שתף קטע נבחר
 

חוק הריכוזיות אושר בקריאה שנייה ושלישית

החוק, שישפיע על שורה של תאגידים ואנשי עסקים, יגרום לצמצום אחזקות צולבות בנכסים ריאליים ופיננסיים, להשטחת פירמידות לשתי שכבות ויחייב בנוסף גוף ריכוזי לקבל אישור מיוחד לשימוש בתשתית מדינה חיונית

מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית את חוק הריכוזיות שמטרתו החלשה והידוק הפיקוח על מרכזי הכוח בכלכלה הישראלית. 72 חברי כנסת הצביעו בעד וח"כ אחד נמנע. לא היו מתנגדים לחוק. שמו של החוק שונה בהצבעה ויקרא "החוק לקידום התחרות וצמצום הריכוזיות במשק, הרחבת הגדרות קרטל ואיסור על חברות פירמידה".

 

 

לחוק שלושה פרקים: הפרדת השליטה בין גוף פיננסי משמעותי (בנק, קרן השקעות ועוד) לבין השליטה בגוף ריאלי משמעותי (רשתות שיווק מזון, חברות סלולר ועוד); הגבלת השליטה בקבוצה עסקית לשליטה בשתי שכבות פירמידיאליות לכל היותר; וחיוב שקילת שיקולי ריכוזיות ותחרותיות בעת הקצאת משאבים של המדינה (מים, חשמל, כבישים, משאבי טבע, תקשורת ועוד).

 

פרקי החוק השונים צפויים להשפיע על תאגידים רבים במשק. הפרק שקובע הפרדה בשליטה בין גוף ריאלי משמעותי לגוף פיננסי משמעותי, צפוי להשפיע על אנשי עסקים כגון יצחק תשובה וצדיק בינו וכן על קרן אייפקס שלהם החזקות צולבות משמעותיות בתאגידים ריאליים ופיננסיים.

 

פרק השטחת הפירמידות צפוי להשפיע על חברות כגון אי.די.בי ואפריקה ישראל. פרק הקצאת המשאבים צפוי להשפיע על כיל, דלק, שיכון ובינוי, גרנית הכרמל, פז ובזק, שעשויות להיכלל ברשימת הגופים הריכוזיים שידרשו לאישור מיוחד כדי לקבל מהמדינה הקצאה של זכות - זכייה במכרז למתן רישיון, התקשרות בחוזה או רכישת החזקה בשיעור משמעותי (20%) – בתשתית חיונית.

 

לחוק הוגשו הערב 52 הסתייגות על ידי חברי הכנסת, חלקן שדרשו להחמיר וחלקן שדרשו להקל, אולם כולן נדחו. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), שהוביל את אישור החוק בועדת הכספים, אמר כי "היום שינינו בצורה רדיקלית את מבנה המשק העתידי והתאמנו אותו לצרכים ולאינטרסים האמיתיים של הציבור. אם עד היום כספיו של הציבור הרחב נוצלו ע"י מספר מצומצם של בעלי הון להגדלת רווחיהם בלבד, הרי שמעתה הכספים והרווחים שיופקו מהם יחזרו אל הציבור. החסכונות ובייחוד כספי הפנסיות יהיו מוגנים הרבה יותר מאשר בעבר".

 

ח"כ רובי ריבלין (ליכוד) התייחס בנאומו לסמיכות הזמנים בין אישור החוק לקשיי הנזילות של איש העסקים נוחי דנקנר וקרבות השליטה באי.די.בי. "הצבנו מטרה שההון לא יבטל את השלטון. איני שמח על נפילתו של נוחי דנקנר. אבל אני אומר לדנקנר ורבים אחרים שמה שהיה לא יהיה. גם דנקנר היום מבין שאם היינו מחוקקים את החוק לפני 10 שנים, הוא לא היה נקלע למצב הזה היום. מצב שבו ההון יכול לעשות כל דבר גם אם הוא לא קיים".

 

חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) אמרה: "החוק הוא צעד גדול ומשמעותי, אבל לא מספיק, כדי להילחם בריכוזיות במשק, שהביאה למציאות כלכלית מעוותת, בה טייקונים חיים בגדול וחייבים בגדול. מציאות בה, למרות שאנחנו שומעים, חדשות לבקרים, על 'תספורות', הלוואות שלא מוחזרות וכישלונות פיננסיים מפוארים, אותם טייקונים ממשיכים לחיות בתרבות הון ראוותנית, מרוויחים שכר של מיליונים, נמצאים במעגל חברתי יוקרתי, ומחזיקים בכלי תקשורת ובפוליטיקאים. ובמקום לקחת אחריות אישית על ההרפתקאות העסקיות שלהם, הם מגישים את החשבון שוב ושוב לציבור החוסכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים