שתף קטע נבחר

 

הפלות ללא סיבה רפואית: "מהפכה חברתית"

ועדת הסל, פעילות פמיניסטיות ונשים צעירות מברכות על הרחבת המימון של הפסקת הריון לבנות 33-20. "ירד ממני לחץ נפשי רב", סיפרה סטודנטית שמבקשת לבצע הפלה

גלית (22) היא סטודנטית ממרכז הארץ שנפרדה לאחרונה מבן זוגה, ובשלושת השבועות האחרונים היא מבקשת להפסיק את ההריון שבו היא נמצאת. ביצוע הפלה באופן פרטי הוא הליך יקר, ומאחר שהיא לומדת רוב ימות השבוע, היא מתקשה לקחת על עצמה עבודה נוספת ולממן אותה. בן זוגה לשעבר כבר לא בתמונה ולהוריה היא לא יכולה לספר על המצב. אלמלא עדכון סל התרופות ל-2014, גלית הייתה נשארת אובדת עצות, אבל למזלה החל ממחר (ד') תממן המדינה הפלות לבנות 33-20 גם ללא סיבה רפואית.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

"חשבתי כבר לקחת הלוואה מהבנק או לבקש כסף מחברות בלי להסביר להן למה", היא אומרת ל-ynet. "אפילו פניתי לעמותה שעוזרת לנשים לממן הפסקת הריון, אבל זה לא הסתדר. אחרי ההחלטה של ועדת סל התרופות אני מרגישה שהרבה לחץ נפשי ירד ממני".

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ההחלטה של ועדת הסל, שעלותה נאמדת ב-16 מיליון שקל, מוגדרת מהפכה של ממש. עד עתה מימנה המדינה הפלות

רק במקרים שבהם עלה חשש לסיבוכים רפואיים או כאשר האישה הייתה בת פחות מ-19 או במקרים שההריון היה תוצאה של אונס. במקביל שקלו חברי הוועדה לאשר הפסקת הריון לכלל הנשים ללא הגבלה (העלות: 24 מיליון שקל), אולם הרעיון נדחה, בין השאר בגלל שיקולי תקציב.

 

אל ג'ואן זק פייקס, עובדת סוציאלית ומנהלת מקצועית של "דלת פתוחה", האגודה הישראלית לתכנון המשפחה, מגיעות מדי שנה עשרות נשים הרוצות לעבור תהליך של הפסקת הריון. "בלי קשר למחיר הכספי, הריון שאינו מתוכנן גורם לאישה מצוקה נפשית במילא", היא מסבירה.

 

"החוק מאפשר לכל אחת להפסיק הריון, והשאלה היא רק מי יממן את זה. מדובר בפרוצדורה רפואית כמו כל תהליך ניתוחי אחר. אם זה חוקי - אז שהמדינה תממן את זה. אישה שנכנסה להריון לא רצוי בכל מקרה תבצע הפלה, כך שלמעשה עד היום רק הקשו עליהן את החיים".

 

הפסקת הריון עד גיל 40

הגעה לוועדה להפסקת הריון עולה כ-415 שקלים וביצוע הפסקת ההריון, הן תרופתי והן כירורגי, נאמד בכ-3,000 שקל. "ההחלטה הזאת היא הישג מזהיר לתנועה הפמיניסטית, אבל עדיין יש קבוצה שלא קיבלה מענה", אומרת רונית פיסו, רכזת בעמותת "אישה לאישה". "לאישה נשואה שרוצה להפסיק הריון יש סיכוי נמוך מאוד לקבל אישור בוועדה. היא צריכה סיבה מאוד מיוחדת".

 

דניאל (34) מצפון הארץ, נשואה ואם לשניים, הגיעה לוועדה להפסקת הריון אבל נדחתה. "ההריון לא היה מתוכנן", היא מסבירה. "יש לי כבר שני ילדים, ואני ובן זוגי עובדים במשרות מלאות, כך שעוד ילד לא היה בתכנון שלנו.

מחוסר ברירה נאלצתי לעשות הפלה בדרך עצמאית".

 

פרופ' יונתן הלוי, יו"ר ועדת הסל, אמר ל-ynet כי מדובר בבשורה חברתית של ממש והדגיש את העיקרון ש"בריאות משלבת בתוכה רווחה גופנית, נפשית וחברתית".

 

אז למה בכל זאת להגביל את הגיל ל-33?

"עד כה לא מומנה הפסקת הריון לנשים בנות 40-20 והחלטנו להוסיף גם אותן בהדרגה - בשנה הראשונה להוסיף את הנשים בנות 30-20 ובשנה הבאה 40-30. אבל השנה נשאר לנו עודף של 2.5 מיליון שקל שלא הספיקו לשום טכנולוגיה אחרת, אז הרחבנו לגיל 33".

 

יש לציין שלוועדת הסל הנוכחית היה מנדט ל-2014 בלבד. החלטה כגון זאת שעליה מדבר פרופ' הלוי תצטרך לעבור את ועדת הסל של השנה הבאה.

 

הרבנית מלכה פיוטרקובסקי, החברה בוועדת הסל ותמכה בהחלטה, טוענת שנושא הפסקת ההריון הוא סבוך ומורכב מבחינה הלכתית: "החוק אומר שאי אפשר לבצע הפלה בלי ועדה, והוועדה מאשרת רק מקרים שמותרים מבחינה הלכתית. מצד שני, אם המדינה לא תממן את ההפלות שההלכה מתירה, נשים יילכו לבצע הפלות במקום לא בריאותי וייגרם להן נזק בריאותי נוסף. צריך לשקול את כל ההיבטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים