ועדת הפנים: "נפעל לפיצוי תושבי גבעת עמל"
הוועדה החליטה לאמץ את מסקנות הבדיקה שערך צוות מטעמה ולפיהן יש לפעול למתן פיצוי כספי הולם לתושבי השכונה למרות התנגדות היזמים שקנו את הקרקע עליה הם יושבים. יו"ר הוועדה, ח"כ רגב: "לא נאפשר את המשך המצב האבסורדי שבו יזמים מתעשרים ובמקביל אנשים נזרקים לרחוב"
ועדת הפנים והגנת הסביבה החליטה היום (ג') לפעול למתן פיצוי כספי הולם לתושבי שכונת גבעת עמל בצפון ת"א, נוכח התנגדות היזמים שקנו את הקרקע עליה הם יושבים ואיומיהם לפנות את התושבים בכוח. הוועדה אימצה את מסקנות הבדיקה שערך בשכונה צוות מטעמה בהרכב הח"כים אילת שקד וזבולון כלפה (הבית היהודי), ודב חנין (חד"ש).
לכתבות נוספות בנושא:
גבעת עמל: הפסלים של תשובה לא יפונו
"תשובה יפצה תושבי גבעת עמל כמו אקירוב"
תושבי בבלי נגד פרויקט הנדל"ן של תשובה
הוועדה קיימה דיון מהיר לבקשת ח"כ שקד, ושמעה את המלצת הצוות מפי חנין וכלפה לפיה "מטרת הוועדה למצוא הסדר רוחבי והוגן בין היזמים ותושבי השכונה אך אם לא נצליח בכך נפעל לאכוף אותו בחקיקה". חנין הדגיש ש"היזמים מתעלמים מהניסיון ליצור הידברות אמיתית עם האנשים שנלחמים על ביתם, למרות שמדובר באחת הקרקעות היקרות בישראל, וכולם יכולים להרוויח מההסדר".
"יזמים מתעשרים ובמקביל אנשים נזרקים לרחוב"
ח"כ מירי רגב הודיעה בסיכום: "לא נאפשר את המשך המצב האבסורדי שבו יזמים מתעשרים ובמקביל אנשים נזרקים לרחוב". זאת לאחר שהובהר כי היזמים מסרבים לדון על הפיצויים תוך שהם נאחזים בפסיקת בית המשפט אשר קבעה כי הם רשאים לפנות את התושבים והמשטרה עלולה לבצע זאת בכל רגע. הפינוי בכוח התעכב בינתיים לבקשת חברי הוועדה מהמשטרה לאפשר להם לקיים בירורים נוספים למציאת פתרון לבעיה.
הכוונה של ועדת הפנים להתערב בפועל כדי להסדיר את תשלום הפיצויים, קיבלה חיזוק מהעמדות של הוועדה המחוזית אשר אישרה תוכניות הבנייה ושל עיריית תל-אביב שאמורה לתת ליזמים את היתר הבנייה. נציגת הוועדה המחוזית מנתה את התנאים של העירייה ליזמים, מהן עלה כי פיצוי הדיירים המפונים איננו תנאי לקבלת היתר הבנייה.
פרשת פינוי גבעת עמל דומה מאוד לפרשת פינוי שכונת כפר שלם בדרום תל-אביב, שגם היא עלתה לא מכבר על שולחן הוועדה. גם כאן מדובר במשפחות עולים מראשית ימי המדינה שקיבלו מהממשלה את הבתים הנטושים של הכפר הערבי ג'מוסין (בשולי שכונת בבלי כיום), אבל זכויותיהם על הקרקע לא נרשמו בטאבו. חלק מדיירי השכונה פונו בעבר תמורת פיצויים, להקמת מתחמי מגורים יוקרתיים, אבל היום מדובר ביזמים אחרים.
אחת מתושבות השכונה הופיעה בדיון ודיברה אל הח"כים מדם ליבה: "כיום אני פליטה בביתי. התבצרתי בו כדי למנוע מהמשטרה לפנות אותי. אין לנו מקום ללכת אליו. גם לבעלי כבר אין מה להפסיד. אנחנו לא רוצים כסף, אלא את המינימום של קורת גג לראשנו כדי לגמור את חיינו בכבוד".
מספר ח"כים הגיבו על דבריה בזעם שהופנה ליזמים והעירייה. ח"כ חנין הזהיר, "אם היזמים ימשיכו בדרך הזאת עלולים לקרות דברים איומים ונוראים". ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) הוסיף, "עזבו את העניין המשפטי, הבעיה שלנו היא איך גורמים לכך שהאנשים לא ייזרקו לרחוב". מהנדס עיריית תל אביב התחייב לקיים ישיבה מיוחדת של הוועדה המקומית לפני מתן היתר הבניה "שתיקח בחשבון גם את טענות התושבים".
על כך אמר ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס): "בושה שאנחנו צריכים להתערב ולא העירייה היא היוזמת במצב כזה". היו"ר רגב שהודיעה בסיכום כי "לא נאפשר את המשך המצב הזה", קבעה גם דיון נוסף בנושא שיתקיים בראשית השבוע הבא אליו יוזמנו ראש עיריית תל-אביב, ראשי מינהל התכנון של משרד הפנים וועדות התכנון המחוזית והמקומית, וכן נציגי רשות מקרקעי ישראל והמשטרה.