שתף קטע נבחר

גם הר, גם מדבר

הר הנגב הוא מרחב מדברי גבוה שרק ממתין שתגלו את פינות החמד שלו, הזוכות כעת בלוק חורפי בלתי נשכח. ברוכים הבאים למגרש משחקים מן הטבע

לפני לא מעט שנים הופיעה במגזין אמריקני רצועת קומיקס חמודה להפליא: אב ובנו עומדים בלב הטבע אל מול שקיעה מרהיבה. דקה עוברת. ועוד דקה, ולאחר מספר דקות ארוכות שואל הילד את אביו בפליאה: "מה, אין פרסומות?"

אז זהו, שאין. אין – ולא צריך שתהיינה, במיוחד פה – במדבר הנקי והטהור הממלא את העין.

 

נוסף על כך, כאן גם יש סיכוי טוב שתגלו שאתם לא באמת מכירים את הילדים שלכם. למה? כי פתאום צמד המילים "משעמם לי" נשמט מהלקסיקון, ובמקומם תגלו ילדים סקרנים, יצירתיים, ובעיקר - מחויכים. מדבר, מרחב, ועולם קסום של הרפתקאות שממתינות להתגלות במה שנראה כמו ארץ לא נודעת. צריך יותר מזה?

 

למעשה, גם אם לא תפקדו את מסלולי ה"חובה" ותתפסו לעצמכם חלקת אלוהים קטנה, תגלו עולם ומלואו – צריך רק להשפיל מבט, לגלות זוחלים מפוחדים, צמחים עם עלי כותרת בצבעים שמעולם לא פגשתם, להתענג על גבעולים שמאוכלסים בצפיפות באינספור חלזונות שמציצים לרגע החוצה ומיד מתכנסים בחזרה אל תוך עצמם.

 

הר הנגב: באמת הר?  

ועכשיו חידה: מה הקשר בין עקרב, דלעת, חסון, מיכאל, אריכא, גבריאל וחריף? אלו הם רק כמה משמות ההרים המאכלסים את הר הנגב. כי שמות לא נותנים סתם, והר הנגב הוא אכן אזור הררי להפליא. לא גורד שחקים, אמנם, אבל בכל זאת - שיא הגובה כאן הוא 1,037 מטרים מעל פני הים (הר רמון, אם שאלתם).

 

בלילות החורף קר פה, ובימים מזג האוויר נע מנעים ועד כיף גדול. אם יהיה לכם מזל, אולי אף תתקלו כאן בשלג או בתצפית שיטפונית עזה. ממש לונה פארק מן הטבע.

 

אחד המסלולים היפים באזור נמתח בגן לאומי עין עבדת - נווה מדבר אמיתי, על כל מה שמשתמע מכך. המסלול קצר (2.5 ק"מ לגרסה המעגלית הקצרה או 3 ק"מ לגרסה הארוכה, הדורשת הקפצת רכבים). מכביש 40 פונים מזרחה למדרשת שדה בוקר ומשם לעין עבדת (הכניסה התחתונה).

 

בשער מקבלים דפדפת מידע ומפה מפורטת, כך שללכת לאיבוד זו לא אופציה. המסלול יפגיש אתכם עם מצוקים רמים העוטפים קניון מרשים, מי טורקיז שלוכדים את המבט, מפל מפתיע בגובהו וביופיו, הצצה אל מערות שבהן התגוררו נזירים בתקופה הביזנטית, צעידה זהירה לצד שפת מצוק, וגם חורשת עצי צפצפה שנראית כמו מפלט מהעולם כולו. פשוט יפה פה. רק שימו לב: הכניסה למים אסורה, בכדי שלא לפגוע במארג האקולוגי העדין המתקיים כאן.

 

בדואי בהר הנגב (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
בדואי בהר הנגב(צילום: זיו ריינשטיין)

 

אם אתם כבר באזור, אל תוותרו על ביקור בעיר הנבטית-ביזנטית עבדת, השוכנת דרומית לעין עבדת, בראש פסגה גבוהה יחסית. זהו גן לאומי שהוכרז על ידי אונסק"ו אתר מורשת עולמית, ויש בו שרידים דוממים של מבנים רבים, גת קדומה ומרשימה למדי, שער עיר ענקי, חומות מסיביות, מגדלים רמים והמון נוף, שניבט אליכם מגובה של כ-650 מטרים מעל פני הים. הכניסה לעבדת ולעין עבדת – בתשלום (ניתן לרכוש כרטיס משולב לשני האתרים).

 

מסלול מקסים, דרומי מעט יותר, ייקח אתכם אל "בורות לוץ". בקרוב יחלו פה פריחות מרשימות שיעניקו קונטרסט מרשים בין הנוף המדברי לצבעי הפרחים. המסלול הקצר הוא גם מעגלי, ולכן מתאים במיוחד למשפחות עם ילדים. פשוט עקבו אחר סימון השבילים האדום ותפגשו טרסות חקלאיות קדומות, תעלות מים ובורות מים, כאשר הבור המרשים מכולם מגיע לקוטר של 17 מטרים ועומקו כ-4 מטרים. וכעת, בשיא החורף, המים הרבים הממלאים אותו עושים טוב לנפש, וגם לצמחי הקנה והסוף המעטרים אותו.

 

קמפינג מדברי

חוות זית המדבר: בפאתי הר הנגב, לא הרחק מצומת טללים, ניבטים מן הכביש קודקודים חדים

המופנים לכיוון השמים. אם תעצרו ותחקרו את העניין, תגלו כי מדובר באוהלי טיפי אינדיאניים, מהסוג שעושה חשק לפתוח שוב את ספרי המערבונים של פעם, וגם להתחבר לטבע. זה אמנם לא מערב פרוע אל דרום רגוע – אבל בכל זאת, שווה בהחלט. אוהלי הטיפי מיועדים למשפחות או לקבוצות קטנות, וליד כל אוהל ממתניה בריכת שכשוך קטנה.

 

נפלתם על יום חורפי חמים? טבלו רגליים ולא תצאו מכאן שעה ארוכה. שקט פה, נעים פה, ויש כאן שפע של ארנבות, ברווזים, צבים, חתולים מתמסרים ומה לא. לצד אוהלי הטיפים (שלכל אחד מהם צמוד כיור פרטי עם מי שתייה), יש פה חאן אירוח משותף עם מטבח מאובזר וכן בקתה אפריקאית וסוויטה מפוארת. בחווה יש אספקת מזרנים ומחצלות, תאורה בשבילים, סוכות צל, אזור מנגל, אספקת קדרות פויקה ואפשרות להבעיר מדורה, מקרר, שירותים ומקלחות חמות, ברזיות ועוד.

לפרטים: 052-5583065 (עד השעה 19:00), www.zaithamidbar.co.il.

 

אוהל טיפי בחוות זית המדבר  (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
אוהל טיפי בחוות זית המדבר (צילום: זיו ריינשטיין)

 

חוות נחל בוקר: לרבוץ בג'קוזי בשיא החורף, כאשר הנוף המדברי מקיף אתכם. נשמע מעניין? בחוות נחל בוקר – בין צומת טללים לצומת חלוקים - תוכלו להתענג על לינה בצימרים מפנקים, בחאן ייחודי או באוהל אירוח גדול. הנוף הוא אותו נוף – רק הפינוק משתנה לפי הטעם האישי והחשק.

 

במתחם האוהל יש מבנה עם מטבחון פתוח ומקורה שבו כיריים על גז, מקרר, כיור לרחיצת כלים ושולחנות אכילה. בחאן יכולה ללון קבוצה של עד 30 איש (או כמה קבוצות קטנות). זהו מבנה עץ עגול וסגור, שחלונותיו המעוצבים משקיפים למדבר.

 

במתחם החאן יש שירותים, מקלחות חמות, מטבחון פתוח עם מקרר נוסף, כיריים גז וכיור. וישנם כאמור הצימרים – לזוגות או למשפחות. לאלו יש אזורים מסודרים למדורות ומנגל הצופים לנוף, והכל – בפרטיות מרבית. ולחובבי הז'אנר – יש פה אפילו מרתף יין, המאגד יינות איכותיים מעשרה יקבים מהנגב.

לפרטים: טלפון: 052-6822930, 052-5786863, www.bokerfarm.com.

 

חוות נחל בוקר (צילום: קרן עובדיה ) (צילום: קרן עובדיה )
חוות נחל בוקר(צילום: קרן עובדיה )

.

מרחב עם: באחת מקצותיו של היישוב מרחב עם, בין שדה בוקר לירוחם, ממתין לכם "חאן מרחב עם", גבוה מעל הנוף המרשים של האזור.

 

במקום אפשרות לינה באוהל אירוח גדול, והמתחם כולל שירותים ומקלחות חמות, פינת מנגל, מטבח לשירות עצמי, אזור להבערת מדורה, ואפשרות להזמין סעודות בופה כשרות (המקום שומר שבת). בין הפעילויות שמוצעות כאן (בתיאום): ארוחת פיתות בהכנה עצמית על הסאג', הכרת צמחי תבלין, סדנת יצירה סביבתית, הכרות עם חיי הלילה במדבר ועוד.

לפרטים: 050-8488820, 052-7563136, chanmerchavam.com.

 

* המסלולים המוצעים בכתבה זו מחייבים הצטיידות במפה רלוונטית וב"סיפור הדרך".

 

* באתר "אורחן לילה " שהוקם במטרה לקדם תוכנית לאומית לעידוד תרבות הפנאי והנופש בחיק הטבע - תמצאו שפע של פרטים נוספים על אתרי קמפינג ברחבי הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרן עובדיה
חוות נחל בוקר
צילום: קרן עובדיה
מומלצים