שתף קטע נבחר

מעסיק, שים לב: התיקון בחוק להטרדה מינית

העדכון של החוק למניעת הטרדה מינית הוא תזכורת חשובה הן למעסיקים והן לעובדים. עו"ד נעמה שבתאי בכר, שמעבירה הדרכות בנושא במקומות עבודה, מסבירה שאף שישראל מציינת 15 שנה לחוק, הבורות עדיין חוגגת

כמי שמלווה ועורכת הדרכות למעסיקים בנושא החוק למניעת הטרדה מינית, אני נתקלת לא אחת בחוסר מודעות מתמיה של עובדים. באחד המפעלים הגדולים שאליהם הגעתי הופתעתי לשמוע שהעובדים סבורים שהטרדה מינית אסורה כלפי נשים בלבד בעוד כלפי גברים הכול כשר ומותר. במקום אחר שמעתי שלגבר בהחלט מותר לחזר אחרי עמיתה לעבודה, וגם כשהיא מסרבת הוא רשאי להמשיך ולנסות עד שתתרצה ותסכים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

אף שהתנהגות כזאת עשויה להיחשב לגיטימית ומקובלת ב"חבר'ה", היא עלולה להוות עבירה על החוק במקום העבודה. העלאת המודעות לכך תועיל בראש ובראשונה לעובדות אבל גם תמנע מהעובדים עצמם לעמוד בפני תביעה אזרחית ופלילית.

 

גם המעסיקים, שהחוק והפסיקה מטילים עליהם אחריות מוגברת ומחייבים אותם לדאוג לרווחת עובדיהם ולביטחונם האישי, צריכים להתייחס לנושא בכובד ראש: הטרדה מינית חושפת גם אותם לתביעות ועליהם לעשות שימוש בכל האמצעים העומדים לרשותם כדי לבער נגע זה מקרבם.

 

חובת המעביד היא לא זכות

החוק למניעת הטרדה מינית מציין השנה 15 שנים, ועדיין, כיצד ייתכן שרבים עדיין מניחים שכללי החוק חלים רק בין כותלי מקום העבודה, בשונה נניח מטיול של המשרד או מסיבה של החברה? וכיצד קורה שמעבידים מתייראים מבדיקת התלונות ומייחלים לכך שהעובדת תחזור בה מן התלונה, על מנת שיהיה אפשר פשוט לשכוח מכל העניין?

אילוסטרציה. גם בטיול של המשרד או במסיבה של החברה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה. גם בטיול של המשרד או במסיבה של החברה(צילום: Shutterstock)

פסק דין שהתקבל לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב פסק שחברת הייטק ידועה, שהזניחה את חובות המניעה והטיפול בהטרדה מינית, תשלם לעובדת שהוטרדה 65 אלף שקל. נקבע שההנהלה לא פרסמה את התקנון למניעת הטרדה מינית בשטחים הציבוריים, לא יידעה את כלל העובדים בזהותה של האחראית למניעת הטרדה מינית, לא הכשירה את האחראית לתפקיד, לא ערכה הדרכות לעובדים, לא ביררה את תלונת העובדת מיד עם היוודע המקרה, והטיפול הלקוי שנקטה בו הביא לפגיעה בפרטיותה של העובדת.

 

בפסק דין אחר, שניתן בספטמבר האחרון ועסק בתביעתה של עובדת ניקיון שהוטרדה על ידי הממונה עליה, עלה כי המעסיק אמנם פעל כראוי לעניין "אמצעי המניעה", אולם אופן הטיפול בתלונת העובדת היה לקוי ומוטה באופן חמור, ועל כן נפסקו למתלוננת פיצויים בסך 35 אלף שקל ללא הוכחת נזק.

 

פסק הדין, אגב, קבע כי המעסיק נושא באחריות לעניין הטרדה מינית גם ביחס לעובדי קבלן העובדים בין כתליו.

 

התיקון העשירי: לא תשפיל

בתחילת השנה התווסף לחוק למניעת הטרדה מינית תיקון חדש: תיקון מס' 10 הקובע שכל פרסום או עריכה של תצלום, סרט או הקלטה, המתמקדים במיניותו של המצולם,

בנסיבות שעלולות להשפילו או לבזותו ללא הסכמתו, מהווים הטרדה מינית אסורה.

 

עם כניסת התיקון החדש לתוקף, על המעסיקים לפעול להגברת המודעות בקרב העובדים. תחילה יש לפרסם תקנון מעודכן, הכולל את עיקרי ההוראות בדבר מניעת הטרדה מינית והתנכלות במקום העבודה, ובכללן גם התיקון החדש, כמו גם את חובות המעסיק ואופן הטיפול בנושא. את התקנון יש לפרסם במקום נגיש לכלל עובדי החברה, הן מבחינת המיקום והן מבחינת השפה, כך שהאיסור יהיה ידוע לכל.

 

החוק מחייב את המעסיקים למנות אחראי למניעת הטרדה מינית, שתפקידו למסור מידע בעניין לפונים אליו וכן לברר לעומקן וללא פשרות תלונות בדבר הטרדה מינית. כדאי למנות אדם בעל כישורים מתאימים ויחסי אנוש טובים, הבקיא בחוק ובתקנות, כולל התיקון החדש. אנו ממליצים לאחראי לארגן הדרכה או הרצאה בנושא בתקופה הקרובה, שבמסגרתה יימסר עותק מהתקנון המעודכן לעובדים.

 

מודעות לעובדים

תיקון מס' 10 לחוק משפיע גם על הסדר המשמעת במקום העבודה, ככל שישנו כזה.

יש להכליל את הוראות התיקון גם בתקנון המשמעת ולקבוע את הסנקציות המשמעתיות שיינקטו כלפי מפר האיסור.

 

כדאי לציין שהתיקון מסייג ואומר, שהפרסום לא ייחשב הטרדה מינית כל עוד נעשה בתום לב או למטרה כשרה, כמו עניין ציבורי מוצדק, הבעת דעה או ביקורת על בעל תפקיד בקשר לתפקידו.

 

הדבר החשוב מכל הוא לדאוג שכל העובדים יהיו מודעים להשלכותיה של ההטרדה המינית, וכן לזכותם להתלונן בפני האחראי - היה ומצאו עצמם מוטרדים. תמיכה היא מילת המפתח כאן, ויש להעניק לעובד המוטרד את מלוא התמיכה שהוא זקוק לה, גם אם נראה שהחלונות הגבוהים - או אפילו המוטרד עצמו - מעדיפים להשתיק את הפרשה. התקנות, יש לזכור, מחייבות לברר את התלונה עד תומה, ובכלל זה לבדוק מדוע המוטרד אינו מעוניין בהמשך הטיפול.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד נעמה שבתאי בכר, ממשרד "חן בכר", עוסקת בדיני עבודה ומעבירה הדרכות בתחום מניעת ההטרדה המינית בשיתוף המיזם "גבול"

פורסם לראשונה 16/01/2014 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: שחף הבר
עו"ד נעמה שבתאי בכר
צילום: שחף הבר
מומלצים