שתף קטע נבחר

 

אטופיק דרמטיטיס: הסיבות והטיפול המומלץ

פריחה, גירודים ועקצוצים בעור, הם רק חלק מהתופעות של מחלת האטופיק דרמטיטיס שהחורף זו העונה המועדפת עליה. למה המחלה מתפרצת ואיזה טיפולים יכולים לעזור להעלים אותה מחיינו?

אטופיק דרמטיטיס הינה מחלה כרונית, אשר נפוצה בעיקר בקרב ילדים ומלווה בתופעות לא נעימות כמו גרד ויובש. ד"ר מרינה מלייך, מומחית ברפואת ילדים, מסבירה כי המחלה מכונה גם כאקזמה של העור.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

היא מסבירה כי המחלה מלווה בפריחה קשקשית, גירודים ועקצוצים בשכבות העליונות של העור, שהופך ליבש מאוד בגלל שיש איבוד מוגבר של מים בעקבות פגיעה בשכבת ההגנה של העור. 

 

המחלה מתלקחת לרוב בחורף, כאשר האוויר יבש וקר יותר ובמעברי עונות. במקרים רבים, ילדים שסבלו מתופעה זו בילדות וינקות, יגלו כי הסימפטומים הופחתו ואף נעלמו לחלוטין בבגרות. בד בבד, ידועים גם מקרים, בהם המחלה תימשך לכל החיים. 

 

היובש בעור בגלל מזג האוויר בחורף ובעונות המעבר הוא אחד הגורמים להתפרצותה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היובש בעור בגלל מזג האוויר בחורף ובעונות המעבר הוא אחד הגורמים להתפרצותה(צילום: shutterstock)

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

הכי יעיל נגד יובש: חמאת גוף, קרם או שמן?

המצעד: צמחי המרפא הכי יעילים לחורף

אקזמה בכפות הידיים: הגורמים והטיפול

 

מה הסימנים המוקדמים?

למרות שקיימים סימנים די ברורים לאטופיק דרמטיטיס, אבחנה מדויקת ונכונה צריכה להיעשות אך ורק על ידי רופא עור. אי קבלת טיפול נכון ומרגיע יכול להחריף  את התופעה, בעיקר כשמדובר בילדים, שלא מסוגלים להתאפק מלגרד.

 

ד"ר מלייך מסבירה כי אצל תינוקות האטופיק מופיע בעיקר באזור הלחיים, הזרועות והברכיים. ואילו אצל המבוגרים במחלה מופיעה בעקר באזור המרפקים.

 

למה המחלה מתפרצת?

תורשה: מחקרים רבים מצביעים על הגורם התורשתי, כסיבה ניכרת, ואף נמצא קשר בין ילדים עם אטופיק דרמטיטיס, שסובלים גם מאסטמה נשימתית, או קדחת שחת ואלרגיות אחרות.

 

לחץ נפשי: מהווה גורם שכיח לתחלואות רבות. ביניהם נמצא כמובן את מחלות העור בכלל ואת האטופיק בפרט. לכן לא אחת נראה את הקשר בין לחץ נפשי להופעת המחלה.

 

תנאים סביבתיים: זיהומי אוויר, עישון פסיבי ולעתים מצב של חדירות גדולה במעיים, מעוררים תגובות עוריות כמו האטופיק.

 

הטיפול המומלץ

 

1. טיפול תרופתי

תרופות סטרואידיות ולעתים אנטיביוטיות, ניתנות אך ורק במרשם.

 

2. טיפול מקל ומרגיע

שירלי קטרון, רוקחת סופר- פארם, מפרטת איזה תכשירים יכולים להקל על הסימפטומים

 

קמדיס: תכשירים דרמטולוגיים לטיפול בעור יבש, אדמומי ומגרד. מדובר בסדרת "טופיק מדיס" הכוללת חמישה תכשירים המיועדים לטיפול בעור אטופי, יבש, אדמומי, מגרד, רגיש, אלרגי, סדוק ומחוספס, בקרב ילדים ומבוגרים כאחד.

 

המוצרים מתאימים לשימוש יום יומי, והם אינם מכילים פרבנים ו- SLS. הם עשירים במרכיבים מהטבע אשר מרגיעים משמעותית את העור והגרד, ומבוססים על תמציות צמחים מרפואת המזרח. מוצרי הסדרה: תחליב גוף, תחליב מרגיע, ג'ל לחות עשיר, קרם פנים ותרחיץ נוזלי

  

קלינרל טופיק: סדרת תכשירים מבית טבע ואהבה. הסדרה מתאימה לשימוש לאורך כל שלבי המחלה והמוצרים משמשים כטיפול נלווה לטיפול תרופתי או לטיפול לא תרופתי לסובלים מהמחלה במצב קל עד בינוני.  

 

קרם פלקסיטול: לעור יבש ומגורה.

 

אדרמה: סדרת מוצרים המכילה שיבולת שועל וידועה ביכולתה להרגיע את העור ולהפחית גירויים ואדמומיות.

 

קרם סטלטופיה של מוסטלה: קרם לחות טיפולי לגוף ולפנים, מרכך ומרגיע, מפחית אדמומיות, המחדש את רקמות העור.

  

אטופיק קלייר: סדרה המכילה בין השאר שמנים וגם חומצה היאלורונית, שעוזרים להרגיע את העור.

  

מורז: סדרה של תכשירים מרגיעים לעור, עוזרים להפסיק את הגרד ואת האדמומיות.

 

שמנים לאמבטיה: ישנם שמנים שמסייעים להרגעת עור של אמול, בלנאום, הרמל ולייף. בכל הסדרות הללו יש מוצרים נפרדים לילדים ולמבוגרים. חשוב לציין כי עדיף להשתמש בשמנים ולא הסבון כי לסבון יש נטייה לייבש את העור.

 

3. לא לגרד

גירוד רק יחמיר את הפגיעה בעור, יחדיר חיידקים ואף יגרום לזיהום, דימום וכאבים. כדי להרגיע את תחושת הגרד, ניתן להיעזר בתכשירים המקובלים, הם ידכאו את התחושה המגרדת, ואף ירגיעו אתכם לפעמים יעוררו רצון לישון.

 

החורף זו העונה המועדפת על המחלה להתפרץ בה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החורף זו העונה המועדפת על המחלה להתפרץ בה(צילום: shutterstock)

 

4. טיפול טבעי

ד"ר גדעוני גלית N.D -מנהלת קליניקת "אור חדש" מרצה ומטפלת בנטורופתיה ורפואה טבעית, מסבירה כי קיימת חשיבות רבה ביותר לשמירה על תזונה נכונה כדי לשמר את תוצאות הטיפול.

 

בנוסף לכל, הגישה הטבעית מבוססת על התייחסות רחבה וכוללת. לרוב הגישה, תיסוב סביב כמה תחומים: תזונה עם דגש על הפחתת מזונות המכילים אלרגניים ומעודדים זאת, טיפול בהיבט הנפשי, במטרה לראות מה מקור הלחץ הנפשי, וכן תכשירים המעודדים את ניקוי הכבד מעודפי רעלים ואלרגנים.

 

נמצא כי חולים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס הם בעלי רגישות למוצרי מזון שונים כמו: מוצרי חלב, מוצרי חיטה, בוטנים, דגים וביצים, כנראה וקיימים עוד מזונות נוספים הנחשבים אלרגיים עבורם.

 

כדי לדעת באמת באיזה מזון מדובר מבצעים דיאטה הנקראת "אלימינציה". במקרה זה אנו מורידים את כל המזונות האלרגניים האפשריים, כאשר מצב החולה מוטב, מתחילים להוסיף בהדרגה את המזונות השונים שהורדו עד למציאת המזונות ה"בעייתיים".

 

חשוב מאד לשמור איזון במערכת העיכול הכולל פלורת מעיים מאוזנת (מאזן חיידקים "טובים" ו"רעים" לטובת ה"טובים") וכן איזון חומציות הקיבה מאחר וחומציות קיבה נמוכה עלולה לגרום למזון לא להתעכל בצורה טובה אכך נוצרת דליפת חלבונים מהמזון לדפנות המעי, לזרם הדם וזה יוצר תגובה אלרגית.

 

מומלץ להוסיף לתזונה גם תוספים כמו: חומצות שומן חיוניות (אומגה 3) אשר להן השפעה אנטי אלרגית ואנטי דלקתית ושמירה על לחות העור. אבץ חשוב גם הוא לשמירה על ייצור חומצת קיבה ולשמירה על מטבוליזם תקין של חומצות שומן חיוניות. ניתן להוסיף גם פורמולות צמחים בהתאמה למצב המטופל.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אטופיק דרמטיטיס. הכ חשוב לא לגרד את הפצעים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים