שכטמן רץ לנשיאות בלי גיבוי: "מועמדות מוזרה"
חתן פרס נובל קפץ לזירה הפוליטית עוד לפני שבדק אם מישהו בכנסת יתמוך בו, אבל בטוח ש"הציבור רוצה". במערכת הפוליטית מפקפקים: "מי אמר שפרופסור טוב בכימיה טוב גם לנשיאות?"
מי יחליף את שמעון פרס? בינתיים ההצהרות גדולות, המציאות נראית קצת אחרת. המירוץ לנשיאות מתחמם, וחוץ מהמועמדים המוכרים מהשדה הפוליטי בקרב על משרת האזרח מספר 1, במהלך סוף השבוע עלו שמות נוספים - ובהם חתן פרס נובל לכימיה, הפרופסור דן שכטמן.
הבוקר (יום א') מודה שכטמן בשיחה עם ynet כי למרות ההצהרות על המירוץ, הוא לא בדק את היתכנות המהלך, לא נפגש עם אף חבר כנסת בנושא ולא בדק מי יוכל להיות בין 10 הח"כים שנדרשים כדי לחתום על טופס מועמדותו.
"לא בדקתי את ההיתכנות", אמר שכטמן, שדבר מועמדתו פורסם לראשונה ב"יומן" בערוץ הראשון. "בדקתי מה הציבור רוצה. השאלה היא מה אזרחי ישראל רוצים ואני שומע את זה מכל הצדדים. תקשיבי לטלוויזיות, לרדיו, לעיתונים. הם רוצים אותי. אני מאמין שאני אשיג את 10 החתימות הנדרשות", סיפר.
הקדנציה של פרס תסתיים בסוף יולי, הבחירות לתפקיד (בהצבעה חשאית של 120 חברי הכנסת) יתקיימו בין 30 ל-90 ימים לפני כן - כנראה במאי. מועמדות ניתן להגיש עד שבועיים לפני ההצבעה.
שטכמן, שאומר כי הוא מתכוון להישאר א-פוליטי ולעסוק בנושאי חינוך ויוקר מחיה, מצטרף למועמדים שרובם כבר חורשים את המערכת הפוליטית. לצד בנימין (פואד) בן אליעזר שכבר החל לפני שבועות ארוכים פגישות בנושא וזוכה לתמיכת חברי מפלגת העבודה, ניצב יו"ר הכנסת לשעבר ראובן (רובי) ריבלין שנחשב למועמד טבעי למשרה ועוסק גם הוא זמן רב בגיוס תמיכה.
לאחרונה עולה שוב ושוב שמו של השר סילבן שלום, אולם הוא טרם הצהיר רשמית על כוונותיו. אם יתמודד, סביר שיטרוף את הקלפים. מלבד השלושה, בודקים אפשרות להתמודד גם יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק, שגם כיהנה בעבר כנשיאה בפועל, ויו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי.
"אמרו לי - אתה מתאים"
במערכת הפוליטית עוד לא ממש יודעים כיצד להתייחס למועמדות של שכטמן ואומרים כי עוד מוקדם להעריך. מקורבו של אחד המועמדים אמר ש"זו מועמדות מוזרה. בשלב הזה היא נראית מועמדות שלא נסמכת על כלום ואין לה בסיס. מי אמר שפרופסור שטוב לכימיה טוב גם לנשיאות?".
שכטמן עצמו אומר שטרם ההכרזה לא הספיק לשוחח עם חברי כנסת שאמורים להצביע עבורו ולעדכן אותם על כוונותיו לרוץ: "עוד לא הספקתי לעשות שום עבודה. בשבת בוודאי שלא הספקתי. היום אנחנו מתחילים. אני עדיין לא יודע על ח"כים שיחתמו".
הרעיון למועמדות עלה, לדבריו, רק מאחר ש"בזמן האחרון הצטברו כל מיני פניות של אנשים שאמרו לי - אתה מתאים לרוץ לנשיאות".
חתן הנובל סירב להתייחס לעמדותיו בנושאים כמו מדיניות מתן חנינות והמשא ומתן המדיני. "אני לא חושב שנשיא צריך להיות אישיות פוליטית שמחווה דעות על עניינים שהם במחלוקת בציבור. אני רוצה להיות נשיא של כולם ולא לזהות את עצמי עם צד זה או אחר,
וזה נכון לגבי התנחלויות ומשא ומתן עם הפלסטינים. זה תפקידה של הממשלה ושל הכנסת.
"נשיא צריך לטפל בבעיות שמעניינות את האזרח וזה נוגע בחינוך, בהשכלה, בהשכלה טכנולוגית, ביוקר המחיה המאמיר", סבור שכטמן. "צריך לטפל בזה, זה כואב לכולם. שמעתי אתמול את אבגי (השחקן משה אבגי, בהפגנה על יוקר המחיה בכיכר רבין - מ"א) ואני מסכים עם דבריו. בדברים האלה צריך לטפל".
את הנושא החשוב מבחינתו הוא מדגים בסיפור אישי: "ירדתי עכשיו מהרכבת, שלושה חיילים פרצו פנימה ולא נתנו לי לצאת, במקום להמתין כמה שניות. זה עניין של חינוך. לא לתת לזקנה לשבת באוטובוס, זה גם עניין של חינוך. איך בן תרבות מתנהג".