שתף קטע נבחר

רפורמת ההאזנות: מי ישלוט במאגר הנתונים?

אובמה החליט לאפשר למודיעין להמשיך לצותת למיליונים בארה"ב ובעולם, אך הכריע גם שהשליטה על מאגרי המידע הענקיים עם הפרטים של הנתונים לציתות תוצא משליטת ה-NSA. השאלה הגדולה: מי ישמור כעת על אחד המאגרים הרגישים בעולם? כל פרטי הרפורמה

בנאומו אמש (יום ו') שבו הציג את הרפורמה המקיפה בתוכנית ההאזנות של המודיעין האמריקני, לא הציג נשיא ארה"ב ברק אובמה פתרון לשאלה המעיקה ביותר על האמריקנים: מי יופקד על שמירת מאגרי הנתונים האדירים של שיחות הטלפון של האמריקנים, הנשמרים למשך חמש שנים לפחות ועומדים לרשות סוכנות הביון ה-NSA.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

בשורה אחת גדולה כן הייתה בנאום אובמה: הנשיא האמריקני אמנם החליט שחיוני לאפשר לסוכנות ה-NSA להמשיך לצותת בארה"ב וברחבי העולם כדי לספק לו את המידע הנדרש למנוע פיגועי טרור, הפצת נשק גרעיני והתקפות סייבר העלולות לזרוע הרס כלכלי, אבל הוא החליט גם להוציא את השליטה על המאגרים מידי סוכנות הציתותים הכל יכולה, כדי להרגיע את ארגוני זכויות האדם ואת תומכיו בצד הליברלי של הקשת הפוליטית.

 

נשיא ארה"ב מציג את הרפורמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב מציג את הרפורמה(צילום: רויטרס)
 

כעת נותרת פתוחה השאלה מי יפקח על מאגרי הנתונים של מיליוני שיחות טלפון, הנאגרים במחסנים מיוחדים של ה-NSA. את התשובה לכך נקבל כנראה בחודש מרס.

 

תוכנית הציתותים לטלפונים של אזרחי ארה"ב, שהיא מקור הביקורת על אובמה, מורכבת משמירה על מאגר כל שיחות הטלפון (כשלפחות צד אחד המעורב בהן הוא טלפון אמריקני), מספרי הטלפון ומשך השיחות. עד היום, כשעלה שמו של אדם חשוד וסוכנות הביון האמריקנית ביקשה לבדוק את רישומי השיחות שלו ותמליליהן, לא הייתה לה בעיה להיכנס ולבדוק. התוכנית הזו נועדה למנוע פיגוע מהסוג של 11 בספטמבר 2001 (שגורמי הביון האמריקני טוענים שהייתה נמנעת לו תוכנית כזו היתה קיימת אז), אולם ארגוני זכויות אדם טוענים שNSA קיבלה כוח מפלצתי ושצריך להוציא מידיה את השליטה בתכנים.

 

אמש הודיע הנשיא אובמה כי החליט להוציא את השליטה על המאגרים מידי סוכנות הביון, אבל בנאומו במשרד המשפטים הוא לא נקב בשמו של הגורם, ממשלתי או חיצוני, שיהיה מופקד על שמירת המאגרים, שכדי להיכנס אליהם יהיה צורך באישור של בית משפט. אובמה הבהיר שההחלטה לגבי הגוף המפקח על מאגר הנתונים תתקבל בתוך חודשיים, לאחר שמשרד המשפטים וסוכנויות הביון יגישו את המלצותיהם.

 

אובמה. צוות של פעילים למען הגנת הפרטיות יוקם כדי לאתגר את בקשות הממשל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה. צוות של פעילים למען הגנת הפרטיות יוקם כדי לאתגר את בקשות הממשל(צילום: רויטרס)

 

האופציות הקיימות הן שלוש: הממשלה, חברות הטלפונים או גוף שלישי. אובמה החליט שהשליטה במאגרים לא תהיה בידי הממשלה הפדרלית, אבל חברות הטלפונים אינן רוצות את כאב הראש הזה ולכן נשקלת אפשות של הקמת גוף שאינו קיים כיום כדי לשלוט במאגרים האלה ולמסור מידע לסוכנות המודיעין רק לאחר אישור של בית המשפט. לפניכם ההחלטות המשמעותיות ביותר שקיבל אובמה ושייושמו במסגרת הרפורמה בתוכנית ההאזנות שהסעירה את העולם.

 

מעקב אחר מנהיגים

יופסק המעקב אחר ההתקשרויות האישיות של ראשי מדינות ידידותיות, טלפונים או אימיילים. עם זאת, בדבריו לא פרט אובמה באילו ראשי מדינות מדובר. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שה-NSA עקב אחר הטלפון הנייד הפרטי שלה נכללת בקטגוריה הזו וכך גם האימיילים של בכירים בישראל. נזכיר כי נשיאת ברזיל דילמה רוסף ביטלה ביקור ממלכתי בוושינגטון אחרי שנחשף שגם היא היתה קורבן לציתותים, ולא ברור למשל אם ההגדרה כוללת אותה.

 

מעקב אחר זרים

המטרה העיקרית היא להשתמש במאגר הנתונים לחשיפת מרגלים, פעילות טרור ומניעה של התקפות סייבר ופגיעה בכוחות אמריקניים ברחבי העולם. אבל אובמה מגביל כעת את סוכנות הביון כך שהיא לא תוכל להיכנס למאגר המידע של אדם רק משום שהוא דיבר עם מישהו שדיבר עם אדם אחר שדיבר עם חשוד.

 

המדליף אדוארד סנואודן (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4) (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)
המדליף אדוארד סנואודן(צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)

 

מכתבים של ביטחון לאומי

עד הרפורמה נהגו שלטונות הביטחון לשגר מכתבים סודיים לבנקים, חברות טלפון וכו' ולקבל מידע על לקוחות למשך תקופה בלתי מוגבלת. על מקבלי המכתבים נאסר לחשוף בפני הלקוח את העובדה הזו. הנשיא אובמה מציע שהממשלה תהיה חייבת לבסס את הבקשה שלה, והמכתבים הסודיים ייחשפו כעבור תקופת מה שאורכה טרם נקבעה.

 

לוחמים למען הפרטיות

הנשיא אובמה מציע להקים פאנל של פעילים למען הגנת הזכות לפרטיות, וזה ישתתף בדיונים הסודיים של בתי המשפט שבהם תבקש

הממשלה לחשוף נתונים של חשודים.

 

שינויים בממשלה

אובמה הורה למחלקת המדינה למנות בכיר שישמש מתאם דיפלומטי בנושאי טכנולוגיה ואיסוף מידע, והוא עצמו ימנה בכיר בבית הלבן למשימה. אובמה הביא באחרונה לבית הלבן את ג'ון פודסטה, מי שהיה בעבר ראש מטה הבית הלבן של ביל קלינטון. פודסטה העומד בראש גוף ציבורי להגנה על זכויות האזרח, מונה לעמוד בראש צוות לבחינה נרחבת של כל נושא מאגרי הנתונים והשימוש המודיעיני האחר שנעשה בהם.


פורסם לראשונה 17/01/2014 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה. המכתבים הסודיים ייחשפו
צילום: רויטרס
מומלצים