שתף קטע נבחר

 

ynet בדק: באילו יוגורטים יש חומר משמר?

היוגורטים מהווים מקור מצוין לסידן וחלבון, הם מסייעים לעיכול ויעילים בדיאטה, אבל מה עושים בתוכם חומרים משמרים? שלחנו כמה מוצרים למעבדה. כתבה שנייה בסדרה

אחרי שבדקנו באילו חומוסים מהסופר קיימים חומרים משמרים , הגיע תור היוגורטים. היוגורט נחשב למאכל בריא לכל הדעות. הוא מועיל לעיכול, מכיל כמויות יפות של סידן ושל חלבון ובגלל שהערך הקלורי שלו אינו גבוה, הוא גם פריט שכיח בתפריטי הדיאטה השונים. אבל האם היוגורט מכיל חומרים משמרים? יצאנו לבדוק.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

לדברי מומחים בתחום, ביוגורטים לא אמורים להיות חומרים משמרים כלל. יוגורט טבעי אמור להכיל שני רכיבים בלבד: חלב וחיידקים ידידותיים. לאחרונה, עם התפתחות תעשיית תעשיית החלב והמודעות לבריאות, אפשר למצוא גם יוגורטים בתוספת סיבים תזונתיים, התורמים לבריאות המעי הגס.

 

האם יש צורך בחומרים משמרים ביוגורט?

חומרים משמרים מאפשרים למוצרים חיי מדף ארוכים יותר. בנוסף, חומרים משמרים שמסומנים באות E, קידוד שמשתמשים בו בעיקר באירופה ובצפון אמריקה, נועדו להאט את התפתחותם של שמרים, עובשים וחיידקים המחמיצים את המוצר.

 

 

היות שיוגורט הוא מוצר חמוץ מראש, קשה לחיידקים לקלקל אותו, ולכן אין צורך בחומרים משמרים בתוכו. עם זאת, הבעיה מתחילה שמוסיפים ליוגורט תוספות כמו פירות למשל, שעלולים לקלקל את המוצר.

 

לסיכומו של עניין, היוגורטים אמורים להגיע למדפי החנויות ללא חומרים משמרים, ובכל מקרה אם יש חומר כלשהו במוצר, הוא צריך להיות מסומן על גבי האריזה.

 

לכל חומר משמר ישנה השפעה רעילה על הגוף, גם אם מדובר בכמויות קטנות, מכיוון שהוא נצבר אם אוכלים כמות גדולה מהמזון או כאשר מדובר במספר מזונות מתועשים שונים. באופן גורף - עולות שאלות רבות לגבי החומרים המשמרים בכלל (וגם צבעי מאכל).

 

השימוש בחומרים אלו ברמות גבוהות נקשר לא אחת למחלות כמו אסתמה, מיגרנות ואף לסרטן, אולם נכון להיום אין מספיק מחקרים כדי להבין את הסיכונים, בעיקר בשל הזמן היחסית קצר (במונחים מחקריים) בו משתמשים בחומרים כאלו בכמויות גדולות, ובשל העובדה שככל שעובר הזמן אנו צורכים יותר ויותר מזון מתועש. 

 

דירוג היוגורטים על-פי הימצאות חומרי שימור 

בבדיקת המעבדה עלה כי חוץ משני יוגורטים, השאר הכילו חומצה סורבית - תרכובת אורגנית חומצית המשמשת כחומר משמר בתעשיית המזון. החומצה הסורבית, והמלחים המינרליים שלה: נתרן סורבט, אשלגן סורבט וסידן סורבט משמשים מאז שנות ה-40 של המאה ה-20 בחומרים משמרים בתעשיית ייצור המזון. חומצה סורבית פועלת כנגד מיקרואורגניזמים במזון ובמשקאות קלים על ידי שינוי חומציות המזון והשתייה ובכך מונעת צמיחה של עובש ופטריות במזון. היא עלולה לגרום לגירויים בעור, אולם נכון לעכשיו וגם בשל חוסר במחקרים - לא ידוע על השפעות מזיקות נוספות. הריכוז המותר הוא % 0.025 עד % 0.1.

 

מקום ראשון (1): קציפת אפרסק ופסיפלורה (מולר)

לא נמצאו במוצר חומרים משמרים כלל.

 

 (צילו: עידו ארז) (צילו: עידו ארז)
(צילו: עידו ארז)

 

מקום ראשון (2): אקטיביה (שטראוס)

לא נמצאו במוצר כל חומרים משמרים.

 

 (צילו: עידו ארז) (צילו: עידו ארז)
(צילו: עידו ארז)

  

מקום שני (1): יוגורט פירות וגרנולה פרילי טבע (תנובה)

נמצאה במוצר כמות קטנה של חומצה סורבית (ראו הסבר למעלה).

  

 (צילו: עידו ארז) (צילו: עידו ארז)
(צילו: עידו ארז)

 

מקום שני (2): פרילי תות שדה  (תנובה)

נמצאה במוצר כמות קטנה של חומצה סורבית (ראו הסבר למעלה). 

 

 (צילו: עידו ארז) (צילו: עידו ארז)
(צילו: עידו ארז)

  

מקום שני (3): יופלה אפרסק מאוהב (תנובה)

נמצאה במוצר כמות קטנה של חומצה סורבית (ראו הסבר למעלה).

 

 (צילו: עידו ארז) (צילו: עידו ארז)
(צילו: עידו ארז)

 

תגובות

מתנובה נמסר בתגובה: "מקור החומר המשמר הינו בפירות המוספים ליוגורט, כשמטרתו מניעת התפתחות שמרים ועובשים בפרי לפני הוספתו ליוגורט. בשל הכמות המזערית, על פי התקן, אין צורך בסימונו".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה חומרים משמרים יש ביוגורט?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים