מכות בבית משפט: האח התשיעי רצה ירושה
אלמנה הלכה לעולמה ושמונה מילדיה הסכימו ביניהם על צו הירושה. אלא שאז צץ אח תשיעי וטען שקיומו הוסתר מבית הדין. הסכסוך הוביל למאבק משפחתי קשה שהידרדר אפילו לאלימות בבית הדין. מה החליט הדיין?
ב-2009 הלכה לעולמה אלמנה ולה תשעה ילדים. שמונה מהם פתחו תיק ירושה
בבית הדין הרבני, כחלופה לרשם לענייני ירושה. מאחר ששבעה מהילדים ויתרו על חלקם בירושה לטובת האח השמיני, ניתן בינואר 2011 צו ירושה שהעביר לו את מלוא העיזבון. אלא שכעבור זמן מה צץ הבן התשיעי. לדבריו, הוא נדהם לגלות שצו הירושה התקבל מבלי ששמו הוזכר ולמעשה קיומו הוסתר לחלוטין מבית הדין. משכך, הוא הגיש בקשה לביטול צו הירושה ובית הדין הוציא צו ביניים האוסר על ביצוע צו הירושה עד לבירור תביעתו.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- בית הדין הרבני: זו מצווה לגרש "אישה רעה"
- מוגבל נפשית זכה בלוטו, קרב הירושה החל
- דעה: ציפי לבני עלולה להפוך ילדים לכלי ניגוח
- תביעה: חזרה מלידה וגילתה מכתב פיטורים
התובע טען באמצעות עו"ד תמר קורן שצו הירושה הוצא על ידי אחיו במרמה והטעייה ועל סמך נתונים שקריים, והוא לא הסכים שדיון בצו יתקיים בפני בית הדין הרבני. לטענתו, החוק קובע שאם אין הסכמה בין כל היורשים לנהל את הדיון בפני בית הדין הרבני, הסמכות נתונה לרשם לענייני ירושה, שמעביר את הדיון לבית המשפט לענייני משפחה.
מנגד טען האח היורש שאמו הייתה מסוכסכת עם התובע במשך שנים ואמרה לו ש"הוא לא קיים מבחינתה". לדבריו, התובע עצמו אמר שהוא לא קשור למשפחה ולירושה וזאת הסיבה לכך שהושמט מהבקשה. לעמדתו, יש להותיר את צו הירושה על כנו על מנת לקיים את רצון אמו המנוחה.
התובע, לעומת זאת, הכחיש את הדברים וטען שהיה בקשר עם אמו ונהג לבקר אותה. במהלך הדיון בבית הדין החלה מריבה קשה בין האחים, שהסלימה לאלימות של ממש, והופסקה רק בהתערבות מאבטח.
הכרעה חד משמעית
לאחר שנרגעו הרוחות הודיע הדיין, הרב יהודה שחור, שבמקרה זה מדובר בהכרעה חד-משמעית לטובת התובע, וכי המחלוקת לגבי יחסי האם ובנה כלל אינה רלוונטית: כאשר אחד היורשים אינו מסכים לתת לבית הדין סמכות לדון בענייני ירושה – הוא מנוע מלתת צו ירושה.
הדיין ציין שאין ספק שהיורשים הטעו את בית הדין והסתירו מפניו את קיומו של אחיהם. משהדבר נודע לבית הדין, אין מנוס מהקביעה כי צו הירושה ניתן בחוסר סמכות ומתוך טעות.
משכך בוטל הצו והאח "המטעה" ייאלץ לשלם הוצאות משפט של 3,540 שקל. לפנים משורת הדין, לא נפסקו נגדו גם הוצאות לטובת אוצר המדינה על כך שהטעה את בית הדין והביא לקיומם של הליכים רבים ומיותרים. הדיין הורה על העברת פסק הדין לרשם לענייני ירושה.
בית הדין החליט בחוכמה רבה שלא להיכנס לעובי הקורה של התיק. אילו היה דן לגופו והיה מגיע למסקנה שדין הצו להתבטל, היה עליו להתגבר על פרוצדורה קשה, גם משפטית וגם הלכתית, של רכישת סמכות.
כאשר בית הדין הרבני נותן צו ירושה (בפרוצדורה שדומה למתן גט), צו זה לא ניתן לתיקון לאחר מכן. זאת אחת הסיבות שבגינן יש לשקול היטב לפני שמגישים בקשה למתן צו ירושה לבית הדין הרבני ולא לרשם לענייני ירושה, אשר הצו שניתן תחת ידו (או על ידי בית המשפט לענייני משפחה), ניתן לתיקון בכפוף להסתייגויות מסוימות.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד איליה וייסברג
עוסק בדיני משפחה
מומלצים