שתף קטע נבחר

 

מחקרים: מולטיווימינים לא משפיעים על הבריאות

שלושה מחקרים חדשים מאשרים מידע שהיה קיים ממחקרים קודמים - נטילה יומית של מולטי ויטמינים אינה מועילה לגוף, אינה מונעת מחלות ואינה משנה את מהלכן. על פי נתוני משרד הבריאות, כחמישית מהישראלים נוטלים תוספים

אם גם אתם מוציאים מאות שקלים מדי שנה על מולטי ויטמינים – כדאי לחכות: שלושה מחקרים חדשים מאשרים מחקרים קודמים, לפיהם תוספי התזונה לא משפרים את הבריאות. המחקרים פורסמו בגליון החדש של כתב העת annals of Internal Medicine.

  

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

יותר ויותר מחקרים מהשנים האחרונות מוכיחים שוויטמינים לא רק שאינם מונעים תחלואה או תמותה, אלא עלולים לגרום לתופעות לוואי מסוכנות.  כך למשל, אחד המחקרים הללו שפורסם בשנת 2008 וכלל 77 אלף איש, גילה כי ויטמין E מגביר את הסיכון ללקות בסרטן ריאות.

 

עוד על תזונה נכונה:

  ויטמין C באמת יעיל לצינון? 8 מיתוסים

 

מחקרים קודמים כבר מצאו קשר בין ויטמין זה לסרטן: שיעור התמותה אצל אלו שנטלו כמויות גדולות של הוויטמין היה גבוה ב-5% משל אלו שנטלו מינונים רגילים של הוויטמין. מאז פרסום המחקרים בשנים האחרונות, ממליצים מומחים רבים שלא ליטול את תוספי התזונה לאנשים בריאים, שאינם סובלים ממחסור ברור ובדוק בויטמינים.

 

לא נמצא הבדל במצב הבריאותי של הנבדקים

המחקר החדש הראשון כלל 6,000 גברים מעל גיל 65 בריאים שנטלו ידי יום את תוסף מולטיויטמין או שנטלו גלולת פלצבו שאינה מכילה כל חומר פעיל. הנבדקים עברו אחת למספר שנים מבדקי זיכרון שנערכו להם דרך הטלפון.

  

לאחר 12 שנות מחקר, לא נמצא כל הבדל בבריאות המשתתפים בשתי הקבוצות. החוקרים גם לא מצאו כל הבדל ביכולת הזיכרון של המשתתפים. "לעתים קרובות מייחסים לויטמינים יכולות שיפור תפקוד המוח, אך ברור שאין שחר לדברים".

 

במחקר שני, נבדקו 1,700 חולים ששרדו התקף לב: מחציתם קיבלו מינון גבוה של ויטמינים ומינרלים, והמחצית השניי נתבקשה ליטול גלולות פלצבו (כאמור – ללא חומר פעיל).

 

כמחצית מהמשתתפים הפסיקו ליטול את הויטמינים עוד לפני תום המחקר, ככל הנראה משום שנתבקשו לבלוע 6 כמוסות גדולות ביום. לאחר 55 חודשי מחקר, שוב לא נמצא כל הבדל בין שתי הקבוצות בשיעור התמותה, בשיעור ארועי התקף לב שני, שבץ מוחי, או מחלת לב אחרת.

  

במחקר שלישי, נבדקו 27 מחקרים על תוספי ויטמינים ומינרלים שכללו מעל 540 אלף איש. גם במחקר זה שנערך על ידי כוח המשימה האמריקני לרפואה מונעת, לא נמצא הבדל בין אלה שנטלו תוספים לבין קבוצה מקבילה שלא נטלה כל חומר פעיל, מבחינת שיעור התמותה או מחלות הלב. עם זאת נמצא הבדל זעום בסיכון לסרטן, אך שהוגדר לא משמעותי.

  

על פי נתוני משרד הבריאות, כחמישית מהישראלים נוטלים תוספי תזונה. בקרב נשים שיעור הנוטלות תוספי תזונה גבוה פי 2.5 מאשר בקרב גברים. בשנים האחרונות נצפית מגמת עלייה בשימוש בתוספים עם הגיל: בקרב גילאי 25-35 דיווחו 17% מהנשאלים על צריכת תוספי תזונה, בעוד שבקרב בני 55-64 דיווחו יותר מ-30% על שימוש בתוספים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי באמת זקוק לויטמינים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים