שתף קטע נבחר

 

ניסויים של תלמידי ישראל שוגרו לחלל

ניסויים שהגו תלמידים בשני בתי ספר נשלחו לביצוע בידי אסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית. תלמיד כיתה ח' מחולון: "זה מרגש מאוד"

שני ניסויים מדעיים שתכננו תלמידים מישראל שוגרו אמש (יום ד') לתחנת החלל הבינלאומית, שם יבצעו אותם אסטרונאוטים בתנאים של חוסר משקל.

 

עוד כותרות בחדשות ynet:

חשד: גנבו מכשיר קשר מוצפן יקר ערך

כמעט נטרף על ידי תנין: "הרגל הייתה חתוכה"

 

התלמידים מכיתות ח'-י' מבתי ספר בחולון ובמטה יהודה, עברו בשנה האחרונה תהליך לימודי ארוך שבו למדו על חלל, מדע ועריכת ניסויים. שיאו של התהליך נרשם כאשר שוגרו הניסויים לתחנת החלל. את התכנית יזמה והובילה חברת NSL לוויינים בע"מ.

 

הניסוי שעליו עמלו תלמידי בית הספר "אור" במטה יהודה בוחן התנהגות של נוזלים בעלי משקל סגולי שונה בחלל. במסגרת הניסוי שיבצעו האסטרונאוטים בתחנת החלל הבין לאומית עבור התלמידים, ייבדק אם שמן ומים מתנהגים בצורה שונה בחלל בהשוואה לתנאים על כדור הארץ, ואם ניתן לערבב בין החומרים.

"ניסוי פשוט ומעניין". תלמידות "אור" מצור הדסה (צילום: יואב ארי דודקביץ ) (צילום: יואב ארי דודקביץ )
"ניסוי פשוט ומעניין". תלמידות "אור" מצור הדסה(צילום: יואב ארי דודקביץ )

 (צילום: יואב ארי דודקביץ ) (צילום: יואב ארי דודקביץ )
(צילום: יואב ארי דודקביץ )
 

הניסוי השני שנשלח לתחנת החלל, פרי עבודתם של תלמידי בית ספר "עתידים" בחולון, יבדוק את האופן שבו מתגבשים גבישי סוכר בתנאי חוסר משקל בחלל. הניסוי ייערך באמצעות מבחנה המכילה תמיסת מים עם סוכר. בחלל יפריד האסטרונאוט את הסוכר מהמים ותתגלה צורת גבישי הסוכר. התלמידים הסבירו כי בארץ גבישים נצמדים לדפנות הכלי או נערמים בצורת פירמידה. הם מניחים כי התנאים המיוחדים בחלל יגרמו לגבישים להסתדר בצורה גיאומטרית שונה.

 

הניסויים יגיעו לאסטרונאוטים יממה לאחר שיגורם מארה"ב. תוצאות הניסויים יחזרו לכדור הארץ ולתלמידים בטיסת נאס"א מתחנת החלל תוך חודש וחצי עד ארבעה חודשים.

 

"זה מרגש מאוד. לראות ניסוי ישראלי בחלל זה לא דבר של מה בכך", אמר שי טמצין, תלמיד כיתה ח' מחולון. "זה החל בתחרות בית ספרית בין חמש קבוצות ואנחנו זכינו במקום הראשון ובשיגור הניסוי לחלל". הוא סיפר כי בקבוצה ששלחה את הניסוי חברים שבעה תלמידים, "והעבודה הייתה משותפת וחוויתית מאוד". טמצין הוסיף כי הוא סקרן מאוד לדעת מה יהיו תוצאות הניסוי. "אני תלמיד כיתת מדעים ואני מאוד אוהב את התחום הזה. האמת שאני אוהב גם היסטוריה ופוליטיקה ובעתיד אני רוצה להיות ראש ממשלה".

 

נטע ליט, תלמידת כיתה ט' בתיכון "אור" בצור הדסה שבמטה יהודה, התרגשה גם היא נוכח שיגור הניסוי. "אנחנו עובדים על הפרויקט הזה מכיתה ז' וסוף סוף הגיע הרגע שחיכינו לו כל כך הרבה. בשבילו עברנו את הדרך הארוכה הזו". לדבריה, "זה ניסוי נורא פשוט ובאופן אישי מאוד מעניין. כל נושא החלל חדש לי יחסית, זה נושא ששווה לחקור אותו ולגלות עליו עוד דברים. אנחנו מחכים בקוצר רוח לתוצאות".

 

"תלמידי ישראל כבר נוגעים בשמיים", אמר ל-ynet מנחם קדרון, מנהל סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע. "מיזמים כאלה מקדמים את העשייה המדעית בצורה חווייתית ומעודדים את בני הנוער לעסוק בנושאי מדע וחלל בצורה מעוררת חשיבה והשראה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב ארי דודקביץ
תלמידי בי"ס "אור" בפעולה
צילום: יואב ארי דודקביץ
מומלצים