שתף קטע נבחר

 

מי נגד מי? מדינת האיסלאם של אל-קאעידה

הסונים נגד השיעים, השבטים נגד הממשלה, הסעודים נגד האיראנים - ואל-קאעידה נגד כולם. קיצוני אל-קאעידה כבשו ערים גדולות בעיראק, ובזכות הנוכחות הערה שלהם בסוריה חולמים על רצף טריטוריאלי משם עד ללבנון. מי יעזור ומי יעמוד בדרכם?

חמושים של אל-קאעידה המבקשים להקים מדינה איסלאמית קיצונית מעיראק ועד לבנון תוך שהם נעזרים בכאוס שיצרה מלחמת האזרחים בסוריה, מנהלים בימים אלה קרבות קשים בניסיון לכבוש מחדש את מחוז אנבאר בעיראק לראשונה מאז שנת 2006-2007, אז סולקו משם על-ידי צבא ארה"ב. בימים האחרונים השתלטו אנשי אל-קאעידה על שתי הערים המרכזיות של המחוז, פלוג'ה ורמאדי, והדבר מעורר חשש שאל-קאעידה הופך שוב למאיים ועוצמתי יותר אחרי שנים של דעיכה מסוימת בעיראק.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ההתקדמות של אל-קאעידה בעיראק היא נורת אזהרה עבור וושינגטון: ארה"ב, שנסוגה מעיראק לפני שנתיים, הבטיחה לעזור לבגדד למגר את התקדמותו של אל-קאעידה במחוז אנבאר - גם אם ללא חיילים אמריקנים - כדי להשיב את היציבות למחוז. בעבר היה מחוז אנבאר זירת הלחימה הקשה ביותר בין כוחות ארה"ב, כשכבשו את עיראק, לבין הקיצונים המוסלמים. וושינגטון הודיעה בימים האחרונים כי תגביר את אספקת הציוד הצבאי לעיראק כדי לסייע לה להילחם באנשי אל-קאעידה, והמשלוחים יכללו טילים, מטוסים ללא טייס ומסוקים.

 

לוחמי שבטים בפלוג'ה מתפרסים ברחובות העיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחמי שבטים בפלוג'ה מתפרסים ברחובות העיר(צילום: רויטרס)

 

הארגון שפועל באזור ושמסונף לאל-קאעידה, "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט", צריך להתמודד עם התנגדות פוטנציאלית קשה מצד

השבטים החמושים מכף רגל ועד ראש של מחוז אנבאר. כמו במקרה של אנשי אל-קאעידה, גם אנשי השבטים הם סונים, אולם הם אינם מעוניינים להעביר את השליטה במחוז לאל-קאעידה, אף שלשני הצדדים יש יריב משותף - ממשלת עיראק המרכזית, שאותה מנהיגים השיעים. מטרת ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" היא ליצור מדינה איסלאמית קיצונית שתגיע מעיראק עד לסוריה, ואולי אף ללבנון.

 

פרשנים עדיין מעריכים כי לאל-קאעידה יהיה קשה לממש את חזונו הגדול, אבל ההישגים הצבאיים הגדולים שלו בכיבוש הערים רמאדי ופלוג'ה במחוז אנבאר ממחישים את הסכנה הנשקפת למזרח התיכון כתוצאה ממלחמת האזרחים בסוריה, שנמשכת כבר שלוש שנים ושהביאה את אנשי הג'יהאד העולמי עד לגבולות ישראל. אנשי "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" נלחמים גם בסוריה, וייתכן שכמה כישלונות שרשמו שם לאחרונה רק הפכו את החברים העיראקים בארגון לנחושים עוד יותר לרשום הישגים בעיראק עצמה. 

 (צילום: shutterstock, רויטרס) (צילום: shutterstock, רויטרס)
(צילום: shutterstock, רויטרס)
 

לנצל את הזעם הסוני

"הסכסוכים האלימים בסוריה ובעיראק מזינים זה את זה", הסביר פוואז גרגס, מומחה לעניין המזרח התיכון בבית הספר לכלכלה של לונדון. "גם כך יש כבר מאבק גיאו-אסטרטגי קשה שמתפתח בזירה הערבית בין סעודיה לאיראן. יש סכנה ממשית למלחמה כללית בתוך עיראק שעלולה לשפוך עוד דלק למדורה הזו ולערער את היציבות במדינות ערב". סעודיה הסונית ואיראן השיעית ניצבות משני צדי המתרס בסוריה: סעודיה תומכת במורדים הסונים המנסים להפיל את אסד, ואילו איראן מסייעת לאסד העלווי, שעדתו היא ענף של האיסלאם השיעי. בין סעודיה לאיראן יש יריבות היסטורית כמנהיגות הסונים והשיעים.

 

אל-קאעידה יתקשה לשרוד ללא תמיכת הסונים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אל-קאעידה יתקשה לשרוד ללא תמיכת הסונים(צילום: רויטרס)

 

אנשי ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" מנצלים את הזעם הסוני על ממשלתו השיעית בעיקרה של ראש הממשלה נורי אל-מליכי.

רבים מהסונים רואים בה ממשלה אוטוקרטית המושפעת מאיראן השיעית. גרגס אמר כי "חוסר משילות" בעיראק, סוריה ולבנון סייע לאל-קאעידה לצבור כוח בשנים האחרונות, ומאיים לגרום לחוסר היציבות לגלוש למדינות אחרות באזור. "אל-קאעידה בעיראק, סוריה ואפילו בלבנון פונה לפלח מסוים בדעת הקהל הסונית שמרגיש מודר, נדחק לשוליים ונרדף", הוא מסביר.

 

לבנון, שכנתה הקטנה יותר של סוריה, סבלה מגל פיגועים מאז הקיץ האחרון שבו נהרגו עשרות בני אדם. רוב הפיגועים הגדולים בוצעו נגד חיזבאללה השיעי. מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה יש קרבות ספורדיים בתוך לבנון בין שיעים ועלווים לבין סונים, וגם הם גבו הרוגים ופצועים רבים. הסונים בלבנון זועמים על מעורבותו של חיזבאללה השיעי בסוריה, שם הוא נלחם לצד אסד והעלווים נגד המורדים הסונים.

 

במעשה שהזכיר את התעמולה הגראפית של אל-קאעידה בימים האלימים ביותר של הלחימה בעיראק, פורסם באוגוסט האחרון באינטרנט סרטון וידאו שבו תועד לכאורה לוחם של "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט", שאקר וואהב אל-פהדאווי, מתשאל שלושה נהגי משאית סורים במחסום במדבר בעיראק ואז יורה בהם למוות בשל היותם עלווים, בני המיעוט של אסד שמקורו באיסלאם השיעי. את הגופות הטיל בצד הדרך, באזהרה גראפית לסורים שאינם סונים שלא להגיע לעיראק.

 

השבטים לא בכיס

עיראק הפכה לשדה קרב שבו לוחם אל-קאעידה אחרי הפלישה של ארה"ב ובנות בריתה בשנת 2003, שבה הודח הרודן העיראקי סדאם חוסיין. עם זאת, היקף השטח שבו הוא פועל בעיראק הצטמצם מאז השנים 2006-2007, על רקע שיתוף הפעולה של ראשי שבטים סוניים מקומיים עם צבא ארה"ב. אל-קאעידה בודד את רוב אנשי מחוז אנבאר במהלך ימי שליטתו שם: לוחמיו הקימו בתי משפט והטילו עונשים קשים, כולל הוצאות להורג בפומבי, על מי שלא יישמו את כללי האיסלאם בגרסתו הנוקשה ביותר.

 

משפחות בורחות מפלוג'ה ורמאדי לאחר השתלטות אל-קאעידה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משפחות בורחות מפלוג'ה ורמאדי לאחר השתלטות אל-קאעידה(צילום: רויטרס)

 

בשנים האחרונות, אחרי דעיכת אל-קאעידה שם, עשו אנשי הארגון מאמץ לצבור כוח מחדש ולהתלכד. בהדרגה הם הגבירו את נוכחותם במדבר הגדול של אנבאר, מעוז המורדים הסונים אחרי פלישת צבא ארה"ב למדינה לפני 11 שנה. המתח רב במיוחד ברחבי מחוז אנבאר מאז שמשטרת עיראק פיזרה מאהל מחאה של סונים בשבוע שעבר, צעד שהוביל לעימותים בין ארגונים חמושים סוניים לכוחות הביטחון של הממשלה. במהלך העימותים תקפו חמושים איסלאמיסטים תחנות משטרה בכמה ערים במחוז, תפסו מאגרי נשק ושחררו אסירים.

 

בעיר פלוג'ה חמושים השתלטו על חלקים נרחבים ברחבי העיר. הם הניפו דגלי אל-קאעידה, הקימו מחסומים וקראו לתושבים בכריזה לתמוך בהם. ברשתות החברתיות נפוצה תמונה של פהדאווי צועד במשרד ממשלתי לשעבר שעליו השתלטו אנשי אל-קאעידה, אף שלא ברור מתי צולמה התמונה, וכוחות עיראקיים מנסים כעת להשיב את השליטה ברמאדי ופלוג'ה.

 

שוטר עיראקי בודק אזרחים שנמלטו מפלוג'ה ורמאדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שוטר עיראקי בודק אזרחים שנמלטו מפלוג'ה ורמאדי(צילום: רויטרס)

 

הפעילות של ארגונים סוניים למען התחזקות אל-קאעידה גברה על רקע הרגשות הקשים של הסונים נגד שלטון ראש הממשלה אל-מליכי: הסונים, מיעוט בעיראק שהשליטה שלו במדינה באה לסופה עם נפילת סדאם חוסיין, מאשימים את אל-מליכי כי הוא דוחק אותם לשוליים. אבל כעת יצטרך אל-קאעידה לפעול בחוכמה מול השבטים הסוניים, שלהם יש לוחמים רבים יותר בכל עיר. "עד כה אנשי אל-קאעידה רכבו על הגל

הזה של זעם סוני נגד הממשלה", מסביר החוקר צ'רלס ליסטר. "אבל אם הם רוצים להחזיר לעצמם את ההשפעה על המרכזים האורבניים באנבאר, הם יצטרכו לשמור את השבטים המקומיים לצדם".

 

איהאם קאמל מארגון Eurasia אמר כי חלק משמעותי מהקהילה הסונית יעדיף למלא תפקיד בפוליטיקה של הממשלה המרכזית מאשר לשלב כוחות עם אל-קאעידה. "אני לא צופה שהעימות באנבאר יביא למלחמת אזרחים בכל רחבי עיראק", הוא אמר. הפרשן העיראקי האשים אל-חבובי הסכים: "סונים רבים בעיראק רואים באל-מליכי אופציה טובה יותר בהשוואה לאל-קאעידה". אבל נכון לשעת כתיבתן של שורות אלה, אנשי "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" עדיין שולטים בשתי הערים החשובות ביותר באנבאר, ומאיימים לגרור את המדינה כולה - ואולי בעקבותיה גם מדינות נוספות - לטלטלה חדשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מפת אל-קאעידה: רצועת טרור, מדינת איסלאם
צילום: shutterstock
מומלצים