שתף קטע נבחר

שבץ: הטיפול בישראל איטי מדי - ולחולים נגרם נזק

האיגוד הנוירולוגי מפרסם נתונים לגבי הטיפול בשבץ מוחי בישראל. מהדו"ח עולה כי אלו שסובלים משבץ לא מגיעים לטיפול מהר מספיק וגם אם הגיעו בזמן - הטיפול הניתן איטי מדי ולא יעיל. מזכיר האיגוד: "זמן אבוד הוא מוח אבוד"

הישראלים לא מטופלים נגד שבץ מוחי  במהירות הדרושה ולא מספיק טוב. הסובלים משבץ מוחי נותרים עם פגיעות חמורות, כך עולה מנתונים של האיגוד הנוירולוגי שפורסמו לפני זמן קצר.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

כ-15 אלף ישראלים לוקים בשבץ מוחי מדי שנה. החדשות הטובות הן שהנתון הזה לא עלה בעשור האחרון למרות הגדילה באוכלוסייה, אך החדשות הרעות הן שרוב החולים נותרים עם נכות כלשהי, ואחר האירוע נזקקים לשיקום ולעזרה בתפקוד.

 

עוד כתבות:

שערוריית הטיפול בשבץ מוחי: התרופה לא יעילה

שבץ מוחי: הסימנים שיכולים להציל את חייכם

לא תמיד שתדעו שהא תוקף: הכל על שבץ מוחי

 

מגיעים לטיפול מאוחר מדי

הבעיה נובעת בראש ובראשונה מהטיפול: רק 7.4% מהחולים בשנת 2013 קיבלו את התרופה ממיסת קרישי הדם שעשויה להציל את חייהם - שאותה ניתן לתת רק ב-4.5 השעות הראשונות לאחר האירוע. 1.4% בלבד מהחולים עברו צנתור דחוף כדי לשלוף את הקריש מהמוח.

 

רוב החולים מגיעים בעצמם לבית החולים מאוחר מדי, אבל גם מי שמגיע בזמן סובל מעיכוב משמעותי. לפי ההנחיות, חולה שמטופל בתרופה ממיסת קרישי דם צריך לקבל את הטיפול תוך פחות משעה מהגעתו לבית החולים.

 

בפועל, רק 26% אכן מקבלים את התרופה המיוחלת. החולה הישראלי שסובל מקריש דם במוח צריך להמתין בממוצע 39 דקות לבדיקת CT (כאשר ההנחיות קובעות שהבדיקה צריכה להתבצע תוך 25 דקות) ואז 40 דקות נוספות למתן הטיפול. 34% מהחולים לא עברו במהלך האשפוז בבית החולים ולו בדיקת דימות אחת שעשויה לסייע במניעת אירוע חוזר.

 

93% מהמקרים בגלל קריש דם במוח

מנתוני האיגוד הנוירולוגי עולה ש-93% ממקרי השבץ המוחי נבעו מקריש דם במוח. 6% מהם נפטרו, ואילו 56% נותרו עם פגיעה בינונית עד חמורה.

 

לעומת זאת, דימום מוחי מהווה סיבה פחות שכיחה לשבץ מוחי אך קטלני בהרבה: 21% ממי שסבלו מדימום מוחי נפטרו ו-58% מהם נותרו עם פגיעה בינונית עד חמורה. בסך הכל חלה ירידה במקרי המוות: 25% כיום לעומת 36% בשנת 2004.

 

44% מהנפגעים הן נשים אשר בדרך כלל סובלות מפגיעה חמורה יותר לעומת הגברים. האירוע המוחי מתרחש בממוצע בגיל 73 אצלן ובגיל 69 בקרב גברים. כ-6% מהנפגעים הם מתחת לגיל 50, וכ- 20% מתחת לגיל 60.

 

כמחצית מהחולים מאושפזים במחלקות פנימיות כלליות, זאת מכיוון שבחלק גדול מבתי החולים אין כלל יחידות ייעודיות לטיפול בנפגעי שבץ מוחי, כפי שפורסם ב"24 שעות" בידיעות אחרונות. לדברי פרופ' נתן בורנשטיין, יו"ר האיגוד הנוירולוגי ומנהל היחידה לשבץ מוחי בבית החולים איכילוב, אין ולו יחידה אחת שעומדת בהוראות ובתקני משרד הבריאות.

 

"בישראל אין כיום תשתיות ייעודיות לטיפול דחוף בשבץ מוחי ואין תקני כוח אדם הזמינים 24 שעות ביממה אשר יאפשרו לנפגע אירוע מוחי לקבל טיפול נוירולוגי דחוף במהירות הנדרשת כדי למנוע נכות. שבץ מוחי היא מחלה ברת טיפול. יש צורך דחוף בהקצאת תקציב ייעודי להפעלת יחידות טיפול נמרץ למוח בכל בתי החולים בארץ בדיוק כמו שקיימות בכל בית חולים יחידות טיפול נמרץ לב", אמר פרופ' בורנשטיין.

 

"זמן אבוד הוא מוח אבוד", הדגיש פרופ' דוד טנה, מזכיר האיגוד הנוירולוגי ומנהל מערך השבץ המוחי במרכז הרפואי שיבא. "מהירות מתן הטיפולים מפחיתי הנכות לוקה בחסר וארוכה לעומת המדדים הבינלאומיים ודרישות משרד הבריאות".

 

סימני האזהרה

האיגוד הנוירולוגי ועמותת נאמן לנפגעי אירוע מוחי מפרסמים את סימני האזהרה לציבור בהם אסור להמתין ויש להתפנות בבהילות לבית החולים.

 

הופעה פתאומית של בלבול, קושי בדיבור או בהבנה, הפרעה פתאומית בשיווי משקל או בקואורדינציה, הפרעה פתאומית בראייה בעין אחת או בשתיהן, כאב ראש חד ללא סיבה ידיעה, או חולשה או הירדמות של הפנים, הזרוע או הרגל, לרוב רק בצד אחד.

 

באיגוד הנוירולוגי מדגישים כי אירוע מוחי אינו כואב, בניגוד לאירוע לב, אך לעתים מדובר באירוע קצר שחולף ומגביר את הסיכון ללקות באירוע חמור בהרבה ולכן יש לפנות בהקדם האפשרי לקבלת טיפול מציל חיים ומונע נכות.

 

אז איך אפשר לצמצם את הסיכון לקבלת שבץ מוחי? להפחית לחץ דם גבוה אשר מהווה את גורם הסיכון הגבוה ביותר שהופיע בלמעלה מ - 80% ממקרי השבץ. בנוסף, ממליצים הרופאים על הפסקת עישון, הפחתה בצריכת מלח ושומן, דיאטה, הפחתה בצריכת האלכוהול, וביצוע פעילות גופנית.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא מגיעים לטיפול מספיק מהר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים