הילד נולד עם מומים – מכבי תשלם גם להורים
חרף תוצאות תקינות בבדיקות מקדימות, לבני זוג נולד תינוק הסובל מחוסר צלע ומהתפתחות לקויה של הזרוע. המחוזי פסק שהילד יפוצה ב-1.4 מיליון ש', אבל בערעור הוחלט שגם ההורים יפוצו בגלל הסבל שילווה אותם
בשבוע ה-21 להריון
נשלחה אישה לבצע בדיקת סקירת מערכות בסיסית על ידי רופא מטעם מכבי שירותי בריאות
והתוצאות היו תקינות. בדיקת אולטרסאונד
נוספת שערכה בשבוע ה-33 נמצאה תקינה גם היא. למרות זאת, לבסוף ילדה האם תינוק הסובל בין היתר מחוסר צלע אחת ומהתפתחות לקויה של עצם הזרוע. ההורים תבעו את מכבי שירותי בריאות, משום שלטענתם הצוות המטפל התרשל בזמן עריכת סקירת המערכות ולא יידע אותם בדבר האפשרות לבצע סקירת מערכות מורחבת בתוספת תשלום.
עוד פסקי דין מעניינים – בערוץ משפט ב-ynet:
- דיון בעליון: לקיבוץ יש אחריות בעבירות מין?
- תביעת רשלנות רפואית חשפה אלימות בבית
- תמ"א 38 מי יבנה לנו? חברות, יזמים וספסרים
- תקוע בארץ: אזרח קנדי חייב מזונות 21 שנה
לטענת ההורים, סקירה מורחבת הייתה מאבחנת את המומים והם היו מבקשים את הפסקת ההיריון. במכבי שירותי בריאות התכחשו לאחריות וטענו שחוזר מנכ"ל משרד הבריאות מ-1995 לא חייב ליידע נשים בדבר האפשרות לבצע סקירה מורחבת, אך למרות זאת, הרופא מטעם הקופה נהג ליידע את מטופלותיו על אודות הבדיקה. עוד נטען, כי האם ממילא לא ביצעה בדיקות אחרות שאליהן הופנתה.
בית המשפט המחוזי קיבל בזמנו את התביעה וחייב את מכבי לפצות את הילד בכ-1.4 מיליון שקל, אבל הן ההורים והן קופת החולים ערערו על פסק הדין לבית המשפט העליון.
מכבי טענה בין היתר שלא הוכח שאם ההורים היו יודעים על המומים ניתן היה לבצע הפלה בשלב מתקדם של ההיריון. ההורים ערערו על גובה הפיצוי, ועל כך שלא פוצו בנפרד מבנם. לטענתם, הם זכאים לפיצוי על הסבל הכרוך בגידול ילד עם מומים ועל שלילת זכות הבחירה הבסיסית שלהם להחליט אם ללדת או לבחור בהפסקת ההיריון.
ההורים נפגעים ישירים
השופט יצחק עמית אישר את הקביעות שלפיהן מכבי הפרה את חובת הגילוי שלה באשר לאפשרות לעריכת סקירה מורחבת,
וכי גילוי המומים היה מאפשר את הפסקת ההיריון. ההכרעה החשובה בפסק הדין נוגעת למקומם של ההורים כניזוקים ישירים, הזכאים לפיצויים נפרדים ועצמאיים מאלו שזכאי להם הילד.
"הפגיעה הנוספת הנגרמת להורים במצבים של הולדה בעוולה מגולמת בכאב ובסבל אשר ילוו אותם לאורך כל חייהם כמי שייאלצו להתמודד יום יום ושעה שעה עם קשייו ומגבלותיו של הילד", כתבה השופטת אסתר חיות וקבעה, יחד עם השופט עוזי פוגלמן, שיש להוסיף לכל אחד מההורים פיצוי בסך של 100 אלף שקל בגין הפגיעה באוטונומיה שלהם.
לבסוף נקבע כי פרט לסכומים שנפסקו במחוזי זכאים ההורים לפיצוי נוסף בסך 200 אלף שקל. מכבי חויבה בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 40 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד אסי לביא צוקרמן
עוסקת בתחום הרשלנות הרפואית
מומלצים