אישה בוגדת? כך מפלה ההלכה לטובת הגבר
המקום: ישראל. הזמן: 2014. ההגדרה: דמוקרטיה. ובמציאות? אישה שבגדה תאבד את הזכות למזונות, חלקה ברכוש המשותף בסכנה, היא לא יכולה לבקש מחילה ואסור לה להינשא למאהב. לבעל הבוגד החיים יותר קלים
מעשה בגידה
בין בני זוג קשור בעולם הרגשי האינטימי של מערכת היחסים, אולם עלולות להיות לו כמובן גם השלכות משפטיות. ההשלכות הללו כוללות מחיר שבמערכת המשפט הישראלית משלמות אותו בעיקר נשים, במיוחד הנושא נדון בבית הדין הרבני.
מזונות של אישה שבגדה בבעלה. יחד עם זאת, בית המשפט לא ימהר להפעיל סנקציה חמורה זו והבעל יידרש להוכיח את טענתו לבגידת האישה באופן שאינו משתמע לשני פנים, במסגרת הליך הוכחות שיתקיים בבית המשפט.
בבעלה תאבד את זכותה למחצית מהזכויות הסוציאליות (קרנות השתלמות, קופות גמל, פנסיה וכיוצ"ב) שנצברו על ידי בעלה במשך כל שנות הנישואין, ולא רק ממועד הבגידה.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- בית המשפט: שמירת מצוות היא לא קו הגנה
- לכלכתם על מישהו בפייסבוק? כך תמנעו תביעה
- שואה ופיצויים: הגלגול המשפטי של ילדי טהרן
- תביעת פרידה: החתונה אזרחית, הגירושין לא
חשוב להקדים ולהבהיר שבישראל קיימות שתי ערכאות בעלות סמכות מקבילה לדון בנושאים הנלווים לגירושים, כגון רכוש, מזונות ומשמורת ילדים: הערכאה הדתית (בית הדין הרבני) והערכאה האזרחית (בית המשפט לענייני משפחה).
בן הזוג אשר פותח ראשון את התיק קובע איזו ערכאה תידון בסכסוך ולכך השלכה גם לענייננו. על פי רוב, הבעל ירוץ ראשון לבית הדין והאישה לבית המשפט האזרחי.
מה זה משנה אם הגבר בוגד או האישה?
על פי ההלכה היהודית, בעל חייב במזונותיה של אשתו כל עוד הם נשואים, וזאת ללא קשר למזונות הילדים. אישה שהוכח שבגדה בבעלה עלולה לאבד את זכותה למזונות מהגבר. סנקציה זו עלולה להיות קשה במיוחד במקרה שבו היא תלויה בבעל מבחינה כלכלית.
לעומת זאת, נוכח העובדה שעל פי הדין העברי, ככלל האישה אינה חייבת במזונות בעלה, הרי שבמקרה שבו הבעל הוא זה שבוגד לא תוטל עליו כל סנקציה בנושא המזונות או סנקציה כספית אחרת לפיצוי האישה בגין הבגידה (כגון חיובו בסכום מזונות גבוה יותר).
האם יש הבדל בין בית המשפט לענייני משפחה לעומת בית הדין הרבני בנושא ביטול מזונות של אישה שבגדה?
בכל הנוגע לדיני המזונות, גם על בית המשפט לענייני משפחה לפעול על פי הדין העברי, דהיינו, על פי כללי ההלכה. לפיכך, בית משפט לענייני משפחה מוסמך אף הוא לבטל
מקרה שהיה
פרס לבעל בוגד: 70% מההון שצברו בני הזוג
עו"ד פנינה פרס וליאת חן
גבר עזב את אשתו והילדים לטובת מאהבת אבל לא התגרש ממנה במשך כמעט שני עשורים. האישה דרשה לקבל מחצית מהזכויות הכלכליות שצבר
כמו כן, במצבים שבהם גם הבעל בוגד באשתו, בית המשפט לענייני משפחה לא יטה להטיל על האישה סנקציה ולבטל את מזונותיה, משום המוסר הכפול שיש בכך, שכן הבעל מבקש להעניש את האישה על התנהגות שגם הוא חוטא בה.
האם אישה שבגדה יכולה להינשא לגבר שעמו ניהלה רומן?
ההלכה קובעת שאישה שבגדה בבעלה "אסורה על בעלה ועל בועלה", דהיינו, היא לא תוכל להינשא בשנית בנישואין כדת משה וישראל לא לגבר שממנו התגרשה ולא לגבר שעמו היא ניהלה את הקשר מחוץ למסגרת הנישואים. על גבר שבוגד אין הגבלה לעניין נישואיו למאהבת שלו והוא יוכל לעשות זאת לאחר גירושיו במידה שאין מניעה הלכתית אחרת האוסרת זאת.
האם בן זוג נבגד יכול לחייב את בן הזוג הבוגד בגירושים?
על פי ההלכה ניתן להתגרש רק בהסכמה של שני בני הזוג או כאשר מוכחת עילת גירושים, ואז מוסמך בית הדין הרבני להורות על חיוב בגירושים. מעשה בגידה יכול במקרים מזוימים להוות עילה לחיוב לגירושים, אבל גם כאן יש הבדל בין גבר לאישה.
בגידה של אישה בבעלה מהווה עילת גירושים, ואם הבגידה הוכחה באופן חד משמעי, בית הדין הרבני רשאי לתת פסק דין המחייב את אותה להתגרש.
לעומת זאת, גבר שבוגד, הגם שהבגידה הוכחה, עדיין יכול לבקש את מחילתה של האישה ולטעון שהוא מבקש לחזור לחיי שלום בית, תוך הבטחה לשפר את דרכיו, לפנות יחד עם האישה לטיפול זוגי וכולי. במידה שבית הדין הרבני ישתכנע כי הצהרותיו של הבעל כנות, הוא לא יחויב לתת גט לאישה, הגם שהאישה חפצה בגירושים.
יובהר כי במידה שהבעל בוגד באישה פעם אחר פעם, תוך השפלתה ורמיסת כבודה, הרי שהתנהגות זו נחשבת לעילה המוכרת בדין לחיוב הבעל לתת גט לאישה.
מה השפעת הבגידה על שאלת המשמורת על הילדים?
לבגידת האישה אין השלכה על זכותה לשמש כהורה משמורן על הילדים. בניגוד לטעות הרווחת, אישה שבגדה אינה נתונה תחת האיום שלפיו משמורת הילדים תישלל ממנה ותועבר לבעל. באותו אופן, לבגידת הבעל אין השלכה על זכויותיו כהורה משמורן או כאפוטרופוס על הילדים והסדרי הראיה בינו לבין הילדים לא יושפעו מכך.
מה ההשלכה של בגידה על הזכויות ברכוש המשותף?
לבגידת האישה עשויות להיות השלכות על זכויותיה ברכוש המשותף, ככל שהנושא נדון בבית הדין הרבני. בית הדין הרבני הגדול קבע בפסק דין תקדימי שאישה שבגדה
נטל ההוכחה
מלכוד 22 בבית המשפט: לך תוכיח בגידה
עו"ד הילה צאירי
גבר שהגיש לבית המשפט דפים מיומנה של אשתו וכן דו"ח שכתב חוקר פרטי ומעיד על רומן שניהלה עם חברו הטוב, נדחה על ידי בית המשפט
נוכח העובדה כי במרבית המשפחות ממעמד הביניים, הזכויות הסוציאליות מהוות עתודה כלכלית מרכזית של המשפחה, הרי שמדובר בסנקציה קשה וחמורה מאוד.
עם זאת, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ על ההחלטה הזאת של בית הדין הרבני הגדול, נקבע שאסור לבתי הדין להפלות נשים ולשלול מהן זכויות רכושיות עקב בגידה, אולם הגם שקביעה זו מחייבת את בתי הדין, קיים חשש שהשיפוט המוסרי הננקט על ידי בתי הדין בכל זאת יחלחל לפסקי הדין, במיוחד בסוגיות שאינן בבחינת "שחור–לבן", והאישה הבוגדת עלולה עדיין להיות מופלית לרעה בעת דיון בסוגיית הרכוש בפני בתי הדין הרבניים.
חשוב להדגיש שבבתי המשפט האזרחיים לא מטילים כל סנקציה רכושית על אישה שבגדה, בהתאם להלכות ברורות של בית המשפט העליון בעניין זה.
האם יש השלכות כלכליות נוספות לבגידה?
על פי ההלכה, אישה שבגדה בבעלה מאבדת את זכותה לקבלת סכום הכתובה, שאותו התחייב הבעל להעניק לה במידה שיבקש להתגרש ממנה. מסקנה חשובה: לנשים בכלל ולנשים שבגדו בבעליהן בפרט, כדאי להקדים ולהגיש את תביעותיהן לבית המשפט לענייני משפחה.
כשמדובר באישה שבגדה, יהא זה אינטרס מובהק של הבעל שהנושאים הקשורים בגירושים, לרבות נושאי הרכוש והמזונות, יידונו בבית הדין הרבני, הנוקט בצעדים מחמירים כלפי אישה שבגדה, כמפורט לעיל.
מנגד, אינטרס מובהק של האישה יהיה למנוע זאת, והיא תוכל לעשות כן, אם תקדים את הבעל ותגיש את תביעותיה לפניו לבית המשפט לענייני משפחה.
- עו"ד שרון פרילינג
היא מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ובעלת משרד עצמאי למעמד אישי, משפחה וירושה
מומלצים