יאיר לפיד ל-ynet: המצב המדיני מסוכן, חרם יפגע בכיס של כל ישראלי
אחרי פרסום מכרזי הבנייה בשטחים, שר האוצר מזהיר את נתניהו מהבידוד הגובר. "בנינו במשרד תסריטים שלמים מה יקרה אם החרם יימשך והייצוא ייפגע. בכל התסריטים המצב לא נראה טוב. אם לא נתקדם עם הפלסטינים נאבד את הלגיטימיות שלנו"
השלכות ההצהרות על בנייה בהתנחלויות מדאיגות מאוד את השותף הקואליציוני הבכיר של ראש הממשלה. "בכל התחומים, העולם נראה כאילו שהוא מאבד את סבלנותו כלפינו", אמר ל-ynet שר האוצר יאיר לפיד והזהיר על בסיס בדיקות שנערכו לדבריו במשרדו כי "המשך המצב הקיים יפגע בכיס של כל אחד מאיתנו".
עוד בחדשות
- פוטין למען איראן: עסקת נפט גדולה בדרך
- 200 שנות אור מאיתנו: תאום כדור הארץ
- רצחו את הבן שלי ואז ערפו לו את הראש
- רכבו של מח"ט שומרון הושחת ביצהר
בצהריים פרסם משרד השיכון, בראשו עומד אורי אריאל מהבית היהודי, מכרזים לשיווק קרקעות לבניית כ-800 יחידות דיור בהתנחלויות ועוד 600 יחידות דיור מעבר לקו הירוק בירושלים. הפרסום נעשה על דעת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שעיכב את ההודעה בזמן ביקורו האחרון של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי באזור.
"אף אחד לא בונה. זה לא מכרזי בנייה אלא הכרזות בנייה", טוען לפיד. "זה נאמר מתוך תחושה שצריך לאזן משהו, אבל זה לא משהו אמיתי. זה לא מועיל לאף אחד, וגם לא להתיישבות - כי זה לא קורה. מצד שני זה מסרבל את התהליך המדיני, וזו טעות".
שר האוצר הוסיף ואמר: "הבהרתי לראש הממשלה את עמדתי. לא הייתי אומר את הדברים אלמלא הייתי מעדכן אותו. יש לו גב רחב ממני בנושא המדיני, אבל לא בנושא הזה. הבנייה הזו גם לא תתממש".
מה לדעתך עומד מאחורי ההודעה?
"זה ניסיון להרגיע את השטח מבחינת הימין. אני חושב שראש הממשלה מחויב לתהליך המדיני ולקידומו. אני לא חושב שהוא מנסה לטרפד שום דבר. אבל זו לא הדרך הנכונה להרגיע את השטח. הימין צריך להבין שיש תהליך מדיני, ותהיה הפרדות מהפלסטינים. ויהיו שתי מדינות. אי אפשר לשחק כאילו זה לא קורה".
המחיר, לדעת לפיד, מתבטא בכל התחומים. "העולם נראה כאילו שהוא מאבד את סבלנותו כלפינו. במקרה הורייזן (תוכנית שיתוף הפעולה המדעי עם אירופה - א"ש) הצלחנו למנוע את הנזק, ואז פתאום חרם בארצות הברית באקדמיה. לא הצלחנו ליצור אפקט סביב ההסכם האיראני, כי לא נשמע קולנו מספיק, כי מעמדנו לא כפי שהוא צריך להיות. אם לא נתקדם עם הפלסטינים נאבד את אהדת העולם ואת הלגיטימיות שלנו".
לפיד חשף כי במשרד האוצר "בנינו תסריטים שלמים מה יקרה אם החרם יימשך והייצוא ייפגע. בכל התסריטים המצב לא נראה טוב. המשך המצב הקיים יפגע בכיסו של כל אחד מאיתנו, יפגע בכל ישראלי. אנחנו מוטי-ייצוא, והוא תלוי במעמדנו בעולם".
"לפיד מעדיף חיבוק זמני מחבריו בשמאל"
עוד באגף השמאלי של הממשלה, השר עמיר פרץ מהתנועה הגיב בתקיפות להכרזות הבנייה: "להצהרות הבנייה הפורצות חדשות לבקרים אין תוחלת ואין תועלת", הוא מסר בהודעה. "הכרזות הבנייה מיותרות ומסכנות גם את התהליך המדיני וגם את יחסינו עם ארצות הברית והקהילה הבינלאומית. הממשלה קיבלה החלטה לעשות מאמץ ולנסות להגיע להסכם עם הפלסטינים שישנה את המציאות באזורנו, והעובדה כי יש תחרות על תמיכת הפוליטיקאים בהתנחלויות מסכנת את מעמדה הבינלאומי של ישראל".
מנגד, עודד רביבי, ראש מועצת אפרת שבה יצאו לשיווק לפי משרד השיכון כ-230 יחידות דיור, הגיב לדברים מוקדמים של לפיד, שהבטיח לסכל את הבנייה: "מוזר שבמקום לתמוך בבניית אלפי יחידות ביהודה ושומרון הפותרות את מצוקת עתודות הקרקע ומוזילים את מחירי הדיור בישראל, שר האוצר מעדיף לקבל חיבוק זמני מחבריו בשמאל ולפגוע בתכנית שתסייע למשפחות בישראל להגיע לדירה משלהן".
הפלסטינים לעולם: "חרם על מה שקשור לכיבוש"
לשכתו של אבו מאזן פרסמה בצהריים הודעת גינוי לפרסום מכרזי הבנייה. דובר הנשיאות נביל אבו רודינה אמר כי ההחלטה מוכיחה את המשך ההתעקשות הישראלית לחבל במאמצים האמריקניים שמטרתם להביא לשלום מובנה על בסיס שתי מדינות.
בתגובה להחלטת הבנייה פנו הפלסטינים בתלונה לארצות הברית. גורם פלסטיני המעורה בפרטי המשא ומתן אמר ל-ynet כי הם לא הופתעו וכי ההודעה הייתה צפויה מבחינתם. לדבריו, דרכם להיאבק בהחלטה היא באמצעות המתווך האמריקני.
ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת פרסם הודעה משלו, ולפיה "ההכרזה האחרונה מראה את המחויבות הישראלית להרס תהליך השלום ולהטלת משטר אפרטהייד. הממשלה הנוכחית מציגה בהכרזה הזאת את סדר היום האמיתי שלה. הכרזה על יחידות דיור נוספות בהתנחלויות בזמן הספציפי הזה היא מבחן ליכולת של הממשל האמריקני להטיל על ישראל את האחריות להרס מאמציו להשיג שלום".
עריקאת קרא לקהילה הבינלאומית "לנתק את הקשרים עם כל הקשור לכיבוש הישראלי, כולל חברות ומוסדות המעורבים בקולוניזציה על פלסטין. אלה הדרכים החיוביות שבאמצעותם הקהילה הבינלאומית יכולה להגן וכן לסייע בכדי להביא לפתרון שתי המדינות".
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי הבהירה: "עמדתנו לא השתנתה והיא ברורה למדי. אנחנו מחשיבים עכשיו, כפי שהחשבנו תמיד, את ההתנחלויות כבלתי חוקיות. אנחנו מביעים זאת כמובן על בסיס קבוע על פי הצורך".
האמריקנים אינם מסתירים את זעמם על כוונות הבנייה ההתנחלויות של ממשלת ישראל. "אנחנו קוראים לצדדים הרבה מאוד פעמים ליצור אווירה חיובית לשיחות, וכל מה שאינו כזה מזיק. אבל המציאות היא ששני הצדדים נותרו מחויבים לדון ולהתקדם, ואנחנו נמשיך לעבוד אתם".