שתף קטע נבחר

 

עד 120: סין חוגגת למָאוֹ ומצנזרת מורשתו

מייסד הרפובליקה העממית מופיע על רוב שטרות הכסף ואלפים מבקרים מדי יום את גופתו החנוטה. אלא שבהנהגה החדשה רוצים שוק חופשי ולכן מצניעים חלקים ממורשתו הקומוניסטית שגבתה את חייהם של מיליוני בני אדם

חג לו שמח וזר לו פורח: מנהיגי סין קדו שלוש פעמים בפני פסלו של מאו דזה דונג ביום השנה ה-120 להולדתו, אולם חגיגות יום ההולדת התנהלו בצורה זהירה ומבוקרת על ידי אנשים שמבקשים ליישם רפורמות שוק חופשי שהוא התנגד אליהן.

 

עוד חדשות בעולם :

פיגוע נוסף במצרים: 5 נפצעו בפיצוץ באוטובוס

מושחתים נמאסתם. הטורקים נגד ארדואן

זעם בסין: ר"מ יפן ביקר ב"מקדש הפושעים"

האיש הנופל מבניין בוער: התמונות של 2013

 

האופן שבו נחגג יום הולדתו של מייסד הרפובליקה העממית של סין הדגיש את המאמץ של הנהגת המפלגה הקומוניסטית, שעלתה לשלטון בשנה שעברה, להתמודד ברגישות עם המורשת של מאו.

 

אזרחים סינים חוגגים את יום הולדתו של מאו בבייג'ינג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזרחים סינים חוגגים את יום הולדתו של מאו בבייג'ינג(צילום: רויטרס)
ההנהגה הסינית הנוכחית ירשה מערכת פוליטית חד-מפלגתית שאותה ייסדו מאו וחבריו. להנהגה זו יש אינטרס להמשיך לכבד את זיכרונו של המנהיג המנוח כדי לחזק את הלגיטימציה שלהם. אולם, ראשי השלטון גם רוצים, כאמור, לבצע רפורמות בשוק כדי לעורר את הכלכלה המקרטעת - צעד שהיה לצנינים בעיניו של מאו.

 

אוזכר בעיתון רק בעמוד 7

סוכנות הידיעות הסינית "שינואה" דיווחה כי הנשיא ומנהיג המפלגה הקומוניסטית, שי ג'ינפינג, ובכירים אחרים במשטר חלקו כבוד למייסד המדינה הקומוניסטית כשביקרו במוזוליאום שלו בכיכר טיאננמן בבירה והזכירו את "הישגיו המהוללים של החבר מאו דזה דונג".

 

מי שחיפש סימן למדיניות המאופקת שאותה נקטה ההנהגה הסינית בקשר ליום הולדתו של מאו, היה יכול למצוא אותו - או בעצם לא למצוא אותו - בכלי התקשורת הממלכתיים. בעמוד הראשי של עיתון הדגל של המפלגה הקומוניסטית, "יומון העם", למשל, לא היה כל אזכור ליום ההולדת של מאו. עם זאת, בעמוד שבע שיבח העיתון את מאו במאמר פרשנות מיוחד וכינה אותו "תיאורטיקן, אסטרטג ופועל מהפכני". אלא שלצד המאמר פורסם מאמר מערכת שטען שהדרך הטובה ביותר לזכור את מאו תהיה להמשיך לקדם רפורמות כלכליות שהושקו על-ידי הבאים אחריו.


הצנזורים העלימו ביקורת על מאו ברשתות החברתיות. ילדה בכיכר טיאננמן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצנזורים העלימו ביקורת על מאו ברשתות החברתיות. ילדה בכיכר טיאננמן(צילום: AFP)
הצנזורים בסין היו עסוקים באחרונה יתר על המידה במחיקת כל ביקורת על מאו ברשתות החברתיות במדינה. הודעות וסטטוסים שפקפקו במורשת של מאו נעלמו תוך כמה דקות מרגע העלאתם, אבל מאמרים של אינטלקטואלים ליברליים הופצו באופן נרחב באפליקציית המסרונים WeChat.

 

במורשת: השתקת דעת קהל ופוליטיקה בלי בחירות

"אם כבר מדברים על המורשת של מאו אז זה כולל לפחות: השתקת דעת קהל, משטר שלעולם לא יעמוד לבחירה (דמוקרטית), שיתוף פעולה הרמוני בין שלוש זרועות השלטון ויצירת שורה של תפיסות שגויות", כך אמר באו טונג, יועץ ממשלה לשעבר, במאמר שזכה לשיתופים רבים ב- WeChat. "הדבר הכי חשוב במורשת הוא ללא ספק הכוח שמוביל את הכול. באמצעותו אפשר לשלוט בכוח אדם ובעוצמת לחימה של מאות מיליונים".

 

תחת הנהגתו של מאו התנדנדה סין בין כוחות שדחפו לתיעוש לבין דיכוי פוליטי אלים שהותיר עשרות מיליונים מתים עד מותו בשנת 1976. אז הגיעו יורשיו והחלו לערוך ניסויים בשוק חופשי.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עם נשיא ארה"ב ריצ'רד ניקסון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
עם נשיא ארה"ב ריצ'רד ניקסון(צילום: gettyimages)

הטקסים הרשמיים לציון יום הולדתו ה-120 של מאו נמנעו במכוון מעריכת דיון על תפקידו המרכזי בטרגדיות הגדולות של סין לאחר מלחמת העולם השנייה: "הקפיצה הגדולה קדימה" ו"המהפכה התרבותית" שבמהלכן מתו מיליונים מרעב ומרדיפה. העיתון "יומון העם" ציין רק שבמפלגה התייחסו לטעויות שביצע מאו בשנותיו האחרונות ככאלה שנעשו על-ידי "מרקסיסט ומהפכן יוצא דופן".

 

עדיין מופיע בסרטים ובטלוויזיה

חגיגות יום ההולדת של מאו כללו עשרות תערוכות, קונצרטים ותוכניות מיוחדות בטלוויזיה. סוכנות הידיעות "שינואה" דיווחה כי היום ערכה הוועדה המרכזית של המפלגה הקומוניסטית סימפוזיון ב"אולם הגדול של העם" בבייג'ינג, אולם לא הוסיפה עוד פרטים בנושא.

 

מאו עודנו נחשב בסין לדמות עם נוכחות סמלית חזקה, אך לא באותה עוצמה כפי שהייתה כשהיה בחיים. מדי יום עומדים אלפי תיירים סינים בתור כדי לחזות בגופתו החנוטה במוזוליאום שעבר באחרונה שיפוצים.

 

דמותו של מאו מתנוססת על כמעט כל שטרות הכסף בסין מ-1 ועד 100 יואן, ואולפני סרטים וטלוויזיה בסין מוציאים אחת לכמה זמן סרטים וסדרות שמבוססים על גרסאות מעוקרות של חייו ושל ההיסטוריה של המפלגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
לא היה שמח לשמוע על שוק חופשי. מאו
צילום: gettyimages
מומלצים