחס של הרופאים לטיפול באמצעות קנביס רפואי. מסקר שערך השנה הניו אינגלנד, שנחשב לכתב העת הרפואי המוביל בעולם, בקרב 1,500 רופאים מרחבי העולם, עולה כי שלושה מתוך 4ארבעה רופאים תומכים במתן טיפול רפואי באמצעות קנאביס".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הוסכם כי על משרד הבריאות להפריד בין המגדלים למטופלים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים