זה לא סוף העולם: מדריך להליך פשיטת רגל
במקרים מסוימים עשויה פשיטת רגל להוות את הדרך היחידה שבאמצעותה יוכל חייב לצאת לדרך חדשה. על רקע הנתונים המדכאים של כונס הנכסים הרשמי, תשובה לשאלה מתי עדיף להיכנס להליך ומתי רצוי לוותר עליו
דו"ח נתונים שפרסם השבוע כונס הנכסים הרשמי דוד האן מצביע על זינוק של 142% במספר צווי פשיטת רגל בין השנים 2012-2010. על פי הדו"ח ניתנו ב-2012 כ-5,000 צווי פשיטות רגל ו-10,432 צווי כינוס נכסים. מדובר בעלייה של 34% ו-27% בהתאמה לעומת 2011.
פסקי דין מעניינים נוספים – בערוץ משפט של ynet:
- המחסום נפל על התיירת - עיריית ת"א תשלם
- מלחמת חברות גז: אישה מתה נתנה ייפוי כוח
- שופט הסכים: הבת לא חייבת לפגוש את אמה
- 27 שנים על מדרגות הרבנות: זוג שמחכה לגט
אדם המוגדר "פושט רגל" נתון לביקורת קשה ובאופן כמעט אוטומטי מוצמדת לו תווית חברתית שלילית. אולם במקרים מסוימים עשוי הליך פשיטת רגל להעניק לחייבים חבל הצלה, כי זו הדרך היחידה המאפשרת למי שכשל מבחינה כלכלית לצאת לדרך חדשה כאדם בעל כבוד עצמי.
מטרתם של הליכי פשיטת רגל היא להביא לכינוס נכסים של החייב לצורך מכירתם, וחלוקת הכספים שיתקבלו בין הנושים אשר הגישו תביעות בתיק פשיטת הרגל. מבחינת החייב, הליך זה נועד לאפשר לו לפרוע את חובותיו לפי יכולתו האמיתית, ובסופו של דבר לפתוח דף חדש בחייו.
מה התנאים להכרזה כפושט רגל?
על רקע העובדה שהליכי פשיטת רגל משרתים הן את החייב והן את הנושים, הם יכולים להיפתח על ידי כל אד מהצדדים. התנאים שאותם על החייב למלא לצורך הגשת בקשה מטעמו נקבעו בחוק שעיקרו היא הדרישה שחובותיו לא יפחתו מ-16,122 שקל (סכום זה מתעדכן ב-1 בינואר כל שנה).
בנוסף, על החייב לצרף דין וחשבון על נכסיו והכנסותיו, ועל נכסיהם והכנסותיהם של בן או בת זוגו וילדיו הגרים עמו. כמו כן יש להכין תצהיר מפורט על אודות ההסתבכות הכלכלית, וכן לחתום על ויתור סודיות לטובת כונס הנכסים הרשמי. עם הגשת הבקשה נדרש החייב לשלם אגרת פתיחת תיק לכונס הרשמי בסך של 2,692 שקל.
ואם הנושה רוצה לפתוח בהליך?
נושה רשאי להגיש בקשה למתן צו כינוס והכרזת פשיטת רגל נגד חייב אם התקיימו כל התנאים הבאים:
א. התקיימות "מעשה פשיטת הרגל" (כמפורט בפקודת פשיטת הרגל).
ב. מעשה פשיטת הרגל קרה תוך שלושה חודשים מיום הגשת הבקשה.
ג. הסכום הוא קצוב בכסף שיש לשלמו מיד או בזמן קבוע.
ד. מקום מושבו של החייב הוא בארץ לפחות בשנה שלפני הגשת הבקשה.
במקרה של הגשת בקשת כינוס ופשיטת רגל מטעם נושה, הוא חייב להחזיק בפסק דין חלוט כנגד חייב, כאשר החוב עולה על סך 82,441 שקל (נכון להיום).
החסרונות בפשיטת רגל
1. משניתן צו כינוס נגד חייב, מורה בית המשפט על עיכוב יציאתו מן הארץ. הצו יעמוד בתוקף עד סיום הליכי פשיטת הרגל. במקרים מסוימים ניתן לבקש את הסרת צו עיכוב לתקופה קצובה, אם הדבר דרוש לצורכי עבודתו של החייב ואם יש תועלת בכך לקופת הכינוס.
2. חייב שהוכרז פושט רגל יהיה לקוח מוגבל מיוחד בבנקים.
3. חייב שהוכרז פושט רגל לא יוכל לעשות שימוש בכרטיס אשראי.
4. חייב שהוכרז פושט רגל לא יוכל לייסד תאגיד ולא יהיה בעל עניין בתאגיד.
5. פושט הרגל יהיה נתון לחקירה של כונס הנכסים הרשמי על אודות הכנסות, הוצאות ונכסים שברשותו, ולמעשה הוא מחויב בשקיפות מלאה כלפי בית המשפט.
למי כדאי לפתוח בהליכי פשיטת רגל?
יתרון הקיים בהליך פשיטת הרגל הוא שמטרתו לאפשר לחייב להגיע להסדר נושים כללי. אם הסדר זה יאושר, יזכה החייב בצו הפטר על חובותיו (למעט מספר חובות, בהם מזונות). מיום מתן צו הכינוס מעוכבים כל הליכי הגבייה בהוצאה לפועל ואף נושה לא רשאי לפתוח בהליכים משפטיים נגדו, אלא באישור בית המשפט.
הליך פשיטת הרגל מספק לחייב "שקט תעשייתי" במובן זה שכל ההליכים מעוכבים ומתנקזים רובם ככולם לתיק פשיטת הרגל. החייב למעשה מתנהל אך ורק מול בעל התפקיד שמתמנה כנאמן לנכסיו, או מול כונס הנכסים הרשמי.
כמו כן, לאחר מתן צו כינוס נכסים חייבים הנושים להגיש את תביעותיהם בתוך פרק זמן של שישה חודשים, אחרת פושט הרגל יהיה פטור מלפרוע חובות אלו והם יימחקו מהסדר הנושים שלו. בהקשר זה יש לציין כי בעוד שבהוצאה לפועל נדרש החייב להתמודד לבדו מול טענות הנושים, הרי שבהליך פשיטת הרגל קיים בעל תפקיד אשר בודק את תביעות החוב.
אז מתי כדאי להיכנס להליך?
הליך פשיטת הרגל יכול במקרים מסוימים להועיל לחייב ובמקרים אחרים להועיל לנושה. לכן חשוב מאוד לבחון היטב את מצב החייב (היקף חובותיו, נכסיו וכולי) בטרם קבלת החלטה.
לדוגמה, חייב שהיקף חובותיו אינו עולה על עשרות אלפי שקלים בודדים, מקומו איננו בהליכי פשיטת רגל כי אם בהוצאה לפועל.
הליכי פשיטת רגל מתאימים למקרים שבהם היקף החובות הוא מאות אלפי שקלים ויותר. לדוגמה, אם נגד אדם פתוחים מספר רב של תיקי הוצאה לפועל, וכתוצאה מכך הוחלט לאחד את כל חובותיו לתיק – עשויים הליכי פשיטת רגל להועיל לו, כיוון שאז יעוכבו נגדו כל התביעות והוא יוכל לבקש הסדר נושים.
מנגד, קיימים חייבים אשר הליכי פשיטת הרגל יזיקו להם. למשל פושט רגל אשר בבעלותו דירה או כל נכס אחר, עלול להגיע למצב שהבנק או הנושים יבקשו למכור את הנכס כדי לפרוע חובותיו. לאחד כזה כדאי לנסות לפרוס חובות ולעמוד בתשלומים מאשר לאבד את דירתו.
- עו"ד יואב בן פורת, ממשרד איתן, ארז ושות', עוסק בכינוסים, פירוקים ופשיטות רגל