שתף קטע נבחר
 

דיון בכנסת: המחיר המוסרי באכילת עוף וביצים

ועדת החינוך והתרבות בכנסת דנה בתקנות שנועדו לאשר את שיטות ההמתה של כעשרה מיליון אפרוחים בתעשיית העופות והביצים. "נחוץ להביא לידיעת הציבור את המחיר שאנחנו כחברה משלמים כאשר אנחנו אוכלים מכל הבא ליד", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ עמרם מצנע

"הכנסת תזהיר את ציבור הצרכנים מפני המחיר המוסרי שבאכילת בשר עוף מכל הבא ליד", כך אמר היום (ב') ח"כ עמרם מצנע (התנועה), יו"ר ועדת החינוך הממונה על חוקי צער בעלי חיים, לאחר שהתבקש לאשר תקנות של שר החקלאות להסדרת ההמתה של אפרוחים והשמדת ביצי דגירה.

 

אישור התקנות נדחה למספר ימים לקבלת פרטים על המכונות שתפקידן להמית את האפרוחים במדגרות. מטרת התקנות לצמצם את סבל האפרוחים.

 

 (צילום: אנונימוס) (צילום: אנונימוס)
(צילום: אנונימוס)

 

להביא לציבור את השאלות המוסריות שעולות מצריכת בשר עוף

מצנע אמר כי "הממשלה והכנסת אינן יכולות להחליט עבור הצרכנים אם יהיו צמחונים או טבעונים אבל בהחלט הן יכולות להביא לידיעתם את השאלות המוסריות והערכיות העולות מצריכת בשר עוף".

 

לוועדה נמסר כי במדגרות מומתים כל שנה כארבעה מיליון אפרוחים זכריים שלא ניתן לנצל לייצור ביצי מאכל ודגירה ובשר מאכל (פטמים), ובנוסף כמה מיליונים של אפרוחים פגומים שאינם משווקים לאכילה.

 

"מדובר בתקנות חשובות שמסדירות פרקטיקה מאוד חשובה בענף הלול", אמרה עו"ד אפרת אביאני ממשרד החקלאות. "תהליך המתת האפרוחים הוא חלק בלתי נפרד מתעשיית הלול. מבחינתנו כל אפרוח ראוי להגנה ומחובתנו להסדיר את הנהלים גם אם דינו מיתה. התקנות הן חסרות תקדים בעולם בהסדרת ההגבלות על המגדלים. אם החקיקה הזאת תאושר יהיה זה מהלך חדשני".

 

 (צילום: אנונימוס) (צילום: אנונימוס)
(צילום: אנונימוס)

 

הממונה על צער בעלי חיים, ד"ר דגנית בן דב, הוסיפה, "בקבוצת העופות המטילות אין מה לעשות עם האפרוחים הזכרים, ולכן ממיתים אותם ביום בקיעתם מביצי הדגירה. גם את הנקבות המטילות ממיתים, אבל לאחר שנתיים".

 

בדרך למוות: חניקה בגז, ריסוק ומכות חשמל

עו"ד יוסי וולפסון מעמותת "תנו לחיות לחיות" פרט את שיטות ההמתה מהשלכת אפרוחים חיים לאשפה, דרך חניקה בגז, וכלה בריסוק, מעיכה ומוות במכת חשמל ואמר כי "התקנות מתחמקות מהשאלה מה אסור ומותר בהמתת האפרוחים. זה נועד להיסגר בין המדגרות למשרד החקלאות ללא בקרה ציבורית. ישראל צריכה להחליט בהליך דמוקרטי מהו המחיר המוסרי והערכי שהצרכנים מוכנים לשלם".

 

הוא ציין כי התקנות מאפשרות המתה בפחמן דו-חמצני שהיא שיטה אכזרית שארגוני השחיטה ההומנית שוללים, וגם לא קובעות תנאים בסיסיים ומנגנוני בקרה לתפעול מכונות ההמתה. רעות הורן מעמותת "אנונימוס" קראה לצריכת מזון אחראית יותר בצמצום הצריכה בשוק הבשר כדי להגיע להצלחה במניעת הסבל.

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר כי "האופציה של הטבעונות היא המוסרית היחידה מבחינתו. אבל במסגרת הדיון הזה אנחנו צריכים לבחון חלופות להמתה ואלו מודלים מתקדמים ראוי לאמץ? "התקנות בצורתן הנוכחית פרוצות ולא ניתנות לאישור. אי אפשר דעת איזה סבל אנחנו מאשרים".

 

ח"כ דב ליפמן (יש עתיד) אמר במהלך הדיון כי "לאן הגענו שאנחנו מדברים על אופציות המתה של אפרוחים. בכובע הרבני אני שואל האם אלוקים באמת מאשר דבר כזה? האם באמת הגענו לתקנות שמצמצמות את הסבל? אם אנחנו רוצים לייצר חברה טובה יותר צריכים יכולים לייצר חלופות הומניות יותר".

 

היו"ר מצנע ביקש לקבל את התייחסות משרד החקלאות לקריטריונים הנדרשים להפעלת המכונות, אם ניתן לקיים בקרה בזמן אמת עליהן וכיצד ניתן לפתור תקלות. "יש לי הערכה גדולה מאוד לארגוני צער בעלי חיים שמציבים בפנינו את התמונה, ללא המאבקים שלהם לא היינו מגיעים לחוקים מתוקנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנונימוס
צילום: אנונימוס
צילום: אנונימוס
צילום: אנונימוס
מומלצים