שתף קטע נבחר

שוכר דירה נתבע על ידי הביטוח. מה עושים?

שלומית ובן זוגה נתבעו לשלם מאות אלפי שקלים עקב שריפה שפרצה בדירה שאותה שכרו. הכירו את המונח המאיים "תביעת שיבוב": מה חושבים בתי המשפט על דרישת התשלום מהשוכרים? ואיך אפשר להימנע מאי הנעימות?

שחר, בת קיבוץ מהצפון, החליטה לחוות את החיים בעיר ושכרה עם אחיה דירה בתל אביב. מן הסתם, הם לא טרחו לבטח מיטה משומשת ומקרר שקיבלו מסבתם, מה גם שבעל הדירה מסר להם שלדירה יש ביטוח. באחד מימי החורף הניחה שחר את תנור החימום על כסא באמבטיה בזמן שהתקלחה. התנור התהפך, הדליק את הכסא, ושריפה שפרצה גרמה לדירה נזק רב.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

חברת הביטוח של בעל הנכס פיצתה אותו על הנזק, ואז והגישה נגד שחר תביעה להחזר מלוא הסכום - יותר מ-150 אלף שקל - בטענה שהתרשלותה גרמה לנזק. הליך זה נקרא "תביעת שיבוב".

 

גם שלומית שכרה עם בן זוגה דירה באזור המרכז, ויום אחד, כאשר לא היו בבית, פרצה שריפה בדירה. חוקר מטעם החברה שביטחה את הדירה קבע שהשריפה פרצה כתוצאה מהתחממות מכשיר חשמלי שחיברה שלומית. גם במקרה זה נתבעה השוכרת על ידי חברת הביטוח לתשלום מלוא הסכומים ששולמו לבעל הנכס – מאות אלפי שקלים.

אילוסטרציה. יכול לקרות לכל אחד ואחת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. יכול לקרות לכל אחד ואחת(צילום: shutterstock)

אלו שתי דוגמאות בלבד מתוך מקרים רבים שבהם שוכרי דירות מוצאים את עצמם מתמודדים מול תביעות בסכומים של מאות אלפי שקלים בגין טעות או התרשלות שעלולים לקרות לכל אחד. רבים מהנתבעים פונים בעקבות זאת לבית משפט, אך פסקי הדין בתיקים כאלה אינם אחידים.

 

פתרונות זולים

החלטת בית המשפט תלויה בגורמים רבים, ובהם כמובן הנוסח של הסכם השכירות הרלוונטי. קיימים פסקי דין שבהם חייב בית משפט שוכר דירה לשלם מאות אלפי שקלים לחברת הביטוח - אותה חברת ביטוח שהוא היה משוכנע שמבטחת גם אותו. ברור שעבור רוב שוכרי הדירות, בדרך כלל צעירים בראשית דרכם, מדובר בסכום דמיוני שאין להם שום אפשרות לגייס, והם עלולים למצוא עצמם מול הליכי הוצאה לפועל שיימשכו שנים רבות.

 

מנגד, קיימים פסקי דין מעטים שבהם בית המשפט קבע שלא ראוי להגיש תביעות מסוג זה, ודחה את הדרישות הכספיות. אז מה ניתן לעשות? חשוב לדעת שיש פתרונות, חלקם אפילו ללא עלות כספית.

 

במידה שאתם שוכרים דירה, הפתרון הכי קל עבורכם, ושעלותו היא על פי רוב כאלף שקל לשנה עבור דירה ממוצעת, הוא לבטח בעצמכם את המבנה. זאת ללא קשר לשאלה אם הדירה מבוטחת בנוסף על ידי בעליה. במצב זה, אם חס וחלילה יקרה נזק ובעל הדירה או חברת הביטוח שלו יתבעו אתכם, חברת הביטוח שלכם תמנה עבורכם עורך דין ותשלם את סכום פסק הדין ואת הוצאות המשפט.

 

פתרון אחר, אשר בדרך כלל לא יעלה לכם אגורה, הינו לבקש מבעל הדירה לצרף אתכם כמבוטחים לפוליסת המבנה שלו, או להכניס לפוליסה סעיף שלפיו חברת הביטוח מוותרת על "זכות השיבוב" כלפי השוכרים. כלומר, חברת הביטוח מוותרת מראש על הזכות לתבוע אתכם במקרה של נזק שנגרם באשמתכם.

 

ברוב המקרים, חברת הביטוח של בעל המבנה כלל לא דורשת תוספת פרמיה עבור שינוי כזה בפוליסה, ובמקרים אחרים התוספת הכספית תהיה שולית ביותר. המשמעות היא שעם מודעות ומעט רצון טוב של בעל הדירה אתם יכולים למנוע מראש את סכנת התביעה ללא כל עלות כספית.

 

  • עו"ד ארז שניאורסון עוסק בתביעות ביטוח ונזיקין ב-zap משפטי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים