"הרגשה שאבא גדול מת". עולם בלי מנדלה
ישראלית שמטיילת בדרא"פ סיפרה על התחושות ברחוב, כמעט בכל העולם הורדו הדגלים לחצי התורן ואפילו אסד לא התבייש לפרסם הודעת אבל: "מסר לכל הרודנים - בסוף תפסידו". וגם: הקרבות על ירושת המיליונים של מנדלה
תמונתו ניבטה משער של כל עיתון, הדגלים כמעט בכל העולם הורדו לחצי התורן ומנהיגי עשרות רבות של מדינות החלו לתכנן את הגעתם לדרום אפריקה, לאחת ההלוויות הגדולות בכל הזמנים: מותו של נלסון מנדלה, שהלך לעולמו בגיל 95, אמנם לא הפתיע - אבל הכניס את העולם כולו לעשרת ימי אבל, שיגיעו לשיאם בטקס האשכבה ההמוני באצטדיון הכדורגל ביוהנסבורג ובהלווייתו בכפר קונו, שבו התגוררו אבות אבותיו. צפו בשידור חי מדרום אפריקה.
מאדיבה מת, כתבות נוספות
מאובמה עד בונו: כל המנהיגים יגיעו לדרא"פ
בעין המצלמה: חייו של מנדלה בתמונות
נפרדים ממנדלה בפרחים ובריקודים
אובמה על מנדלה: "לקח את ההיסטוריה בידיו"
ראש מדינה אחד שלא צפוי להגיע הוא הנשיא הסורי בשאר אסד. אבל אפילו אסד, שטובח כבר 32 חודשים באזרחיו, פרסם הודעת אבל ולא התבייש לומר כי מנדלה מהווה השראה ללוחמי החירות בעולם ולערכים של אהבת אדם. "ההיסטוריה של מאבקו הפכה להשראה עבור כל האנשים הפגיעים בעולם, בציפייה לכך שהעריצים והרודנים יבינו שבסוף הם המפסידים", כתב הרודן אסד בסטטוס שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו.
הפלסטינים ניצלו את מותו של נשיא דרום אפריקה לשעבר כדי לקשור בין מאבקם לבין מאבקו של מנדלה באפרטהייד. בהפגנה השבועית צעדו כמה עשרות מפגינים מבילעין לגדר ההפרדה, קראו "מנדלה, מנדלה", והצמידו 20 מתמונותיו לגדר.
נעמי קמפבל: מנדלה היה המנטור שלי
להלוויה צפויים להגיע גם ידוענים רבים, ובהם הדוגמנית נעמי קמפבל, אולי הדוגמנית השחורה המפורסמת בעולם. "הוא היה יותר מדמות ציבורית עבורי - הוא היה המנטור שלי, האב הרוחני שלי", אמרה קמפבל לאחר מות מנדלה. "מאז שפגשתי אותו ב-1993 הוא הדריך אותי ועזר לי בתקופות הקשות שלי. הוא שינה את תפיסת העולם שלי".
בדרום אפריקה, בינתיים, ממשיכים בהתאספויות ההמוניות לאחר מותו של האיש שהוציא אותם מחושך לאור. רותי, שמטיילת במדינה עם קבוצה של חברים, ביקרה אתמול (יום ו') בביתו של מנדלה ביוהנסבורג. "התאספו שם המון אנשים עם חולצות שקיבלו ממפלגת הקונגרס הלאומי האפריקני. הם רקדו במעגלים ושרו שירים ששרו בתקופת המאבק. כל הזמן זרמו עוד ועוד אנשים, והיו המון כוחות משטרה. האווירה הייתה שונה - לא של שמחה, אבל גם לא של עצב. הייתה הרגשה שאבא גדול נפטר".
רותי סיפרה כי בהמשך ביקרה גם במוזיאון האפרטהייד: "וזה היה מאוד סמלי לבקר שם דווקא ביום שאחרי מותו, והיום הרבה מאוד אנשים שהגיעו למוזיאון. מרגישים ניצוץ היסטורי ברחובות ובינתיים הכול מתנהל כאן כשורה, אין אלימות ברחוב".
מותג ושמו מנדלה
מותו של מנדלה עלול להחריף עוד יותר את קרבות הירושה במשפחה המפורסמת ביותר בדרום אפריקה. מנדלה היה נשוי שלוש פעמים ואב לשישה ילדים. רק שלושה מהם - בנותיו מקזיווה, זנאני וזינדיסווה, עדיין בחיים. ב"דיילי מייל" נכתב כי מקזיווה וזנאני פנו לסיוע משפטי בניסיון להשתלט על קרן הנאמנות של מנדלה, בסך מיליון ליש"ט.
נשיא דרום אפריקה לשעבר שם את הכסף בקרן הנאמנות ב-2005, במטרה שיחולק לבנותיו רק בעת מצוקה, כי רצה שיטפחו קריירה משלהן ולא יחיו על כספו. הוא אמר כי פתח 27 קרנות שכאלה במהלך השנים, לאחר ש"איבד אמון" בילדיו, שלא שמרו על הכסף שהיה אמור להספיק לכמה דורות.
אבל מקזיווה, שנולדה מאשתו הראשונה אוולין, וזנאני, בתו מנישואיו לוויני, דורשות גישה לקרן וכבר החלו במאבק משפטי נגד שני הדירקטורים - ג'ורג' ביזוס בן ה-84, שהגן על מנדלה במשפט ריבוניה ב-1963, וטוקיו סקסוולה בן ה-60, ששהה לצד מנדלה בכלא באי רובן. לטענת שתי הבנות, שנתמכות על ידי כמעט כל הנכדים של מנדלה, השניים "חטפו" את הקרן.
לפי ההערכות, ירושת מנדלה שווה כ-10 מיליון דולר. העושר הגיע למנדלה בגיל מאוחר כתוצאה מהאוטוביוגרפיות שלו, עבודתו האינטלקטואלית והפיכת שמה של משפחתו למותג - דבר שהמשפחה שמחה מאוד לנצל. המשפחה פעילה ביותר מ-110 חברות מסחריות.
מנדלה נישא לאשתו הראשונה אוולין נטוקו מאסה ב-1944, אבל השניים התגרשו 13 שנים מאוחר יותר. לזוג היו שני בנים - מאדיבה ומקגטו - ושניהם הלכו לעולמם. בת נוספת, מקזיווה, מתה כמה חודשים לאחר הלידה. הבת השנייה נקראה על שמה. ב-1957 הוא נישא לוויני מנדלה, ממנה התגרש ב-1996. לשניים נולדו שתי בנות, זנאני וזינדיסווה, ושתיהן עדיין בחיים. בגיל 80 התחתן מנדלה בפעם השלישית, לגראסה מאשל. המנהיג האפריקני הגדול ביותר הותיר אחריו 17 נכדים - הגדול שבהם בן 48 והקטן בן 21 - ומספר רב של נינים.